Anćeloti protiv Juventusa - Ko će se poslednji smejati?

Autor: Boris Jovanović
ponedeljak 04.05.2015.
16:04
Izvor: Sportske.net

Niko ne može da pretpostavi šta će se desiti u utorak uveče na Juventusovoj tvrđavi, ali jedna stvar je sigurna, Karlo Anćeloti će biti najomraženiji čovek na stadionu. Što se njega tiče taj sentiment je obostran.

Beta/AP Photo/Daniel Ochoa de Olza
Beta/AP Photo/Daniel Ochoa de Olza

Povezane vesti

"Svinja ne može da bude trener Juventusa", osvanulo je na južnoj tribini rahmetli "Dele Alpija" krajem prošlog veka, kada je voljenog Marćela Lipija zamenio Karlo Anćeloti.

Bio je, ako se sećam Sveti Valentin, na dan ljubavi, navijači su otišli u drugu krajnost.

Njegova igračka prošlost i detinjstvo su ga načinili personom non grata u crno-belom svetu.

Odrastao je kao Interista, igrački obeležio deo osamdesetih u Rimu i kasnije Milanu, uvek na račun Juventusa. Ti minusi u tefteru nisu izbledeli, ali Mođi, Điraudo i Betega nisu baš mnogo držali do mišljenja navijača, pa je Sakijev učenik i prirodni neprijatelj Juventusa posle vatrenog krštenja u Ređani i diplomskog u Parmi završio na klupi "Bjankonera".

Anceloti

"To nije bio moj svet, ali profesionalizam se podrazumevao, bila je to velika šansa. Ipak, nisam se snašao, nisam se osećao dobro u tom gradu. Sve je bilo tužno, jednostavno teško je raditi u takvom okruženju", priča Anćeloti.

Doveden kao ideja Mođija, od početka je osećao podozrenje Anjelijevih, nisu se mešali, ali ga nisu ni prihvatili.

U toj prvoj, izgubljenoj sezoni, nekako se dokopao Intertoto kupa koji je osvojio i otišao sa Juventusom u Evropu.

U tom klubu, pobeda je jedino što se računa, Anćeloti je stigao nadomak nje, već je osećao pehar na rukama, a onda je Juventus sebi dozvolio da izgubi mnogo bodova u poslednjih osam kola.

Na kraju, u neregularnim uslovima u Peruđi, poslednjeg dana sezone, izgubili su "Skudeto", odnosno poklonili ga Laciju. Tog dana svirao je Kolina, biblijski potop je odneo sa sobom i snove o tituli, da je Juve uzeo bod, igrala bi se majstorica, ovako je rimski "Olimpiko" eksplodirao.

Kolina

Već sledeće godine, Juve nije odlučivao u poslednjem kolu, čekao je kiks Rome, koja je isprašlila Parmu. Već na poluvremenu je bilo jasno da će "Bjankoneri" biti drugi, pa je tada i saopšteno da Anćeloti ne ostaje.

U kancelariju ga je posle meča pozvao Umberto Anjeli i saopštio mu da se Marćelo Lipi vraća u klub.

"Nisu mogli da sačekaju, toliko me nisi voleli, a ni ja njih, nikad ih ne bi zavoleo ni da sam ostao"
, napisao je u svojoj autobiografiji.

Iako smatra da klub nije imao strpljenja, jasno je da dve godine bez titule nisu prihvatljive za Juve tog doba. Dodajte na to i neuspeh u Ligi šampiona, ispadanje u grupnoj fazi, praktično nije imao šansu da preživi.

Anceloti

Inače, te druge sezone, Juve je imao priliku protiv Rome, vodio sa 2:0 posle desetak minuta na svom stadionu, ali i morao da se pomiri sa bodom. Na kraju je to odlučilo prvaka, ponovo se Rim radovao, a verovatno je i Karletu sada drago, i Roma je njegov dom, pored Milana, naravno.

Zanimljivo da je Lipi naredne godine, što kažu Čačani, "handirao na Anćelotijeve karte", osvojivši titulu, posle poraza Intera u Rimu u poslednjem kolu. Anćeloti nije potrajao da mu fudbal vrati, oduzeto onog kišnog popodneva u Peruđi.

"Juventus je fabrika, Milan porodica, u Torinu sam se osećao kao činovnik", reći će jednom, što je samo pojačalo gnev Juventina. Za njega će sutra uveče biti rezervisane uvrede i zvižduci, ali je oguglao.

Anceloti

"To nisu navijači, to su idioti", izjavio je jednom iznerviran načinom na koji je "Dele Alpi" dočekao Đanluku Zambrotu kada se preko Barselone, pojavio u dresu Milana igrajući protiv Juventusa.

Karleto je davno servirao osvetu, 2003. na "Old Trafordu" u finalu Lige šampiona, onaj Ševčenkov penal za trijumf Milana sahranio je Anćelotijeve demone.

Te dve i po godine u crno-belom bi najradije da izbriše, ali tamo gde je bio "Dele Alpi" je "Arena" sa istom emocijom.

Zbog toga je ovo još jedno poglavlje bitke za čoveka koji je bio u pogrešno vreme na pogrešnom mestu.

Ne propustite

Komentari

31 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
nik22
Tuesday, 05.05.2015
00:02

jeste vise je za kup takmicenja on trenet no za maratonska kao prvenstvo dje se forma drzi,moguce da sa realom opet ne uzme spaniju,barsa im opasno prilazi i uzima primatm90 ih je imala samo deset titula sad ide ka 23 oj,,al nije imao srecu u juventusu je mogao dva zaredom al malo je falilo...

avatar
nik22
Monday, 04.05.2015
23:59

kao mi je mio ovaj tip,kao je bio dobar trener,kao je digao ekipu 99 ee umberto ga je makao otpocetka,djaniju je bio mio.al umberto anjeli je svo vrijeme bio protiv njega

avatar
NedvedSRB
Monday, 04.05.2015
20:16

da je nesto osvojio sa onakvom ekipcinom mozda bi ga Anjelijevi i volelinovako nema prava da se zalindobar je trener, to ne sporim, ali malo gde je bio slabiji nego u Juveu kada pogledate celu njegovu trenersku karijeru

avatar
Brat Konte
Monday, 04.05.2015
18:44

Jedan od najboljih trenera.

avatar
Monday, 04.05.2015
19:02

Slabije. nTri domaca prvenstva su PREMALO, BAS PREMALO, da bi mogao u rang sa velicinama kakve su Ferguson, Lipi, Murinjo.... i jos gomila njih.

avatar
BojanMC
Monday, 04.05.2015
21:48

Alooooo,dve lige sampiona sa Milanom i jedna sa Realom. Mnogi bi menjali prvenstva za to.

avatar
Vamos Real
Monday, 04.05.2015
20:06

Uradio je u jednoj jedinoj sezoni vise nego Murinjo u svih 5 i Real plus igra mnogo lepsi fudbal nego sto je igrao,promenio formaciju,nista nije ostalo od Murinjovih zamisli...toliko o tome :) Gledaj ti Barsinog Enrikea kog ce Nejmar jos malo da protera iz kluba :)

avatar
real madrid cg bbs
Monday, 04.05.2015
18:13

juventus,milan su unistili italijansku ligu do temelja znate vi to sto pratite italijansku ligu taj kalcopoli sa namjestanjem utakmica i slicno sad ih niko nesvata ozbiljno eto to je juventus cak sam citao da su od pocetka devedesetih poceli da tim namjestanjem

avatar
Monday, 04.05.2015
19:22

koje su to utakmice naštimane, daj mi reci bar jednu

avatar
Monday, 04.05.2015
17:37

najbolji trener svih vremena :)

avatar
Monday, 04.05.2015
19:01

Sa osvojena tri domaca prvenstva. U karijeri koja traje skoro 20 godina. nAko je to najbolji trener svih vremena, ti si najbolji igrac svih vremena.

avatar
Wednesday, 06.05.2015
00:13

procitaj mal osta je covek sve osvojio ;) kao igrac je ubijao i sada kao trener ubija...sve ti je jasno da kad je zamenio murinja je osvojio ligu sampiona ...dovoljno :)

avatar
Vamos Real
Monday, 04.05.2015
20:07

Nije terao svoje igrace da glume i nije drzao casove glume kao Gvardiola :)

avatar
Juventino SS
Monday, 04.05.2015
17:30

Kapa dole za tekst.

avatar
la_decima10
Monday, 04.05.2015
16:50

karlo zna!! karlo ima as u rukavu! sad će doći do izražaja talijanski štih zvani karlo u realu...real će dobiti juventusa na katenaćo način.....kako je barcelona pobedila real realovskom igrom, tako će real pobediti juventusa torinskom igrom

avatar
El Capitan
Monday, 04.05.2015
16:30

Ovo mu je najbolje vrijeme za osvetu,nadam se prolazu.

avatar
juve mojsa
Monday, 04.05.2015
16:22

koliko je izvrstan trener,toliko ima i mana,a ko zna bolje njegove mane od samih italijana i to alegrija koji je od njega i ucio,a ucenici su uglavnom bolji od ucitelja na kraju..nn“Nikada nisam voleo Torino. Bili su previše glamurozni, nekoliko galaksija iznad mog stila života. nTrofejni trener na slikovit način objašnjava sve razlike između Juventusa i njega.n“Juventus i ja smo priča u kojoj nikada nije bilo ljubavi. Previše smo različiti. Ja sam momak iz provincije, oni su elita. Običan ’svoč’sat protiv ’roleksa’. Plastika protiv zlata”. Karlo AncelotinnGospoda oduuvek,FORZA JUVEEEE...

avatar
Aleksa Makaveli
Monday, 04.05.2015
16:20

Motiv vise :) Forza Juve!

avatar
Juventus Torino
Monday, 04.05.2015
16:14

dvije godine nista nije osvojio i cudi se sto ga nisu voljeli....nakon ovog dvomeca ces jos vise mrziti anjelijeve bucko :D

avatar
rey de europa
Monday, 04.05.2015
16:36

nisi izgleda bas dobar sa citanjem, pa se divim kako si onda uspio ovo da napises?!? nije mi jasno. u textu pise da ga je docekao transparent cim je zamijenio lippia...tako da nije mogao izbjec mrznju osvajanjem necega sto ne moze da osvoji... pozdrav

avatar
Juventus Torino
Monday, 04.05.2015
20:48

navijaci su ga mrzili od prije to je jasno svima...pogledaj u kojim klubovima je igrao i koje klubove je trenirao prije juventusa...ja sam rekao za predsjednika juventusa i ostale iz porodice anjeli, normalno da ga nece voljeti kada za dvije sezone u juventusu nije napravio ama bas nista..seriu a nije mogao da osvoji ili??

avatar
S-I-M-K-E
Monday, 04.05.2015
16:13

Mislim da je vrijeme da sreca okrene ledja ovom Zabaru...Toliko je puta od kad je na klupi Reala imao srece u Ligi Sampiona da je to prosto nevjerovatno,3-4 puta je bio na ivici ispadanja...E pa ne moze to stalno da bude tako...Mislim da je dosao trenutak da Juventus prodje i ode u finale....Nadam se velikom finalu izmedju Juvea i Barse.

avatar
milan_polic
Monday, 04.05.2015
17:04

3-4 puta je bio na ivici ispadanjaj, aj mi molim te objasni tacnije koja su ta 3-4 puta ?

avatar
JUVENTIN
Monday, 04.05.2015
19:50

Salke,atletiko,i opet atletiko

avatar
Los Vikingos
Monday, 04.05.2015
19:35

Nadaj se ti, isto kao i prosle godine sto si se nadao. A ovom ''zabaru'' kako ti kazes, mozes samo da odas priznanje da je jedan oda najboljih trenera u svetu fudbala i nista vise.

avatar
Al-Ahli najtrofejniji na svetu
Monday, 04.05.2015
16:09

anceloti je postao najbolji trener na svetu gde god je radio uspeo je da donese trofeje...u realu je doneo smirenost nema vise tenzija i podela u ekipi sve je to anceloti sredio

avatar
StormyLBZ
Monday, 04.05.2015
20:36

Tesko da je najbolji trener, jeste fantastican i sve dole sto si naveo je tacno ali da je najbolji tesko.