Oglasio se Rađen: "Sam sam kriv!"

Autor: Beta Beta
utorak 07.07.2015.
14:25
Izvor: Beta

Srpski vaterpolista Nikola Rađen, koji je privremeno suspendovan zbog dopinga, rekao je danas da je jedino on odgovoran za to i poručio da mu je najveća kazna to što neće učestvovati na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

BETA/BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/DS
BETA/BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/DS

Povezane vesti

Svetska plivačka federacija (Fina) privremeno je suspendovala Rađena pošto su njegovi doping rezultati bili pozitivni na kokain.

On je testiran u Madridu 17. februara na utakmici Srbije i Španije u Svetskoj ligi. Olimpijakos je nakon doping skandala raskinuo ugovor sa Rađenom, a srpski vaterpolista i dalje čeka odluku o tome koliko će suspenzija trajati.

"U karijeri sam testiran tačno 15 puta. Uvek sam bio negativan do sada. Testiran sam na najvećim takmičenjima, svetskom i evropskom prvenstvu, a i van sezone, tokom priprema. Kada sam izvučen u Španiji, znao sam šta sam uradio i šta me čeka. Odgovorno sam otišao, ispoštovao sam pravila i dao uzorak", rekao je Rađen na prvom Kongresu o prevenciji dopinga u sportu u beogradskom Domu omladine.

Rađen se danas prvi put javno obratio, a njegov govor u Domu omladine je i svojevrsna odbrana pred Finom. Naime, njegovo današnje izlaganje, koje je nekoliko puta prekidano aplauzom, biće poslato u Finu do 13. jula.

"Nije mi lako o tome da pričam, ali zato sam došao... Početkom godine me je iznenadila smrt oca, klubu nije išlo kako treba, bilo je tenzija, pritiska. Smetalo mi je što je sve išlo tako traljavo. Sad neko može da kaže - i meni je moglo isto da se desi, ali zašto sve to. Stil života koji sam tada vodio, okruženje... Sve to nije bilo pogodno za mene. Ono što sam uradio nije rešenje i nikom ne treba da bude rešenje. Nije opravdanje, ali podlegao sam pritisku i učinio sam to. Niko drugi nije odgovoran, samo sam ja i ja snosim posledice. Gradite ceo život karijeru, ne dozvolite sebi da sve ugrozite za jedan dan", kazao je Rađen.

On je istakao da tim potezom nije želeo da vara, niti je želeo da poboljša svoje fizičke performanse.

"Time što sam radio samo sam naškodio sebi, nikom više. U vaterpolu su retki slučajevi dopinga, ali eto, jedan sam od njih. Sportisti uvek moraju da budu čisti jedni pred drugima", dodao je Rađen.

Zaprećena kazna Fina za korišćenje kokaina je suspenzija na četiri godine, ali se Rađen nada da će ona biti kraća. Upravo zbog toga je i pristao da o tome govori i da učestvuje u kampanji protiv dopinga.

Bivši vaterpolista Olimpijakosa, Crvene zvezde i Partizana naveo da ga je u celoj priči najviše zabolelo to što su ga mediji osudili pre vremena, a na podršci se zahvalio saigračima, trenerima, ministru omladine i sporta Vanji Udovičiću.

"Svestan sam da smo supruga i ja javne ličnosti, donekle smo navikli na sve, ali nisam očekivao ono što se desilo, nisam očekivao da će me mediji osuditi... Ja i dalje ne znam kolika mi je kazna, i dalje čekam odluku. Ovo moje obraćanje će biti i odbrana pred Finom", rekao je Rađen.

On je na kraju naveo da je teško zaraditi poverenje kod ljudi, pa je mladim sportistima poručio da čuvaju svoju reputaciju.

"Mnogo sam želeo da odem u Rio, na Olimpijske igre, da probamo da osvojimo to zlato koje dugo čekamo. Nažalost, sada ću to gledati kraj malih ekrana. Mislim da je to za jednog sportistu najveća kazna. Svesan sam koliko je teško izgraditi poverenje ljudi. Ja sam to srušio, izneverio sam ljude. Pokušaću da to popravim, ali biće teško. Nemojte olako shvatati reputaciju, jednom kad se sruši, teško se vraća", rekao je Rađen.

Ne propustite

Komentari

3 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
JUVENTIN
Tuesday, 07.07.2015
16:13

A mi mislili naterali ga

avatar
Amar Zo
Tuesday, 07.07.2015
15:02

Svaka cast na hrabrosti da ovo kaze , samo mogu reci nije kasno ako za tebe ako budes resio prblemsa drogom

avatar
Иван Кузељевић
Tuesday, 07.07.2015
14:49

Zašto se nije lepo ušljap'o alkoholom ako mu je već bilo teško zbog stresa....