Šta će biti sa srpskim vaterpolom?

Autor: Darko Mitrović
sreda 22.01.2020.
19:09
Izvor: Sportske.net

Brojne su reakcije posle današnje eliminacije reprezentacije Srbije u četvrtfinalu Evropskog prvenstva.

VSS/Marcel ter Bals
VSS/Marcel ter Bals

Povezane vesti

Najavio je juče selektor Dejan Savić da bi četvrtfinale sa Špancima mogao da bude ''najneprijatniji meč'' za naš nacionalni tim na Evropskom prvenstvu u Budimpešti i upravo to se i dogodilo.

Na šampionatima Evrope srpski ''Delfini'' su nas odavno navikli na dominaciju, osvajali su titule 2012, 2014, 2016. i 2018. godine, očekivali smo da se taj niz nastavi i ovog januara, s obzirom da je manje-više ista generacija i dalje na okupu, to se nije dogodilo, ali bez obzira koliko današnji poraz boli, ovim momcima i njihovom selektoru se ne može ništa zameriti.

Srbija je, tako, posle Svetskog prvenstva prošle godine, ostala bez medalje i na Evropskom prvenstvu. Doduše, na Svetskom prvenstvu smo nastupili u podmlađenom sastavu, s obzirom da je prethodno Srbija osvojila Svetsku ligu i plasirala se na Olimpijske igre, pa nas to nije previše zabrinulo, ali današnji neuspeh je već prilika za ozbiljnu analizu.

Jasno je da će većini igrača iz aktuelnog sastava predstojeće Olimpijske igre biti i oproštaj od nacionalnog tima i da će od jeseni uslediti velika smena generacija.

Međutim, postavlja se pitanje, imamo li dovoljno kvalitetne naslednike Filipovića, Prlainovića, Aleksića, Stefana i Branislava Mitrovića, Gojka i Duška Pijetlovića...

Naši klubovi se godinama već bore sa egzistencijalnim problemima, Partizan je pogotovo u teškoj situaciji, nekada najtrofejniji evropski klub.

Podigli su se Šabac i kragujevački Radnički, ali svi oni su i dalje daleko od evropskog klupskog vrha, gde smo do pre nekoliko godina redovno imali svoje predstavnike.

Zato je najveći strah ovdašnjih ljubitelja vaterpola da li će se takva situacija sa klupskog preneti i na reprezentativni nivo. Čekamo reakcije nadležnih, one moraju da uslede...
-

Ne propustite

Komentari

6 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Taribo West
Thursday, 23.01.2020
08:41

Država ulupava ogroman novac (za naše prilike) u klupski fudbal i košarku (čitaj u Zvezdu i Partizan) koji se najviše potroši na dovođenje stranih igrača dok su rukomet i vaterpolo pali na amaterske grane. Kad bi se pola tog novca uložilo u vaterpolo, odbojku i rukomet. Računam i muški i ženski kao i žensku košarku, siguran sam da bi stalno igrali završnice evropskih i svetskih prvenstava kao i olimpijskih igara...

avatar
REV
Wednesday, 22.01.2020
20:51

Vaterpolo-odbojka-kosarka-fudbal-rukomet. Negde tu moze da se uglavi i tenis, pre ili (vise ovo) posle kosarke. U vaterpolu smo najuspesniji, nas odbojkaski savez je najzdraviji i najnormalnije radi i funkcionise od svih saveza...

avatar
BadWolf
Wednesday, 22.01.2020
20:45

apsolutno nemam ni jednu jedinu zamerku na igrace selektora upravu. jernistavno ovako nesto se moralo desiti. kada ste godinama najbolji i neprikosnoveni onda se drugi trude da vas dostignu i prestignu i to se sad desilo i dobro je sto se desilo pre OI jer cemo sad mi se truditi da unapredimo stignemo dostignemo jos neki veci nivo nego na kom smo bili godinama unazad a hvala Bogu imamo i sa kim. momci vi ste i dalje sto se mene tice najveci ponos ekipnog sporta u Srbiji. ko vam ista zameri zbog ovog ispadanja,taj se nije radovao ni vasim uspesima.

avatar
Brajkoo
Wednesday, 22.01.2020
20:44

Sve je ovo posledica unistavanja vaterpolo institucije, vk Partizan !

avatar
mrancic
Wednesday, 22.01.2020
20:40

Oni su junaci Srbije.Umesto bacanja para na fudbal finansirati vaterpolo,odbojku,borilačke sportove ,rukomet i samo delom košarku.Mi smo mala zemlja i treba da ulažemo u jeftinije sportove.U fudbalu smo 30 godina od sveta.Jedino što se tu najviše gomila lova pa je to teško uraditi.Finansirati više veće gradove u Srbiji van Beograda i povećati konkurentnost kada se stvaraju uslovi za razvoj talentovanih.

avatar
jv
Wednesday, 22.01.2020
20:39

Izgubili utakmicu i odmah smak sveta! Imamo mi naslednike, samo država mora da stane iza klubova.