20. april - Crveno slovo u Murinjovom kalendaru i Pepova dupla rak rana

Autor: Milovan Longinov
ponedeljak 20.04.2020.
14:11
Izvor: Sportske.net

Verovali ili ne, na današnji dan, Žoze Murinjo je ostvario možda i dve najveće pobede nad Pepom Gvardiolom u karijeri.

EPA/MATTEO BAZZI
EPA/MATTEO BAZZI

Povezane vesti

Imali smo tu čast da pre desetak godina budemo i mi svedoci jednog od najvećih trenerskih rivaliteta u ovom veku, a 20. april ostaće upamćen kao poseban u kalendarima.

Na današnji dan, pre tačno 10 godina, 20. aprila 2010. godine, Murinjo je sa Interom napravio veliki korak ka finalu Lige šampiona, pošto je pobedio Pepovu Barsu rezultatom 3:1. Pedro je doneo prednost Barsi i delovalo je da su Katalonci na pragu novog finala, a onda su Vesli Snajder, Majkon i Dijego Milito doneli pobedu Interu. U revanšu je Barsa slavila samo 1:0, pa je Inter otišao u finale u kom je pobedio Bajern Minhen rezultatom 2:0.

Odmah nakon te pobede, Žoze Murinjo je postigao dogovor, finale je bilo u Madridu, a Portugalac ubrzo potpisuje za Real.

Nakon što ga je Pep "išamarao" za dobrodošlicu sa petardom na Kamp Nou, na proleće su usledila čak četiri "El klasika" u razmaku od samo dve nedelje - u La Ligi, polufinalu LŠ i finalu Kupa kralja.

Upravo se to finale Kupa kralja igralo na današnji dan, 20. aprila 2011. godine, u kom je Murinjo jedini put uspeo da pobedi Gvardiolu. Barsa je slavila u polufinalu LŠ i otišla dalje, te vratila trofej pobedom nad Junajtedom, dok je u La Ligi bilo bez pobednika - 1:1.

U finalu Kupa kralja na Mestalji, posle 90 minuta nije bilo golova, a onda je u produžetku, Kristijano Ronaldo postigao jedini pogodak i doneo Murinju prvi trofej u Madridu.



U godinama koje su dolazile, Murinjo i Gvardiola su izgradili jedan od najvećih rivaliteta ikada, Katalonac je češće izlazio kao pobednik i možda baš zbog toga, dva trijumfa koja su se dogodila baš na današnji dan, pre 10 i devet godina, imaju i poseban značaj u karijeri Portugalca...

Ne propustite