Verona - Derbi kineske robe, nasledstvo Skala i Šekspirov savet

Autor: Boris Jovanović
subota 10.03.2018.
13:48
Izvor: Sportske.net

Šta je uopšte "Derbi Skale" i zbog čega ne treba da ga pominjete u gradu. Ko je iskopirao osvajača i kako to da se "država" smanjila zbog fudbala.

Twitter
Twitter

Povezane vesti

Priču verovatno znate, jednom je neko od neopreznih navijača Verone primetio da će pre magarci leteti nebom Veneta nego Kjevo zaigrati u prvoj ligi, kada se to desilo, nadimak za klub iz predgrađa je bio logičan.

Ne samo da su "Magarci" leteli, uspeli su u ovom veku da razbesne na svaki način pretencioznog komšiju koji ih je oduvek gledao sa visine, ili u boljem slučaju, kao rezervnu zabavu za nedeljna popodneva.

Među onim najgorim, fašizmom zadojenim navijačima Verone, a takvih čak i na tribinama koje nisu iza gola nije malo, za izraz "Derbi dela Skale" zaradićete šamarčinu. Jedini pravi derbi Veneta je onaj sa Vićencom, jer za prosečnog stanovnika grada koji je zaveštanje Mastina Prvog dela Skale, Verona je sve ono što Vićenca nije. Nekadašnji posed porodice Skala posmatra se kao provincija sa lošim vazduhom, zadimljenom okolinom i ljudima koji su jeli mačke kako bi preživeli rat. Verona je bila centar severnog fašizma i to onaj najgori sabirni, ovaj grad nema puno romantike koju joj je pribavio Šekspir u svom kapitalnom delu.

U Vićenci će vam reći da su njihove komšije slučajevi za posmatranje i da nije slučajno što dve najveće psihijatrijske klinike postoje u Veroni iznad koje duva vetar koji unosi ludilo u stanovnike grada.

Verona

Ali, da se vratimo Kjevu. Posle neverovatnog uspeha Verone i titule iz 1985. koju je mudrac Osvaldo Banjoli doneo u grad sa Prebenom Elkjer Larsenom i Brigelom, jasno je da su navijači lako progutali i kasniju odluku da Kjevo igra na gradskom stadionu "Bentegodi".

Jer, "divlji rođaci" kako su ih često zvali nisu predstavljali realnu opasnost.

Ali, ona je postala stvarno početkom veka, maleni "kolačari" kako su ih nazivali podsmešljivo jer je predsednik Luka Kampedeli vlasnik lokalne Paluani kompanije slatkiša, su menjali stvari, ili kako navijači Verone ogorčeno kažu, krali identitet. Prvo su svoje plavo-bele dresove, kako su se uspinjali od Serije D promenili u boje grada, žuto-plave, pa su dodali ime grada u naziv kluba. To je već bilo dovoljno za podozrenje, a erupcija besa Veroneza je nastala kada se na grbu pojavio Princ Kangrande Prvi, čovek koji je osvojio Vićencu, proširio teritoriju, mada će ga mnogi pre pamtiti kao mecenu Dantea Aligijerija. Ovaj gibelin je severnu Italiju otrgao od papske dominacije i zaista je simbol zlatnog perioda Verone. Kjevo ga je prisvojio, navijači Verone ih zbog toga zovu i "Kinezi" jer kopiraju poznate marke.

Cacciatore Kacijatore Chievo Kjevo

Nekoliko puta huligani su pohodili sportski centar Kjeva u Botasiđu, cepali im zastave, banere, vandalizovali grb.

Ali, sistem siromašnih komšija se pokazao kao održiv, za razliku od Verone koju je posle pada u pakao treće lige pratilo 30 000 navijača, dok kada je Kjevo domaćin "Bentegodi" zvrji prazan, ali oni opstaju u Seriji A. Kako bi sprečili da svaku utakmicu igraju kod kuće, ne prodaju karte za istočnu i zapadnu tribinu navijačima gostiju. Recimo, kada navijate za Juve, ne možete da kupite kartu za sedenje ako ne dokažete ličnom kartom da ste stanovnik grada.

Verona je dobila prvi derbi u Seriji A kada je Kjevo ušao, ali su onda ispali i grizli nokte gledajući kako se "Magarci" lete čak do kvalifikacija za Ligu šampiona.

Pre nekoliko godina Mastini su se vratili u elitu, Vićenca je propala, pa priznali ili ne, ovo je meč koji im znači najviše. Jesenas je legenda Kjeva Pelisijer doneo pobedu "Magarcima", danas je novo poglavlje.

I znate šta, malo je nedostajalo da krajem decenije derbiju bude kraj, Kjevo je želeo da kupi posrnulu Veronu i da napravi jedan klub, već je bilo spremno ime "Helas Kjevo Verona", ali su navijači najavili bojkot, i to ne samo Veronini, već i ona "kontraška" manjina koja navija za Kjevo.

Toni

Kada se sračuna, od 1994. kada su se sastali u drugoj ligi do danas, stariji i mlađi brat su odigrali 18 zvaničnih utakmica u dve lige i kupu, Kjevo je dobio sedam, Verona šest puta. Najbolji strelac u istoriji je Pelisijer sa 4 gola protiv Verone, Luka Toni je Kjevo u derbiju dao "Magarcima" tri gola. Malesani i Del Neri su vodili oba kluba, ukupno 37 igrača je nosilo dres oba kluba, među njima i jedan sa Balkana, Ivan Fatić, Zvezdino dete koga je Kjevo pozajmio Veroni.

Derbi koji to nije, ako je suditi po istoriji, ali lokalni kolorit i gradske razmirice u Italiji imaju poseban značaj. Skale su ujedinile Padovu, Vićencu i Veronu, šta bi sada pomislili da vide da je i sam grad podeljen?

Inače Kjevo tvrdi da je grad vlasništvo svih i da grb predstavlja njihovu pripadnost Veroni, da drugi klub nema pravo da prisvaja zlatno doba srednjevekovne države.

Pa, hajde da se vratimo Šekspiru koji je proslavio stepenice Skalinog grada, Izvinjenjem ćeš grešku učiniti većom".

Ne propustite

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
12 NEDELJA DO ISTINE
Saturday, 10.03.2018
15:16

Borise, zasto kineske robe, da te nije malo mustra presla ovoga puta?:-D Mogao si da spomenes i sta ste uradili sirotoj Veroni u njenom jedinom Kupu sampiona:-D