Bio jednom argentinski Inter...

  • Autor: Boris Jovanović

  • 28. februar 2014.

  • 11:51

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Kraj ove sezone značiće i abdikaciju Argentinaca u milanskom klubu, koji su obeležili Moratijevu eru...

Bio jednom argentinski Inter...
Inter i Argentinci, ljubavna priča za koju se mislilo da nema kraja. Porodica Morati je tradicionalno posezala za "Gaučosima" kroz istoriju svoje vladavine u klubu.

Anđelo Morati je pokorio Evropu sa Heleniom Hererom koga je doveo iz Španije. Slavni argentinski trener je ostavio tako dubok trag u klubu, da je kroz istoriju Inter često tražio i njegove zemljake kao trenere, mada nijedan nije bio blizu da ponovi uspehe iz šezdesetih.

Prvi koji je igrao posle rata bio je "Orijundo", to jest Argentinac italijanskog porekla, Anđelilo, koji je u klub stigao 1957. Imao je i preteču, Atilija De Mariju koji je sa Argentinom igrao Mondijal u Urugvaju, da bi titulu prvaka sveta osvojio sa Italijanima 1934. Ovaj igrač je od 1938. pa do pada Italije 1943. nastupao za Inter.

Teško je pobrojati sve Argentince ere Maksa Moratija, do njegovog dolaska Nemci su preuzeli primat, počev od Rumenigea osamdesetih, do sjajne trojke Breme-Mateus-Klinsman koja je osvojila titulu 1989.

Prvo pojačanje bio je legendarni kapiten Zaneti, koji je naravno i danas u klubu, a zanimljivo da je on stigao u senci Sebastijana Ramberta, zemljaka koji nije ostavio nikakav trag u klubu.

"Predstavili su me onako sa strane, niko nije znao ko sam", seća se Zaneti uz smeh, danas kada je živa ikona Intera.

Svojevremeno je Morati kupio i Kilija Gonzalesa, a primenio je očev recept, sa Argentincima stigao do najvećeg uspeha u istoriji, triple krune. Samuel, Kambijaso, Milito i Zaneti su i dalje u klubu, ali na leto im ističu ugovori. Kapiten bi mogao da ostane kao funkcioner, ostali će napustiti Milano.

Nije to sve, Riki Alvarez koji je stigao posle osvajanja Evrope da nastavi argentinsku lozu je razočarao. Uz to, on je tražio za produžetak ugovora dupli novac na šta su se u klubu nasmejali, pa će najverovatnije biti prodat.

Od ostalih, Mauro Ikardi je džoker Macarija, mada njegovo ponašanje van terena nije po volji ljudima u klubu, a ni treneru, pa je ostanak neizvestan. Palasio bi mogao da nosi argentinsku zastavu u klubu i naredne sezone, mada i sa njim ima problema oko produženja ugovora, jer ne želi da smanji primanja.

Siguran za narednu sezone,  makar sada je Ruben Bota koji je stigao iz Livorna i polako nalazi mesto pod suncem. Tu je i Ugo Kampanjaro koji ima dvojno državljanstvo, ali je Argentinac i on je za sada siguran.

Ipak, stvari nikada više neće biti iste, od sadašnjih deset "Gaučosa" pod ugovorom (računamo i Kariza koji je na pozajmici u Laciju), ostaće u najboljem slučaju trojica, nije ih bilo manje u poslednjih desetak godina. Još jedan dokaz da je Moratijevoj eri kraj.

Ali, ko zna, možda Tohir nauči nešto iz prošlosti svojih prethodnika, a to je u Interu, "pozovi Argentinca radi uspeha".
  • facebook
  • twitter
  • email

Komentari