Bravo, devojke - Vaterpolistkinje kroz dramu do najvećeg uspeha!

Autor: Beta Beta
ponedeljak 23.07.2018.
18:38
Izvor: Beta

Ženska vaterpolo reprezentacija Srbije zauzela je deveto mesto na Evropskom prvenstvu u Barseloni, pošto je danas posle boljeg izvođenja peteraca pobedila Izrael sa 6:5 (3:1, 0:2, 1:0, 0:1 - 1:2).

VSS/Marcel ter Bals
VSS/Marcel ter Bals

Povezane vesti

Vaterpolistkinje Srbije su do najvećeg uspeha na kontinentalnom šampionatu došle posle preokreta i boljeg izvođenja peteraca. Najefikasnija u pobedničkoj ekipi bila je Jelena Vuković sa četiri gola, dok se u selekciji Izraela istakla Šunit Strugo.

Izraelke su odlično počele meč, stekle su tri gola prednosti, dok Srbija nijednom nije šutnula na gol. Od tog trenutka, golman reprezentacije Srbije Vladana Klincov je zaustavila nalet Izraelki, da bi na kraju imala preko 80 odsto odbrana.

Odbrane Klincove kao da su podigle tim Dejana Jovovića, a na scenu je stupila Vukovićeva koja je s tri vezana gola donela izjednačene, pa je posle dve četvrtine bilo nerešeno.

U trećoj četvriti Izraelske su došle do nove prednosti, usled serije grešaka srpskog tima, a čak su imale i peterac da povedu sa 5:3, međutim, Klincova je bila raspoložena na golu.

U samom finišu posle tajma-auta 12 sekundi pre kraja Lara Luka je preuzela odgovornost i dve sekunde pre kraja pogodila za peterce. Usledili su peterci, a Srbija je loše počela. Neprecizne su bile Tijana Jakovljević, Jovana Pantović i Nina Josifović. Izrael je imao prednost, ali su i njihove vaterpolistkinje počele da promašuju ili je Klincova branila. U pretposlednjoj seriji izjednačila je Lara Luka, a gol vredan devetog mesta postigla je Vukovićeva.

Srbija zene
Foto: VSS/Marcel ter Bals

Predsednik Vaterpolo saveza Viktor Jelenić čestitao je devojkama i stručnom štabu.

"Naš najveći uspeh. Ostvarili smo ga sportski, kvalifikacijama, van Beograda. Nismo imali sreću protiv Nemačke, ali to je sport. Ženski vaterpolo je zapostavljen u svim zemljama bivše Jugoslavije i nešto moramo da uradimo da bude bolje", rekao je Jelenić.

Selektor Dejan Jovović je ocenio da je igra u odbrani bila ključ pobede.

"Naša odbrana je presudila. Teško je bilo da se vratimo posle 0:3, ali smo uspeli. Peterci su lutrija. Sada mi je žao što onaj meč sa Nemačkom nismo igrali kasnije", kazao je Jovović.

Srbija je u prvom kolu Evropskog prvenstva u Španiji izgubila od Nemačke posle preokreta, a srpske vaterpolistkinje žale za tim, jer bi ih tada trijumf odveo u četvrtfinale.

"Da sada igramo sa Nemicama 'razbile' bismo ih. Bilo je neizvesno, ali me raduje što smo uspele da se vratimo u igru. Lara je imala neverovatan šut, a posle nas je sreća pogledala. Treba da nastavimo radimo, a ne kao posle Beograda 2016. godine da stanemo", rekla je Vukovićeva.

Junakinja Vladana Klincov kazala je da se pribojavala ishoda današnjeg meča.

"Plašila sam se ishoda. Pomišljala sam i na peterce. Trebalo je preživeti Nemačku i one ubedljive poraze. Trebalo je naći snagu, koncentraciju i podići se. Uspele smo, srećne smo, šta drugo da kažem", rekla je Klincova.

Ne propustite

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
simbadlija1988
Monday, 23.07.2018
19:31

Zasto spominjete bivsu Jugoslaviju kad godspominjete nase nacionalne selekcije ?Zaboravite vise tu prokletu tvorevinu koja je samo zlo donela Srbima.Kad god je neki uspeh u bilo kom sportu spominje se ta zemlja a bivse republike je spominju isto jel da?Naravno da je niko ne spominje a Srbe mrze vise od svega sto se na svim njihovim slavljima i dokazuje.Molim da se komentar objavi radi edukacije srpske omladine.