Serija A - Kad favelu ofarbaš u vesele boje...

 • Autor: Boris Jovanović

 • 23. decembar 2013.

 • 14:46

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Milan i Inter su predstavom rasplakali lombardijsku "Maduninu". Zbog čega je gradski derbi poster propadanja fudbala koji je nekad bio reper za sve ostale...

Znate šta je ovo?

Ukupno 144 pogrešna dodavanja, 244 izgubljene lopte za 90 minuta? Hrpa dosadnog, predvidljivog fudbala, uz povremenu amatersku srčanost i strah od poraza, u situaciji kad nemaš šta da izgubiš.

Milanski derbi, osim što je nedostojan boja koje su navukli ti igrači, ne odlučuje ni o čemu bitnom ove sezone. Ok, postoji taj sentiment koji popravlja raspoloženje ponedeljkom uz kafu, prvi si u gradu. Ima malo i standardnog rasističkog loženja sa severne tribine, povici na račun De Jonga i Muntarija pokazuju da su budale žilave, prežive, kao bubašvabe, svaki pokušaj da se tribine iza gola unormale.

Svega je bilo, osim suštine.

Mateo Kovačić je za pola sata napravio više fudbalskih poteza nego većina ostalih igrača zajedno. Zvonimir Boban je u pravu, ovo je najgori tim Berluskonijeve ere, povrede su slab alibi, Milan je tužni, istrošeni pokušaj da se oživi spektakl sa prosečnim glumcima i ljudima koji su već videli svoje najbolje dane.

Što se Intera tiče, jasno je bilo u poslednjih dvadeset minuta da su svežiji. Palasio, Gvarin i pomenuti Kovačić u ovakvom odnosu snaga jesu prevaga. No, uz upadljivo odsustvo Moratija, ovom timu je umesto prodaja potrebna kupovina. Ako najbolje što imate prosledite u Čelsi, nad glavom vam se, umesto snova o tajkunskom novcu za kupovinu zvezda, nadvije veliki znak pitanja.

O igri se nije imalo šta reći, naknadna pamet je uključivala obostrano unjkanje oko sudije, fraze i posipanje pepelom. Niko nije ni pomenuo fudbal, te bi kolone u izveštajima ostale bele.

Veliki autoritet ove igre, Arigo Saki je ocenu sažeo u očaj koji prevazilazi "Madoninu", ako su Milan i Inter ovakvi, većina ostalih se nema čemu nadati.

Pre nego što me zaspete kafanskom ocenom o južnjačkom ustanku, Roma je sjajno mesto za mlade igrače, ali njihove ambicije ne sežu dalje od bacanja rukavice severu. U Evropi ta lepršavost, od Dina Viole, preko Sensija, sada i Amerikanaca ne prolazi. Napolitanci imaju individualni kvalitet, no to nije tim koji će poživeti, cikličnost istorije se upravo potvrdila u sudbini tog kluba.

Liga u kojoj će se Juventus trkati sam sa sobom bez potrebe da u takvom društvu bude bolji, osim povremenog efikasnog fudbala koji će ushititi neuke komentatore, nema da ponudi ništa za naslovnu stranu. Da bih vam plastično objasnio, kada Verona pobedi Lacio sa 4:1, to je odjek prošlosti oličene u ljudima poput Luke Tonija, ne dokaz kvaliteta.

Ima za ove sa jeftinijim ulaznicama jedna istina koja im stalno izmiče, suština Serije A nije u zabavi, već u pobeđivanju. Juventus je bolji od ostalih za uigranu odbranu i najboljeg golmana na svetu, Tevez i Ljorente su samo sredstvo da lakše pobediš, učinio bi to i bez njih, doduše manje ubedljivo.

Evo vam i brojki, u odnosu na prošlu sezonu, Juventus je na ovoj, ne aritmetičkoj polovini šampionata, imao pet bodova manje nego sada, ali i +7 u odnosu na Inter. Dakle, Roma zaista ima fantastičnu sezonu, to je jedini razlog što još nije gotovo. No, Juve je dao tek tri gola manje nego prošle godine sa napadom koji je bio, po mnogima, najslabiji deo ekipe.

Drugim rečima, ono što je više nego dobro za Italiju, u Ligi šampiona nije bilo dovoljno. Ta ista odbrana je primila, golove u svim mečevima. Da ne računamo Real kao drugu dimenziju, ali savladali su ih Galatasaraj i Kopenhagen pet puta u četiri duela. Gde ćete veću razliku u odnosu na Seriju A gde je Bufon do juče u Bergamu zaboravio kako izgleda primiti gol.

Ali, ovo nije priča o Juventusu, već samo treba da posluži za presudu koja je davno izrečena, to je neuporediv fudbal, čak i sa prošlom decenijom. Sad možete kao Brazilci da favelu farbate u jarke boje, svejedno će mirisati na bedu.

Zbog toga je milanski derbi od sinoć, na žalost, poster, utakmica maneken, onoga što se desilo sa "kalćom".

Milan i Inter su "B" produkcija, bojim se da će slični filmovi dugo biti na repertoaru...

                                                               https://twitter.com/Boris_sportske
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari