Bilo jednom u Americi

Autor: Boban Filipović
petak 08.09.2017.
13:19
Izvor: Sportske.net

Na današnji dan pre 15 godina košarkaška reprezentacija Jugoslavije osvojila je rekordno, peto svetsko zlato, pošto je u jednom od najdramatičnijih finala Mundobasketa u istoriji savladala Argentinu u 'Konseko Fildhausu' nakon produžetka.

vestionline.com
vestionline.com

Povezane vesti

Jugoslavija je u Indijanapolis otišla kao aktuelni svetski i evropski prvak, a put do, ispostaviće se, poslednje zlatne medalje za našu košarku nije bio ni malo lak.

Počeli smo pobedom nad Angolom sa čak 50 poena razlike, onda je usledio poraz od Španije, čija nova generacija je najavila ono što će uslediti u nerednom periodu. Dejan Bodiroga je na tom meču verovatno jedini put u karijeri promašio odlučujući šut. Prvu fazu naši košarkaši su okončali sigurnom pobedom nad Kanadom.

Drugu fazu takmičenja krenuli smo iznenađujućim porazom od Portorika na 'jednu loptu'. Uništili su nas Danijel Santjago i Karlos Arojo, koji su branili boje svoje zemlje i na poslednjem Mundobasketu u Španiji.

Otrežnjenje je došlo već na narednom meču protiv Brazila, koji je preslišan i savladan sa 21 poenom razlike. Zanimljivo, čak šestorica brazislkih reprezentativaca iz te ekipe igralo je na minulom Svetskom kupu pre tri godine u Španiji, na kom smo izgubili od njih u grupnoj fazi u Gradani, ali potom ih deklasirali u četvrtfinalu u Madridu.

Poslednji meč pred nokaut fazu Jugoslavija je odigrala protiv Turske, bila je to repriza finala Evrobasketa iz Istanbula od godinu dana ranije, tadašnji vicešampion Evrope je demoliran sa 32 poena razlike!

Sa trećeg mesta nakon druge faze u ¼ finalu smo išli na domaćina i prvog favorita za zlato - SAD sa NBA zvezdama u timu. Bila je to jedna od najslađih pobeda u našoj košarkaškoj istoriji, pisali smo o njoj detaljnije pre par dana, celu zemlju obuzela je neopisiva euforija.




U polufinalu smo, teže no što se očekivalo, izašli na kraj sa Novim Zelandom. Mučio nas je novi član 'Kuće slavnih' Pero Kameron, na kraju su stvari ipak došle na svoje mesto, zabeležena je pobeda rezultatom 89:78 i ostvaren plasman u finale gde nas je čekao duel sa Argentinom.

„Gaučosi“ nisu osetili gorčinu poraza u Indijanopolisu do meča za zlatnu medalju, oni su prvi dobili Ameriku sa NBA igračima u timu u drugoj fazi takmičenja, bili su bolji rival na parketu većim delom finalne utakmice tog 8. septembra pre 15 godina.

Đinobili, Skola, Oberto, Noćioni, Pepe Sančez i ostali puleni Rubena Manjana su igrali prelepu košarku, plesali su 'tango' po parketu "Konseko Fildhausa", činilo se da će prvi svetski prvak u košarci posle 55 godina čekanja osvojiti i drugu titulu, ali onda je na scenu stupio kapiten Dejan Bodiroga.

'Bodibond' je uzeo stvar u svoje ruke i bio inicijator fantastičnog finiša naše reprezentacije, Argentinci nam nisu dali koš poslednjih nekoliko minuta, otopili smo njihovu prednost, imali priliku da rešimo meč i u regularnom delu meča, Divcu je zadrhtala ruka sa linije penala, a onda u kontri na Ugo Skohohini nije uspeo to da kazni.

U produžetku se nijednog trenutka nije postavlajlo pitanje pobednika, Argentinci nisu smogli snage da se vrate, ostali su u neverici što nije dosuđen faul u pomenutom Skonohinijevom prodoru u poslednjim trenucima regularnog dela, i dan danas smatraju da su brutalno pokradeni od strane sudija. Jugoslavija je dobila utakmicu rezultatom 84:77 i osvoljila petu zlatnu medalju na Svetskim prvenstvima.

Bodiroga i pesic

Ekipu je do ovog fantastičnog uspega predvodio Svetislav Pešić. Kari je uspeo da izađe na kraj sa svim problemima koji su krenuli u medijima zbog izostavljanja Vlade Šćepanovića sa spiska putnika, preko izbacivanja Vladimira Radmanovića iz ekipe zbog čuvene afere 'Banana' u toku šampionata.

Poslednju zlatnu medalju za našu košarku osvojili su : Dejan Bodiroga, Dejan Koturović, Aleksandar Smiljanić (umesto Radmanovića), Igor Rakočević, Predrag Stojaković, Predrag Drobnjak, Marko Jarić, Žarko Čabarkapa, Vlade Divac, Miloš Vujanić, Dejan Tomašević i Milan Gurović.


Ne propustite

Komentari

25 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Don Silvio
Friday, 08.09.2017
17:52

Vujanic tad mlada nada pun potencijala, velika karijera pred njim i nakraju nista...

avatar
brekbaCh1
Friday, 08.09.2017
16:49

Kad je Divac masio bacanja, poceo sam da celavim.

avatar
AC REVOLTIZAN
Friday, 08.09.2017
14:44

Da se ne lazemo, i jesu tada bili pokradeni, a nas zbog toga vec punih petnaest godina prati veliko prokletstvo. Vratite plave dresove, vratite kult reprezentacije u pravom smislu te reci, vratite nam nas SIMBOL!!!

avatar
LyO
Friday, 08.09.2017
15:14

Vrati se ti u Jugoslaviju. :D

avatar
AC REVOLTIZAN
Friday, 08.09.2017
15:29

Plava boja je u/na sredini nase zastave.

avatar
3x3
Friday, 08.09.2017
14:40

Sto su se tacno posvadjali Kari i Radmanovic na poluvremenu protiv Novog Zelanda?

avatar
AC REVOLTIZAN
Friday, 08.09.2017
15:29

Oko jedenja banane.

avatar
Friday, 08.09.2017
16:18
avatar
jc
Tuesday, 08.09.2015
12:35

Zlatne godine nase kosarke. A onda je odmah sledece godine Dusko Vujosevic preuze reprezentaciju za Euro Basket,pozvao vecinom igrace Partizana ,upropastio sve i od tada sve ide nizbrdo za nasu reprezentaciju. Od prosle godine su krenuli svetliji dani za nasu kosarku.

avatar
ДареДС1989
Tuesday, 08.09.2015
13:45

није било лоше ни са Дудом, имао је доста проблема са повредама. Али стоји да нас јр Вујошевић завио у црно

avatar
Igors Stepanovs
Friday, 08.09.2017
13:30

Vala sve si pogodio.Ugasio mnoge zvezdaske zivote od tada...

avatar
JEBACE VAS M. TUMBAS
Tuesday, 08.09.2015
13:51

Dobro, zbog cega izmisljas?! Na samom EP su bila cetiri nasa igraca, ali posle koliko samo otkaza pa i nekoliko povreda?! Rakocevic mu otkazao, ni Bodiroga mu nije bio na raspolaganju, a Divac se oprostio od dresa, i Krstic je tek pocinjao ozbiljniju karijeru, a nije mogao da racuna ni na Scepanovica, Radmanovica, Milojevica, Tomasevica, Rebracu. Svako od vas bi trebao da prizna da sesto mesto uopste i nije bilo ni toliko lose, naprotiv, morao bi da kaze da je to bio uspeh u takvim okolnostima jer smo onda imali sestoricu dobrih igraca i sestoricu manje kvalitetnih...

avatar
Reksac
Tuesday, 08.09.2015
12:25
avatar
Reksac
Tuesday, 08.09.2015
12:25
avatar
Poznavalac
Tuesday, 08.09.2015
12:20

sada kada gledam iz ove perspektive ovo i nije bila neka mnogo jaka reprezentacija..osim stojakovica i divca i bodiroge na ostalim pozicijama smo bili prilicno tanki..jaric je bio slabasan plej,vujanic je odigrao dobro ovo SP..cetvorka takodje jako slaba,kotur je bio prijatno iznenadjenje.

avatar
JEBACE VAS M. TUMBAS
Tuesday, 08.09.2015
13:40

Rakocevic, Gurovic, Drobnjak, Tomasevic?

avatar
JEBACE VAS M. TUMBAS
Tuesday, 08.09.2015
14:04

Sad vise pricamo o imenima, mislim da ih sve redom potcenjujes:-D Kako Gurovic nigde nije igrao u inostranstvu? Tomasevic je odlican za klupu kao i Drobnjak koji je mnogo mnogo vazan na EP godinu dana pre toga i mozda nije vrhunska cetvorka (znam da je igrao i centra, ali vise je bio teska cetvorka), ali nije ni jako slaba. Bodiroga je pokrivao i keca i dvojku i trojku i cetvorku, a imali smo i Radmana dugo vremena koji je mogao i trojku i cetvorku, Divac je isto umeo sa loptom daleko od kosa, a na kraju i tog Cabarkapu...

avatar
Poznavalac
Tuesday, 08.09.2015
13:57

rakocevic je bio veciti talenat,a u reprezentaciji nikada nista nije ni odigrao..gurovic nigde nije igrao u inostranstvu i jedino po cemu ga pamti su te tri trojke protiv amera..kazem ti sve prosecni igraci..ne mozes reci da su tomasevic i drobnjak bili ekstra igraci??za klupu i za sporednu ulogu su bili solidni..

avatar
ДареДС1989
Tuesday, 08.09.2015
11:44

Као да је јуче било кад је чича сипао тројке американцима у 1/4 финала :Д