Džef Jang - Sinonim vernosti koja granice ne poznaje

 • Autor: Aleksandar Obrenović

 • 04. decembar 2014.

 • 17:56

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

1987. godine rodili su se Novak Đoković i Ana Ivanović, mlada reprezentacija Jugoslavije je osvojila Svetsko prvenstvo u Čileu pobedom nad Zapadnom Nemačkom nakon penala, a Džef Jang je propustio poslednji meč svoje omiljene ekipe.

Džef Jang - Sinonim vernosti koja granice ne poznaje
Prava vernost ne poznaje bolesti, ljubavne i porodične probleme, obaveze. On nam je to dokazao.

Prethodnog meseca Blit Spartansi su igrali svoj meč FA kupa protiv Altrinčama u gostima, utakmica kao i svaka druga. Ne i za njega, Džef Jang je proputovao 50 i kusur kilometara kako bi gledao svoj omiljeni klub 1500. put zaredom!

Zabeležena je pobeda, a naredna utakmica koju igra njegov tim igra se sutra, u drugom kolu FA kupa protiv Hartlpula, taj meč će biti njegov 1507. uzastopni na kojima prati ovu ekipu.

Blit Spartansi se takmiče sada u sedmom rangu Engleske, teško da će sutra imati više prilike da prođu u treću fazu ovog takmičenja. Svakako najistaknutija ličnost će biti naš junak, Džef.

"Nikada nisam nameravao da obaram rekorde. Idem od utakmice do utakmice.", rekao je skromni miljenik među publikom Spartansa.

Kaže da je bilo dosta dobrih razloga da propusti utakmicu svog omiljenog kluba, ali da je uvek pronalazio način da se nekako "iskobelja"  da isprati ljubav svog života. Jednom prilikom datum utakmice i svadbe njegovog brata su se poklopile.

"Uspeo sam nekako da odem i na svadbu, ali sam propustio deo ceremonije znate već zbog čega."

Kada nam ovako kaže "Uspeo sam da stignem na svadbu", a ne "Uspeo sam da stignem na utakmicu" onda vam je sve valjda jasno.

Poslednju utakmicu propustio je januara 1987. godine, a tada je imao baš "debeo" razlog. Bilo je to gostovanje u FA kupu koje je bilo daleko 1045 kilometara, a on nije našao prevoz. Utakmicu je pratio na jedini mogući način, preko televizije ali ne u direktnom prenosu, već preko neke preteče teleteksta.

"Sedeo sam ispred televizora, čekao da se pojavi neka informacija. Morao sam da čekam sat i po nakon meča da bih saznao rezultat, nije bilo boljeg načina. Na kraju sam video, pobedili smo 1:0 nakon produžetaka.", rekao je on.

"Izašao sam napolje i počeo da vrištim. Mislim da je moja majka doživela neku vrstu šoka."

blit stadion

Od tog trenutka, on je bio svedok na više od 1500 utakmica, video je kako njegov tim napreduje u viši rang tri puta, ali i nazaduje jednom.

Džef Jang sada ima 49 godina, Spartanse je počeo da gleda početkom sedamdesetih godina, a popularnost mu je narasla nakon njegove 1000. utakmice. Kaže da je i od tada kao i pre toga često gubio kompas kada je u pitanju brojka uzastopno odgledanih utakmica.

Svakako je rekorder u ovom mestu, ali nije ovo jedini rekord koji poseduje. Pored toga što 27 godina nije propustio niti jedan meč, on 31 godinu nije propustio meč na domaćem terenu Blita, "Kroft Parku".

Za sav današnji publicitet trebalo bi da se oduži i ženi po imenu Ane Doneli, koja je vodila evidenciju i koja je postala dosta popularna u vreme dok je vodila brigu o marketingu kluba.

Jednom prilikom je našao na svom kućnom pragu jedno pismo.

"Ova utakmica na "Bamber Bridžu" je bila tvoja 1004. zaredom na kojoj pratiš klub. Drago mi je da ima neko ko je lud kao ja.", pisalo je u pismu koje je Ane poslala Džefu. Inače, i ona sama je gledala preko 1000 mečeva zaredom, ali je taj niz prekinula kasnije.

Šteta što nije prisustvovao na gostovanju dužem od 1000 km 1987. godine u januaru. Ono što je najgore i što je saznao kasnije, vrlo lako je mogao da ga gleda. Jedan njegov prijatelj ga je pitao nakon nekoliko godina zašto nije sa njima krenuo u Bat pošto su imali mesta u kolima.

Nećemo da komentarišemo kako je reagovao. Uglavnom, sada bi imao preko 2000 uzastopnih utakmica.
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari