Umesto "ruže" - trnje...

  • Autor: Boris Jovanović

  • 29. oktobar 2012.

  • 12:21

  • Izvor:

  • facebook
  • twitter
  • email

Centralna divizija NBA mogla bi da dobije novog vladara, Pejserse. Nad Čikagom visi znak pitanja oličen u povredi Derika Rouza, Klivlend tek zida temelje na ruševinama Lebronovog odlaska, Detroit luta, a Baksi će morati da pomire ego ključnih igrača...

Umesto
Čikago Bulsi

Treba preživeti dok se Derik Rouz ne vrati. Kada će to biti? Ne zna se...

Šta će tim raditi dok se on leči? To je već poznato, Tibodo smatra da moraju da izađu i grizu svako veče i ne klonu duhom ako stvari ne krenu dobro. Čikago su već svi otpisali, smatraju da neće biti dovoljno vremena da se Rouz uklopi čim se vrati i da je sledeća sezona za njega izgubljena.

Moguće, pogotovo ako Bulsi budu slabo igrali, nema logike požurivati ga, niti rizikovati sa preranim povratkom. Igrači kao što su Noa, Buzer, Rip Hamilton, Luol Deng će morati da poboljšaju svoje brojke. Nevolja je kad se tim i budućnost grade oko jednog čoveka, svako iskakanje iz šina je potencijalna tragedija.

Podsetiću vas da su Bulsi dve godine bili najbolji tim regularnog dela, ali u plej ofu su stvari bile dijametralno suprotne. Prošle sezone bez Rouza nisu bili ni blizu protiv, za mene, prosečne Filadelfije.

Šta se promenilo u timu?

Jasno je, rastrčali su se da pojačaju bekovske pozicije, sad je pitanje mogu li tri čoveka da nekako zamene jednog, pogotovo što je to Rouz one – man show. Stigli su Belineli, Nejt Robinson, Tego, vratio se Kirk Hinrih.

Tibodo će nastaviti da forsira odbranu oličenu u Dengu, Tadž Gibson bi trebalo da dobije dosta vremena u reketu, a novo lice je Nazr Mohamed.

Najveći problem je, pogađate, navika da se predvidljivi napad rešava tako što Rouzu date loptu ruke i trudite se da ne smetate. Italijan Belineli će otvoriti šutem odbranu, ali je problem što Hamilton teško može da nosi breme godina i da radi ono što je činio u Pistonsima godinama, a ni od Noe ne možete očekivati puno poena.

Zaključak je da će se truditi da rade ono što najbolje znaju, da prime što manje koševa. Na Istoku to radi, protiv zapadnih timova ne fercera. Sezona u magli, u pravom smislu te reči, kako rekoh na početku sve zavisi od toga kada će se Rouz vratiti...

Klivlend Kavalirsi

Treća godina posle Lebrona. Proces obnove ruševina se nastavlja, podsetimo, od oko 150 utakmica dobili su 40, od kada je kralj Džejms odleteo na jug. Međutim, lutrija im je donela pikove iz top pet u prethodne dve sezone, ovo je jedan od najmlađih timova, ali mora na dijetu, kada su ambicije u pitanju jer je još rano za velike stvari.

Naravno Bajron Skot očekuje od prošlogodišnjeg top pika Kajrija Irvinga, ne jedan, nego nekoliko koraka napred. On će biti komandant parade, pridodali su mu ovogodišnjeg broja 4, Diona Vejtersa, a obratite pažnju na pika koga su iskoristili od Lejkersa Tajlera Zelera. Momak sa Severne Karoline će rasti pod patronatom Varežaoa, Brazilca koji je kultni status zaradio svojom posvećenošću.

Ne zaboravite ni Tristana Tompsona, možda ova druga sezona bude prelomna, četvrti pik sa prošlog drafta je pokazivao delove potencijala, ali to nikako nije bilo kompletno pakovanje.

Sada će imati više prostora i veće samopouzdanje. On je samo jedan od momaka koji je praktično na početku, i ako ne bude povreda može samo da napreduje. Nije im moranje, sama činjenica da se se odrekli Antoana Džejmisona je svedok ovih mojih reči. Jednostavno, ma koliko značio timu on nije budućnost u koju gledaju Kavsi.

Problem sa ovakvim timovima je što uz neizbežne oscilacije ne umeju da zaustave kola koja kreću nizbdo. Drugim rečima kada budu dobijali dobijaće u velikom stilu, kada budu gubili izgledaće kao očajnici.

Prošle godine smo videli već demonstraciju takve igre, ali su u skraćenoj sezoni, ne zaboravite, napravili dve pobede više nego pre dve godine.

Takav progres, bojim se, neće biti dovoljan za plej of, ali to je petogodišnji plan, a ovo je, ponovimo, treća sezona post Lebron ere.

Detroit Pistons

Znate šta je prokletstvo Pistonsa? Suviše su slabi za plej of, ali i suviše dobri da bi uzeli nekog od top pikova na draftu. To znači da su na neki način rastrgnuti između potpune rekonstrukcije i odluke da ipak zadrže neke od veterana.

Naime, kada pogledate tim dve stvari su nepobitne, Monro i Dramond deluju kao par visokih igrača koji su ulog za budućnost, ali sa druge strane imate Jerebka, Vilanovu, Maksijela, Stakija pa i vojnika franšize Tajšona Prinsa koji neće biti tu kada tim bude razvio potencijal.

Oslobodili su se Bena Gordona, taj potez se uklapa u ovaj prvi smer, stvaranje prostora u rosteru za mlade igrače i finansijskih mogućnosti da isprate tim dovođenjem neke zvezde, pre svega na bekovskim pozicijama gde su značajno tanji nego u reketu.

Sigurno je da će Brendon Najt nastaviti da se razvija, da su interesantni potezi Kajl Singler sa Djuka i Kris Midlton iz Teksasa, ali ne možete očekivanjima da zasnivate na rukijima. Zbog toga će najgora stvar za Pistonse biti da ponove prošlu sezonu, a to je najizglednije da će se desiti.

Naime, oni verovatno neće u plej of, ali ima i gorih timova u ligi, pa ni draft naredne sezone neće biti rešenje.

Upravo je to ono što navijači najviše mrze, pogotovo tamo gore na severu, prosečnost u izvesnosti. To ubija nadu, pa je jasno zbog čega niko ne obraća pažnju na Detroit, ni u samom gradu.

Ne bih više trošio vaše vreme na Pistonse, sigurno bi i oni sami radije čitali o nekim uzbudljivijim ekipama.

Indijana Pejsersi

Jedan od takvih timova je Indijana. Mlad, uzbudljiv, obećavaju, čak i kada su velike stvari na Istoku. Po meni, Indijana je bliže finalu sa Majamijem, nego bilo ko drugi.

Prošle godine ih je Hit zaustavio, možda sad ta razlika nije manja, ali jeste ona između Pejsersa i ostalih timova na Istoku. Čini se, ovako na prvi pogled, mada to ne možemo znati dok ne počne sezona da je njihov ionako dug roster razvijen do maksimuma.

Džerald Grin, DiDžej Augustin i Sam Jong su ono što im treba, igrači koji će imati manje role i neće gunđati, jer nukleus je tu i nije se menjao. Ti mladi igrači su godinu dana stariji, veliki broj alternativa će ih načiniti svežijima, to je recimo prednost u odnosu na Boston, oni mogu više da trče, a i da raspodele svoje minute.

Džordž Hil počinje ovu sezonu bez da mora da se osvrće, Daren Kolison je prosleđen u Teksas. Pol Džordž će činiti bekovski par, a i ostala mesta u petorci su cementirana. Mašina za koševe Deni Grejndžer, prekaljeni Vest i medijski eksploatisani Hibert deluju zastrašujuće, pogotovo ako uzmete u obzir gladnu klupu koja je sposobna da drži ritam tokom čitavog meča.

Prošle godine Indijana je dobila mnogo utakmica zahvaljujući plućima, u situaciji kada se igralo gotovo svake večeri, Pejsersi su bili korak ispred. Sada će sezona biti normalna, ali svejedno, njihova klupa je garant da će u maj ući pucajući od energije.

Odatle do finala sa Majamijem nije daleko. Generalno gledano, na Centralu boljih nema, ukoliko Rouz ne doživi čudesni oporavak. Indijana bi mogla da ode korak dalje od prošle sezone.

Milvoki Baksi

Baksi su odlaskom Boguta promenili fokus, glavni akcenat u njihovom napadu biće bekovski tandem Monta Elis – Brendon Dženings. Meni se to, iskreno, ne sviđa. Ova dvojica bekova postižu koševe, ali obratite pažnju na broj grešaka i napada koje završavaju, ponekad se čini da ostatak tima i ne mora da prelazi na protivničku polovinu.

Takođe, njihovi protivnici napašće prednju liniju jer Elis i Dženings su slabiji u odbrani, Na drugoj strani, umesto Boguta dovedeni su isluženi Dalamber i Pržibilja što možda znači bolju odbranu, ali sa druge strane njihov doprinos  u ofanzivi ne postoji. U napadu može da pomogne šut Iljasove i Danlivija, pitanje je koliko će imati lopti.

Kada na tu zbrku dodate činjenicu da Dru Guden i sam nerezonski šutira imate možda je rešenje da probaju sa dve ili tri lopte. Bez šale, Baksi su nepredvidivi, to u NBA nije kompliment, jednostavno tim nema potrebnu disciplinu da igra na istom nivou iz večeri u veče, kada je tako, odsustvo kvaliteta i uravnoteženosti u timu vas vodi češće u poraz nego pobedu.

Ima tu zanimljivih igrača kao što su Udoh ili Henson koji je mnoge iznenadio jer je bolji od očekivanih, ali je to pitanje minuta koje će dobiti. Recimo, dolazak Dalambera će ograničiti Udoha, pa tu neke stvari nisu jasne.

Pre svega, šta je plan u Milvokiju? Plej of? Oni su bili u trci za osmo mesto prošle godine jer je konkurencija bila slaba. Sada Atlantik vrvi od solidnih timova, iskreno tek tri ili četiri tima deluju slabije od Milvokija na Istoku.

Još malo od Dženingsu i Elisu. Prošle godine startovali su na deset mečeva, od toga je Milvoki dobio jedan. Poruka je jasna, eventualni rezultat zavisiće od interakcije ta dva ega. Znak pitanja je nad glavom Skota Skajlsa, ovo je njegova poslednja sezona po ugovoru, pitanje je koliko će biti motivisan da rešava tako tanane relacije u svom timu i gleda širu sliku od one vezane za predstojeću sezonu.

                                                             https://twitter.com/Boris_sportske
  • facebook
  • twitter
  • email

Komentari