Ser Aleks - Deus ex machine

 • Autor: Boris Jovanović

 • 27. februar 2014.

 • 11:51

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Oni sa jeftinijim ulaznicama su pomislili da posle Junajtedove pirejske katastrofe stiže Mojesova smena kao razrešenje ove antičke tragedije. Zbog čega će Mojes sigurno završiti sezonu tamo gde je i počeo?

Ser Aleks - Deus ex machine
Kada je eksoda, odnosno završni čin Mojesove grčke tragedije razrešen u katastrofi (više od igre, manje od rezultata), većina je poverovala da će biti smenjen.

U Italiji bi ga sačekale porcije uvreda i pokoji bubotak još u holu aerodroma, u Španiji su direktori u ovakvim situacijama laki na obaraču, valja zaštititi sebe i napuniti drugome džepove krivicom.

Engleska je ipak nešto drugo, iako su tipovi poput Venkija iz Blekburna ili onog smešnog čikice iz Kardifa uneli nervozu među menadžere Premijer lige.

Zbog čega Glejzeri nisu uslišili poklik mase i odveli Škota pred giljotinu?

Ova sezona je žrtvovana pre nego što je počela. Kada to kažem, mislim na klupski muzej, znalo se da se postavka neće menjati. Računalo se na jednu utakmicu na Vembliju (finale domaćeg kupa), eventualni direktni plasman u Ligu šampiona i četvrtfinale u ovom takmičenju. To stoji u klupskoj projekciji namenjenoj berzanskim trgovcima.

Konce i dalje vuče Ser Aleks. Pomnožite njegov broj godina sa tvrdoglavošću lučkog radnika iz glazgovskog predgrađa i videćete zbog čega je Mojesov kišobran i dalje raširen. Naravno da su u klubu sada neodlučni i da se pitaju da li je Fergi u želji da obezbedi kontinuitet napravio grešku karijere dovlačeći zemljaka iz Evertona.

Ali, da li pomišljaju na smenu? Nema šanse...

Mojes neće igrati za ovu sezonu, ona je izgubljena. Naime, izostankom iz Lige šampiona, klub će izgubiti oko 70 miliona evra i to u jednom trenu. Jer, prihodi od grupne faze su 35, ostalo su ulaznice za domaće mečeve, TV prava...Gubitak zbog loše pozicije na tabeli PL je takođe ukalkulisan, šampionska titula donosi nagradu od 15 miliona funti, sadašnja pozicija na tabeli tri puta manje.

Da li Junajted može da stigne Liverpul koji im beži 11 bodova? Nikako, ovo je tim duhova koji ne veruje u sebe, to je mnogo gora stvar od dvocifrene prednosti Redsa.

Hajde da kao hipotetičku stvar uzmemo da Mojes ispadne iz Olimpijakosa. Tu je sezona završena, ostaje borba za LE što je totalno nebitno, veliki klubovi ili igraju sa velikima, četvrtkom gledaju ka vikendu, umesto da kao dodole uveseljavaju publiku po evropskom Istoku.

Šta bi Junajted dobio smenom Mojesa dva meseca pre kraja sezone? Baš ništa, ovaj tim, sa njim ili bez njega odlazi u istoriju.

Finiš šampionata u stvari će biti odlučujući za procenu Mojesovih sposobnosti. Da li je spreman da predvodi klub u letnjoj revoluciji? Jer, posle juna ništa neće biti isto.

Mančester Junajted će biti klub koji će najviše kupovati na leto, uzmite to kao aksiom. To nije remont, ovo je kupovina nove limuzine. Dva štopera, levi bek, dvojica vezista, i to ne kvantitet, već jaja prve klase, preduslov za kvalitetan omlet.

Ostaje da se vidi samo da li će ga smućkati Mojes ili neko drugi. U naredna dva meseca biće doneta odluka, ovo nije Mojesova ekipa, ali ako ne može da kontroliše site veterane, ko garantuje da će držati uzde kad navali sveža krv?

I znate šta je najsmešnije?

Ponovo će odlučivati Ser Aleks, Junajted je njegov spomenik, da li i talac videćemo u junu. Ako se vratimo na grčku tragediju, Fergi je deus ex machine, on se pojavljuje u završnoj sceni i razrešava stvari.

Do tada, pustite kladioničarske prognoze, Mojes je siguran.
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari