Zidan - O nostalgiji i spasavanju redova Florentina

  • Autor: Boris Jovanović

  • 11. mart 2019.

  • 16:41

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Marinko Rokvić je sve rekao u pesmi, sigurno je da je dvor izgubio ponešto od slave, ali Zidan se vraća sa najjačim oružjem u fudbalu, njegova filozofija je potvrdu dobila u praksi...

Zidan - O nostalgiji i spasavanju redova Florentina
Foto: EPA-EFE/FERNANDO ALVARADO
Zidan je isterao svoje.

Pokazao je dve stvari, nije nužno da idu jedna uz drugu, integritet i sposobnost da predvidi stvari.

Real ove sezone igra tako da bi, što kažu Španci, naterao luk da zaplače. Kombinacija nagojenosti uspehom, plus sposobnost Ronalda da saigrače čini boljima, treneri koji su peti ili šesti izbor, pa jasno, provučeni kroz tu prizmu postaju lak plen svlačionice, palo je sve što je padu bilo sklono.

Zidan tu ne bi uspeo mnogo toga da promeni, jasno sa više autoriteta, ali bez Kristijanovih golova u džepovima i nametnutim izborima od strane predsednika, Real ne bi imao baš ovu boju i naherenost kuće krečene u belo, ali ne bi bio ni raskošan kao u zavšnicama prethodnih sezona.

Zbog toga je Zidan zatvorio ona vrata, jer ne zaboravite, što kaže Marinko Rokvić to je njegova kuća, živeo je tu, seća se i iz igračkih dana situacije posle "Hempdena" i onog mitskog voleja, kao i titule godinu posle, kada je Perez prvi put pritisnuo dugme za samouništenje.

Zidan

Izbegavajući da bude kolateralna žrtva stalnog Realovog kastinga za nova lica, Francuz je odabrao logično rešenje, povratak na zgarište nalikuje onoj sceni kad Rasel Krou beži od mača sopstvene vojske posle dobijene bitke i nalazi spaljenu zemlju na posedu.

Međutim, ovde Zidan ne gubi ništa, njegova pozicija, pogotovo ako je tačno da je samo pristao da pomogne do leta, a da će zatim pregovarati o novom aranžmanu sa Perezom, je veoma čvrsta.

Vraća se naoružan najmoćnijoj silom, rečenicom "Jesam li ti rekao", potvrđenom u praksi. Niti je Kurtoa upgrade u odnosu na Navasa, niti je Bejl sposoban da nosi Ronaldov Eskalibur.

Većina je to znala, čak i u svlačionici. Ramos je nametnuo trenera iz reprezentacije kojim će lako upravljati, ali Real nije klub u kome ćeš zarađivati poštovanje na rate. Nema vremena, kredita, Zidan bi takođe, uz svo divljenje koje izaziva zbog igračke prošlosti, zagrizao metak da nije neočekivano klub doveo do Lige šampiona kao čuvar klupe u prolećnom periodu.

Serhio Ramos

Sada je situacija takva da će uspeti da nametne svoj način razmišljanja kao zakon. Jer, Zizu nije nikakav revolucionarni Žirondinac iako je igrao za Bordo, njegova politika malih koraka, polazi od teorije da Perezovu diktaturu treba menjati evolutivnim procesima. To ne podrazumeva haos kombinovan sa velikim očekivanjima što je Realov "modo de proceder", odnosno način funkcionisanja u većem delu Florentinove vladavine.

Pre svega, ne očekujte čuda, javna je tajna da Real nema novac za novi svemirski program, veći deo otići će na renoviranje "Bernabeu". Stoga, Zidan jeste čovek koji poseduje moć da stvari održi na okupu. Zbog toga je i svlačionica, ali i veći deo onih u kancelarijama bila protiv Murinja, Valdano je to juče nazvao faktorom podeljenosti koji Portugalac nosi u koferima.

On sam je prečesto u opsesiji o truloj jabuci, upravo ono što širi loš miris iz korpe, njegova poslednja sezona u Realu, Čelsiju i Junajtedu to pokazuje. Da li bi neko ko je rušilački faktor, uvek spreman da polupa i poslednji komadić nameštaja kako bi sve bilo novo pomogao Realu u ovoj situaciji?

Pogba Murinjo

Svakako da ne, zbog toga je Zidan bolje rešenje, on će sačuvati deo preostale srebrnine i imati dovoljno vremena da napravi nešto pristojno i to bez ključeva od sefa.

Zidan je u ovakvoj situaciji potrebniji Realu nego klub njemu, što je zaista bilo retko u odnosu pojedinca i najvećeg fudbalskog sistema na svetu.

Ali, da li rizikuje?

Ne, njegovi spomenici nisu podložni rušenju jer nije prošlo dovoljno da razmažena publika zaboravi šta je učinio, utisci su sveži i kada se uporede sa sadašnjom situacijom, jasno je, Zidan će imati sve vreme ovog sveta da nametne sopstvene zakone.

Prvi test, biće leto, tada mora da se uveri u dobre namere Pereza, to verovatno znači ostanak prokaženih Marsela, Iska, Asensija, prodaju Bejla, ali i dopunsku selekciju koja bi verovatno morala da krene od Azara, ali nikako da se završi Nejmarom.

Zidan

Istorija govori da je Real ponekad uspevao da pogodi sa povratnicima, Migel Munjoz se posle otkaza nakon samo sedam utakmica, vratio početkom šezdesetih i 14 godina bio marljivi skupljač plemenitih metala sa klupe. Kapelo je smenjivan posle titula prvaka, ali njegov fudbal nije Realov fudbal, tu trofeji ne pomažu. Bilo je i povrataka koji su delovali kao podgrejana supa, obično kada bi se španske fudbalske legende, ili Benhaker i Tošak vraćali kao omamljujuće sećanje u tužnu stvarnost.

Naravno, postoji i ta mogućnost, da je Zidan samo nostalgija, mada "año nuevo, vida nueva", u Realu je zaista kao u ovoj španskoj sintagmi, najlakše okrenuti novi list.

Perez boljeg saveznika u spasavanju samog sebe nije mogao da dobije...
  • facebook
  • twitter
  • email

Ne propustite

Komentari