Ćiro, legendo!

Autor: Darko Mitrović
ponedeljak 18.05.2015.
21:39
Izvor: Sportske.net

Kraj aktuelne vaterpolo sezone u Srbiji označio je i kraj jedne blistave, višedecenijske, trofejne karijere - Aleksandar Ćirić je odlučio da stavi tačku na ono čime se do sada profesionalno bavio, ali i da krene u neke nove izazove.

BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/EV
BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/EV

Povezane vesti

Poraz kragujevačkog Radičkog od Partizana u trećoj utakmici finala plej-ofa bio je ujedno i poslednji zvanični meč Aleksandra Ćirića, koji je odlučio da završi igraču karijeru.

Iako ovog proleća nije uspeo da osvoji titulu sa Radničkim, kada pogleda iza sebe, može samo da se ponosi svime što je postigao još od ranih devedesetih, pa sve do danas.

Aleksandar Ćirić je karijeru odlučio da okonča u 37. godini, znatno kasnije od većine igrača iz generacije kojoj je pripadao i čiji je bio jedan od predvodnika.

Naravno, u pitanju je nezaboravna plejada srpskih vaterpolo legendi, poput Vlade Vujasinovića, Dejana Savića, Aleksandra Šapića, Danila Ikodinovića i ostalih, koje smo godinama dočekivali ispred beogradske Skupštine, posle brojnih medalja koje su osvajali pod zastavom naše države, kako god se ona tada zvala.

Zaista je dug spisak podviga Ćirića i drugova, a njegov završetak karijere je prilika i da se još jednom podsetimo tih brojnih trofeja.

Ćirić je za reprezentaciju je odigrao 346 utakmica i postigao 201 gol. Na olimpijskim igrama je osvojio srebro i dve bronze, ima srebro i dve bronze sa Svetskih prvenstava, a sa Evropskih tri zlata i dva srebra.

Ima zlato i bronzu sa Svetskog kupa, kao i tri zlata i srebro u Svetskoj ligi. Zbog bolesti je propustio SP 2005. u Montrealu kada su naši bili zlatni. Bio je i prvak Mediterana 1997, kao i osvajač zlata na Univerzijadi 1995.


U prilogu pogledajte njegov gol kojim je rešeno ono čuveno finale Evropskog prvenstva u Kranju, protiv Hrvatske. Srbija je tada slavila sa 9-8, a ovo je taj deveti, gol odluke.



Što se tiče njegove klupske karijere, započeo ju je u Crvenoj zvezdi kao tinejdžer, ali je pravu afirmaciju stekao u Bečeju, sa kojim je osvojio Kup šampiona 2000. Zatim je igrao i za Brešu (osvojio tri LEN trofeja), Budvansku rivijeru, Barselonetu i Radnički, s kojim je trijumfovao u Evrokupu i ove sezone u Kupu Srbije.

Prema najavama, Ćirića ćemo uskoro gledati i u ulozi trenera, verovatno će tako i biti, ali ono što je ostavilo gorak ukus na oproštaju, jeste činjenica da je iz Kragujevca otišao tiho, posle jedne teške sezone, jer je klub dospeo u veoma problematičnu finansijsku situaciju.

Ali, na stranu finansije, nešto drugo je zabolelo Ćiru po odlasku iz Kragujevca, a što je otkrio u izjavi ''Novostima''.

''žao mi je što se sve ovako završilo u Radničkom, žao mi je što niko nije došao da nas isprati, da nam se obrati, da kaže koji su planovi za sledeću godinu... Ne znam ni šta da kažem, sve je tužno, neizvesno, nije bilo čak ni za plastični tanjir'', istakao je Ćirić.

Ipak, ono što je najvažnije, većina ljubitelja sporta u Srbiji neće zaboraviti kakav je trag ostavio Aleksandar Ćirić u ovom trofejnom srpskom sportu.

Ne propustite