Albanija - Kad su susedi zadužili Jugoslaviju!

Autor: Mihajlo Vidojević
nedelja 12.10.2014.
17:43
Izvor: Sportske.net

U vreme kada je Evropsko prvenstvo igrano u formatu "fajnal-fora" Jugoslavija je ispisala najsvetliju stranicu svoje fudbalske istorije. Te 1968. godine "Plavi" su stigli na korak od trofeja a sve je počelo uslugom koju su nam učinili Albanci.

fss.rs
fss.rs

Povezane vesti

Za razliku od političkih odnosa i istorijskih činjenica koje se tiču odnosa srpskog i albanskog naroda, istorijat fudbalskih vojevanja dve nacije ne deluje tako frustrirajuće za našu naciju.

Oni koji su imali prilike da početkom druge polovine 20. veka posvedoče uspesima reprezentacije Jugoslavije na Evropskom prvenstvu sigurno je u sećanju i podatak da su "Plave" na putu do finala reprezentativci Albanije zadužili za sva vremena.

U to vreme završnica Evropskog prvenstva igrana je po principu "fajnal-fora" a do mesta u završnici stizalo se kroz kvalifikacije i četvrtfinalne okršaje.

Upravo je u jesen 1967. Albanija učinila da Jugoslavija kao prvoplasirana iz grupe 4 ode u četvrtfinale, a kasnije preko Engleza i do finala.

Činilo se da će SR Nemačka, tada aktuelni vicešampion sveta, lagano izaći na kraj sa Jugoslavijom i Albanijom. Ubedljiv trijumf "Pancera" nad Albanijom (6:0) na startu kvalifikacija bio je očekivan ali su se stvari zakomplikovale kada je SR Nemačka poražena u Beogradu.

Tadašnja reprezentacija SFRJ savladala je Nemačku golom Joške Skoblara a nakon trijumfa u Tirani rezultatom 0:2, vrata četvrtfinala bila su širom otvorena za reprezentaciju Jugoslavije.

Stvari su se vratile na početak posle poraza "Plavih" u Nemačkoj rezultatom 3:1, pa trijumf nad Albanijom u Beogradu rezultatom 4:0 nije promenio poziciju Jugoslavije jer je za plasman u četvrtfinale bio neophodan tada nezamisliv kiks Nemaca u Tirani.



U istoriji je ostalo zapisano, Albanija je u poznu jesen 1967. godine remizirala u Tirani bez golova sa viceprvakom sveta čime je za sva vremena zadužila Jugoslaviju u fudbalskom smislu!


Kasnije su "Plavi" u četvrtfinalu eliminisali Francusku, u polufinalu je pala Engleska, a trofej prvaka Evrope izmakao je Džajiću i drugarima samo zbog goleme krađe sudije Gotfrida Dinsta koji je uspeo da omogući Italijanima revanš posle remija rezultatom 1:1.

Ponovljeno finale Jugoslavija je "glat" izgubila rezultatom 2:0 a naši fudbaleri više nikada nisu ponovili taj uspeh iako smo 1976. godine bili domaćini Evropskog prvenstva.



Tako, u danima kada Srbija grca u borbi za plasman na završni turnir kontinentalne smotre, ne treba zaboraviti da su nam Albanci sredinom prošlog veka učinili veliku uslugu.

U utorak će se reprezentacije Srbije i Albanije sastati prvi put od osamostaljenja naše države. Izabranicima Dika Advokata želimo da ne razmišljaju o vraćanju dugova pošto nije vreme za to.

Pobeda je imperativ a kada budemo silni u evropskom fudbalu možda jednog dana zažmurimo na jedno oko ili nevoljno "poguramo" Albance na neko takmičenje kako bismo se odužili za učinjenu uslugu.

Ne propustite