Spasavanje redova Bejla

Autor: Boris Jovanović
petak 13.03.2015.
11:43
Izvor: Sportske.net

Svođenje Realove jednačine na jednu nepoznatu je površno. Garet Bejl nije jedini problem, ali je idealan lik za poternicu. Zbog čega Velšanin nikada ne bi pobedio na takmičenju za mis Kardifa i zbog čega u Realu nema titule prve pratilje?

Beta/AP Photo/Alberto Saiz
Beta/AP Photo/Alberto Saiz

Povezane vesti

Složićemo se, vi, ja, društvance u uglu nad kariranim stolnjakom, čak i konobarica sa karijesom na jedinici, Garet Bejl je kamenčić u Realovoj cipeli.

Ima kvaka, te cipele, iako dobro razgažene, su žuljale i prošle godine, samo doprinos Velšanina u ofanzivi je ubedio navijače da zarad lepote treba istrpeti pokoji plik.

Karlo Anćeloti je letos na holivudskim pripremama, kada je pod Perezovim pritiskom neslavno propala ideja da zadrži junake "Desime" na okupu kao misiju proglasio   integrisanje Bejla u sistem igre bez lopte.

Britanac kao i većina stanovnika ostrva igru posmatra kao "uradi sam". Navike iz Totenhema gde je prostor između linija bio mnogo veći,  teško menja, ignorišući zakon po kome Anćelotijevi timovi ne mogu sebi da priušte dva Kristijana Ronalda u defanzivi.

Spain Soccer La Liga

Ako se vratite na Karletove rane radove, uvek je Kaka imao "Carte Blanche" kada je u pitanju igra bez lopte, toliko je dobro funkcionisalo da je siroti Berluskoni mislio da njegov Milan igra sa tri napadača.

Brojke su neumoljive, Bejl je igrač koji osvaja najmanje lopto, najčešće odustaje od duela, koncentrisan je jedino na napad.

On jednostavno nije četvrti vezni igrač kada se tim brani, pa o željenom prelivanju u 4-4-2 kada ekipa nema loptu ne može biti ni govora. Ta teorija pada na njegovom voljnom momentu.

Uz to, Bejl je potpuno drugačiji karakter, od recimo, Kristijana Ronalda. Manje je gladan uspeha, povučeniji je, nikada se nije potrudio da postane deo ekipe.

Spain Soccer Champions League

Nije u pitanju jezička izolacija, niti obitavanje na ničijoj zemlji između španskog i portugalskog klana, Velšanin je, optužujuće primećuje "Marka", zainteresovan jedino za golf posle treninga.

Ako se vratimo na Totenhem, Bejlov karakter se nije promenio, ni među "Pevcima" nije pokazivao preteranu želju da bude deo "ganga".

Naravno, kada seva levica i kada ubaci u petu, svi će na to zažmuriti, no takve stvari se uvek izvuku na sa dna fioke kada ekipi ne ide.

Bejl je laka meta, navijači ga optužuju za sebičluk, mada i Ronaldo radi iste stvari. Uz to, medijski je Britanac totalno nezanimljiv, takvi ne prodaju novine, a ni dresove, kako se nadao Florentino Perez.

Britain US Davis Cup Tennis

Kada već povlačim paralelu, Bejl je fudbalska verzija Endija Mareja, ne možete da uberete finansijske plodove titula. Drugim rečima, kada Endi svojim škotskim proba nešto da vam proda, kanal izgleda kao skremblovan, pa panično tražite daljinski.

Da se vratim terenu, dok ne počnem da se bavim personalitijem Bejla i Mareja i založim se za mir u svetu.

Velšanin nije jedini problem, ali jeste frontmen nevolje, lik sa poternice, Jer, Anćeloti nema snage da primeni modifikovani staljinizam u praksi, "Nema čoveka, nema problema". To bi podrazumevalo izbacivanje jednog "B" iz hvaljenog trija, Benzema tu nije upitan, a Ronaldo je beli medved.

Spain Soccer La Liga

Seljenje Bejla na klupu je sa fudbalske strane vraćanje osnovnom principu da pobede prodaju snove, umesto Perezove obrnute logike koju je njegov činovnik Anćeloti prinuđen da sledi.

Nedavno sam napisao da ovo previše podseća na sezonu posle onog Zidanovog voleja protiv Leverkuzena. To je bio uvod u četiri godine kada su "Galaktikosi" umesto vanzemaljaca ličili na zvezde padalice.

I tada su imali Britanca zvezdu, izvesnog Dejvida Bekama, ali tu neka prestane svako poređenje. Taj je imao karakter ratnika, ono što je najveća mana Velšanina.

Kako spasiti redova Bejla?

Nikako, dok ne shvati da je redov...

Ne propustite

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
StefaNN
Friday, 13.03.2015
12:55

Kao da se plasi Ronaldove reakcije kad uzme loptu, Bejl jeste jedan od najboljih, mogu da igraju zajedno, sam sebi jedino moze da pomogne, pod ogromnim je pritiskom.