Vrelo samo u Majamiju...

 • Autor: Boris Jovanović

 • 29. oktobar 2012.

 • 21:46

 • Izvor:

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Zašto je Jugoistok NBA da nema šampiona možda slabiji od Evrolige? Bivši i možda budući najgori tim u profesionalnoj košarci, prizemljeni Houksi i gotovo uvek loši Vizardsi nisu baš društvo dostojno "kralja" Džejmsa...

Vrelo samo u Majamiju...
Atlanta Houksi

Alea Iacta Est, odnosno, ako ste bežali sa latinskog, kocka je bačena. Ovde bi se moglo reći kockice su bačene jer je odluka da se klub oslobodi Džoa Džonsona, odnosno Marvina Vilijamsa upravo potez iz Las Vegasa.

Novi prvi čovek, dobro poznati Deni Feri je dugo igrao u NBA, zna kako stvari funkcionišu, a njegova logika polazi od toga da ni sa dvojicom pomenutih igrača Atlanta neće stići dalje od recimo polufinala.

Oslobađanje od njihovih ugovora znači veći manevarski prostor narednog leta, nekolicini igrača ističu ugovori, u Džordžiji bi mogli da imaju dovoljno novca da privuku neku od mladih zvezda i započnu novi projekat.

Šta to znači za ovu sezonu?

Ništa posebno, Atlanta je slabija nego prošle godine, ali dovoljno dobra da bude druga na Jugoistoku, iza neprikosnovenog Majamija.

Tokom sezone klub će se odrediti prema ciljevima, zavisi kako im bude išlo. Budu li ih Džoš Smit i Al Horford vodili ka plej ofu, uzdržaće se od naglog kočenja, u suprotnom još neko od bitnijih igrača bi mogao da oslobodi mesto, odnosno zarobljeni novac.

Naravno, Houksi će nadoknaditi Džonsonove poene, Entoni Morou koji je stigao iz Nju Džerzija (nije dočekao da igra u Bruklinu) je odličan šuter, a isto se može reći za Kajla Korvera. Nismo zaboravili Luija Vilijamsa iz Filadelfije koji će poneti najveći teret od igrača sa klupe, a iz Siksersa donosi epitet najboljeg strelca.

Atlanta mora da nađe rešenje u napadu, pod svojim košem deluju dobro, Horford je spreman, zatvoriće reket, a Devin Haris će morati da se obuzda jer dolazi u tim koji gaji poštovanje prema lopti i generalno ne dozvoljava veći rizik u pasu. Drugim rečima, Houksi su tim koji pravi malo grešaka i tim putem bi da nastave.

U odnosu na velike timove Istoka, nemaju tako dobrog beka, a nemaju ni neku alternativu za reket. Ako izađe Horford, Pačulija ne deluje kao neko ko će održati ritam, a isto se može reći za Petra.

Za razliku od prošle godine niko neće reći da ćemo Atlantu gledati sigurno u plej ofu, ali mislim da bi mogli da se bore za doigravanje.

Šarlot Bobketsi

Kada u sezonu ulazite sa epitetom najgoreg tima u istoriji, jasno da će to nasleđe opterećivati generacije, a ne samo sadašnju ekipu koja se ugnezdila na vrhu galerije srama. Doduše, dobar broj njih je proteran, ali svejedno, etiketa će biti na leđima novih momaka.

Odmah na početku, ovaj tim je bolji, što i nije teško. Uzeli su drugog pika Kida-Džilkrajsta, pa onda još jednog odličnog rukija Džefrija Tejlora. Shvatili su doduše da sa juniorima neće proći bolje, ako ne dodaju malo iskustva. Ben Gordon je doneo šutersku reputaciju iz Detroita, Ramon Sešns je mnogo bolji igrač kada u blizini nema Dženingsa ili Kobija Brajanta a Brendon Hejvud će pomoći u reketu.

Novi trener Majk Danlap ima priličmo lagodnu situaciju i mnogo vremena. Ako ga utroši na politiku malih koraka napred čini se da će potrajati na klupi Bobketsa. Za početak, Orlando nije loš, užasan je, pa bi mogli da izbegnu dno svoje divizije.

Ne zaboravite, oni imaju već Kembu Vokera i Džeralda Hendersona, dodajte Gordona i Sešnsa i to je druga najbolja bekovska linija na jugoistoku NBA. Hejvud je napredak u odnosu na centre koje imaju, neko bi rekao da bi i neko od malo viših gledalaca u njihovoj dvorani takođe bio pojačanje u reketu.

Ali, oni su se prošle godine slabo branili i još slabije napadali. Sada će se verovatno pomeriti u ofanzivi, ali i dalje ostaje pitanje odbrane. Tim je slabo pokriven na svim pozicijama osim bekovske, kako rekoh biće pod hipotekom prošle sezone, mada to može da znači da su rasterećeni brige da će biti gori od prethodnika.

A prethodnici su zarađivali blizu 10 miliona i imali ponosnih 3 poena i 2 skoka po meču. Negde na tim brojkama je bio i Tajrus Tomas, od njega očekuju da se probudi. Ali sa 8 miliona po godini, on je odlučio da bude lenj.

U svakom slučaju, plasman od 14. do 16 mesta na Istoku, tu su negde Orlando i Vašington. Pravo pitanje je ima li Majkl Džordan pametnijeg posla u životu?

Majami Hit

Ako mislite da ću vam natrljati nos pošto ste sumnjali u procenu da će Majami sigurno biti prvak, ne bojte se, neće se dogoditi. I nije bila neka pamet da se to zaključi, bilo je sad il’ nikad.

Slična prognoza, mada sa zadrškom zvanom Lejkersi, mogla bi da važi i ove sezone. Pitate se jesu li na Floridi gladni?

Nemojte brinuti, već posle šampionske parade stvari su se okrenule ka novoj sezoni.  Rajli i ekipa su ubedili Reja Alena i Rašara Luisa dva eks Ol Star igrača da se odreknu većeg novca i dođu na južnu obalu, gde, osim što sija sunce, moguće je da će na kraju nagrađivati prstenovima.

Majami je još jači, mada za moj ukus imaju previše dobrih igrača na istim pozicijama, a još im nedostaje nešto u reketu. No, i sa tom primedbom, oni su najbolji tim lige.  Lebron je smrtno ozbiljan da otpočne dinastiju, Dvejn Vejd sada ima mogućnost da skine nogu sa gasa i dočeka zdrav plej of.

Da se vratimo davno napuštenom konceptu centra. Kada su Rajlija ubedili da Zli Zo više ne igra košarku, i da je Šek otišao, tim je promenio filozofiju. Kris Boš će glumiti centra, njegov tim je toliko brz da nema potrebe da se rvete pod košem.

Naravno Alen će predvoditi šutere, možda je primedba da većina tih spoljnih momaka van Vejda i kralja Džejmsa ne može više brzo da trči, ali svejedno i to je previše za ono što ostali imaju.

Ne zaboravite da je veliki dobitak osim prstena u odnosu na prošlu godinu, Mario Čalmers koji bi trebalo da nastavi u istom smeru.

Dakle, sve osim titule je neuspeh, a prvo mesto na Istoku se podrazumeva. Pejsersi koje vidim kao najbliže Majamiju su recimo dovoljno dobri da dobiju jednu ili dve utakmice u eventualnoj seriji.

Kako će Majami izdržati pritisak? To nije pitanje, odgovor se krije u načinu na koji je Lebron igrao kad se odlučivalo prošle sezone.

Orlando Medžik

Oni su onde gde je bio Klivlend kada je Lebron otišao na sunčanu stranu ulice. Promenili su sve, u gornjim ešalonima su novi ljudi, Žak Vog je zamenio Van Gandija na klupi, imaju 10 novih igrača.

Revolucija, teško je upotrebiti neku drugu reč, život posle Dvajta Hauarda. Prošle godine je delovalo mučno i sa te strane u Orlandu će odahnuti, loša atmosfera je prošlost a očekivanja nikad manja. Pa, ako posmatrate sa te strane, to i nije loša polazna tačka.

Nisam siguran koliko je dobro da pobeđuju. Što gore to bolje možda nije najsportskiji pristup, ali potrebni su im visoki pikovi sa drafta, ne samo narednog leta, već i 2014. Jer ovo je mukotrpan proces i u Orlandu su svesni da magija iz nadimka neće puno pomoći, potrebno je vreme.

Šta može da uradi novi trener Vog? Pa prvo, da skloni veterane. Oni će dobijati manje vremena, a tokom sezone bi mogao da se oslobodi recimo Džamira Nelsona, a igrači koji nisu ni mladi ni stari takođe nemaju neku budućnost. Doduše, sa njim su produžili ugovor, izgleda da su na početku rešili da mu pruže novu šansu. Zbog čega, to nikome nije jasno.

Prošle godine u skraćenoj sezoni dobili su 37 utakmica, sada će ih biti više odigranih, manje dobijenih. Tri od četiri najbolja strelca su se pokupila, uz Hauarda otišli su sjajni šuter Anderson i produktivni  Ričardson. Da biste dobili neki meč morate da ponekad postignete koš, nema nerešenih duela.

Kod Orlanda se ne vidi ko bi mogao da iskoči ove sezone što ih čini najvećim kandidatom za poslednje mesto na Istoku.

Orlando iskreno želi da postane nova Oklahoma za pet godina što i nije neki plan. Prvo, to što ćete uzeti neke top pikove ne znači da ćete dobiti Duranta, niti da možete iz godine u godinu da dobijate na draft lutriji. Svejedno, drugog rešenja nema, totalni mrak je izgleda jedini način da na kraju svaka svetlost bude blještava.

Ne znam šta bih vam rekao o novim igračima, Alfalo može da doprinese u napadu, Mo Harkles je 15. pik sa drafta, ustupila im ga je Filadelfija. Iz Siksersa je stigao i Vučević koji bi mogao da dobije solidne minute, svi ovi momci će igrati, ali neće pobeđivati, to je poenta.

Pa hoće li im to stvoriti gubitnički mentalitet? Ne, u NBA stvari ne funkcionišu tako.

Nisam zaboravio Ala Heringtona koji sa klupe može da rastereti malo napad, ali kako rekoh, loše bi bilo da Orlando dobije 25 utakmica i bude recimo ispred Vašingtona, Šarlota i još nekog tima koji ima neočekivano slabu sezonu.

Osim što ne mogu ništa u napadu, odbrana bez Hauarda ne zaslužuje da trošimo reči. I pre nego što počnu da tupe o timskom naporu da se zameni „Supermen“, to je nemoguće jer su košarkaš Orlanda samo ljudi...

Vašington Vizardsi

Mislim da u poslednjih nekoliko sezona nisu bili bolji. Za plej – of to najverovatnije neće biti dovoljno, ali za napredak i to vidan hoće. Prošle godine dobili su 20 mečeva, manje od trećine, sada bi taj procenat mogao da značajno poraste.

Naime, učinili su ono što je imperativ u situaciji u kojoj su se našli, doveli par iskusnih igrača.

Sa Okaforom, Arizom i Neneom koji je stigao tokom prošle sezone, to je već ozbiljna petorka, kada joj se doda Džon Vol. Naravno, pet igrača ne čine košarkaški tim. Obratite pažnju na Bredlija Bila koji je bio treći pik na draftu. Ruki sa Floride će odmah u petorku, prosto, sjajan je šuter, nešto što tim nema.

Okafor i Nene će zatvoriti reket, podsetiću vas da je sa Brazilcem Vašington dobio osam od poslednjih deset mečeva, ako nastave u tom stilu mogli bi da budu prijatno osveženje u diviziji koja izgleda slabija od grupe u Evroligi.

Šta će morati da prebole? Pre svega nerezonski šut, samoisticanje i greške kojima je Vol sklon. To je prvo, drugo, nemaju mnogo opcija u napadu, što se šuta za tri tiče najgori su tim lige iz prošle sezone.

Često im je kouč Vitmen zamerao tokom sezone strašne padove i nekolegijalnost kad gube, prosto, počinju da jure brojke. To se promenilo, Nene se nametnuo kao lider van terena. On je surovi profesionalac, nešto od te igračke etike preneo je i na tim.

Mnoge zanima šta će biti sa Veselim?

Iskreno, njegova šansa biće da pokaže kvalitet u napadu i agresivnost u skoku pod protivničkim košem, to je ekipi očajnički potrebno. Ako bude demonstrirao ono što je doneo iz Evrope, Janovi minuti bi mogli da postanu konstanta.

Vizardsi verovatno neće u plej of, ali bi mogli da nateraju Obamu da češće svraća u dvoranu. Naravno, prethodno mora da zadrži radno mesto...

                                                        https://twitter.com/Boris_sportske
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari