Ronaldo u epizodi "Za šaku dolara", FIFA vs UEFA, kome će se prikloniti plaćenici?

  • Autor: Boris Jovanović

  • 20. septembar 2018.

  • 13:36

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Zaplet je napravljen šezdesetih kod Kurosave, iskopirao ga je Leone, oživeo Volter Hil. Ronaldo je u ovom trenutku nezadovoljni građanin koji vrišti u onu rupa sa druge strane šaltera, nebitan za celu priču. Šta se krije iza umišljaja UEFA u Ligi šampiona?

Ronaldo u epizodi
Foto: EPA-EFE/KAI FOERSTERLING
Pustite Kristijana, za priču je nebitan.

Osetio je da batina ima dva kraja, bilo je situacija kada je toljaga umesto na njegovim leđima završila na tuđoj glavi, delom što je nosio belu "sedmicu", bilo što pravila nisu ista za natčoveka i rulju.

Uostalom zar gomila nije tražila od Pontija Pilata da barabi daruje život, a izabranom eksere na Golgoti?

Ako mene pitate, ovo je ista situacija, jasno da će neka bitanga poput onog štopera Valensije, galamiti, provocirati i huliti od prvog minuta, takvi preziru ono što ne razumeju.

Ronaldov rat protiv UEFA, ovo što mu se desilo, i što će mu se dešavati u budućnosti, je besmislen koliko i krik očajnika ka šalteruši zaštićenoj debelim staklom. Možeš da plačeš dok ti se smeju u lice, možeš da pokušaš da je dograbiš za vrat kroz onaj otvor uži od iglenih ušiju, nemaš šansu, uvek ćeš ispasti prokaženi, pred zakonom krivi magarac.

Tako je i sa Ronaldom i politički korektnijim Mesijem, u pitanju su samo nesretni svirači klavira u salunu gde je izbila pucnjava. Njihovo je da sviraju i izbegavaju metke.

Gledali ste "Za šaku dolara"?

Za šaku dolara

Uzgred, Serđo Leone je ukrao zaplet od Kurosave, pa ga onda predstavio kao omaž "Yojimbo" sagi. Volter Hil je snimio 1996. "Last man standing", i mada Brus Vilis nije "Ronin" Toširo Mifune, ideja je u osnovi ista, dve loše strane i plaćenik koji radi za obe strane, uz nameru da odšeta sa punim bisagama dok okolo leže razasuti leševi...

Mifune

Bio to fantazmagorični grad Džeriko, izmaštani San Miguel iz pomenutog špageti vesterna, neka japanska vukojebina kod Kurosave, "Mestalja" ili Kalinjingrad prošlog leta, u osnovi priča je ista.

Srbija, Ronaldo, Mitrović sutra će biti neko četvrti, su kolateralna šteta rata dve bande, FIFA i UEFA.

Pa, makar originalno značenje reči "banda" bilo vezano za muziku i veseli orkestar koji odrađuje gažu rasterujući komarce negde u vrelini meksičke večeri, ova melodija nije vesela, niti je u pitanju jeftina zabava i džeparac da zadeneš za sombrero.

Mnogo više je u igru, govorim o šleperima novca.

Djani Infantino Vladimir Putin


Đani Infantino polazi od proste činjenice, capo di tutti capi, što bi u suštini trebalo da predstavlja bos FIFA, ne može da čeka jednom u četiri godine da pohara pećinu sa blagom. UEFA je stvaranjem Lige šampiona načinila Evropu nezavisnim kraljevstvom, oni su vlastela koja ne priznaje fudbalsku Magna Cartu.

Kao prst u oko (neki kažu da je njegov patent, pre nego što je osvojio Blaterovu kancelariju) švajcarskom Italijanu i samom termički obrađenom i oslobođenom moralnih stega u kuhinji u Nionu, sada guraju Ligu nacija, novi sistem otimanja novca, istina, genijalno smišljen, tek da osim što nas nerviraju dvonedeljnim pauzama još i napune džepove, prividom takmičarskog fudbala.

Deo tog merenja čiji je veći je i VAR. Niko normalan posle drumskih zaseda u nokaut fazi prošlih godina, šibicarenja, ludih odluka i još luđih opravdanja ne bi propustio, u dobroj nameri, da se pomogne tehnologijom.

VAR

Niko, osim UEFA koja "nije spremna", ne za jesen, već za proleće kada bude stvarno bitno. Kapiram da žele da poštede siromašne klubove poput Reala, Barselone, Bajerna, Juventusa i ostalih troškova nabavke opreme za video tehnologiju.

Ali, namera UEFA je predumišljaj, i na to neće svako pristati. Zbog toga postoji grupa sudija koja odrađuje poslove, plaćenici, kao u filmu. To kome će se prikloniti baš kao kod Kurosave, Leonea ili Voltera Hila zavisi od vremena, mesta, ponude.

Brih je odbio da koristi VAR letos u Kalinjingradu, FIFA ga je poslala kući, ali mu je to pribavilo kredibilitet kod UEFA. Italijanski mediji izbegavaju da pomenu da je Nemac propustio da isključi Ronalda kada su igrali Totenhem i Real, mislim prošle godine u grupnoj fazi, sada je, ili promenio klan, ili se radi (verzija za naivne) o lošem sudiji.

Pošto ovo drugo nije, jer, znate, da neko u Švajcarskoj bude Homer Simpson i stalno pritiska pogrešno dugme u nuklearnoj elektrani, sproveli bi ga pod obezbeđenjem iz postrojenja i ostavili mu otisak čizme na dupetu. Ovde je jasno o čemu se radi. Ta ekipa, Holanđanin, Turčin, Nemac, neki Skandinavac (nastavi niz) nije tu došla kao nesposobna, već voljna, i proglašavati brljotine slučajnošću znači samo pružati im alibi.

Feliks Brih

Sad kada se jave mudrijaši da kažu da svi greše, da su sudije ljudi, znate one slične frazetine kad dovuku nekog bivšeg "kolegu" u studio da pravda neobjašnjivo.

To jeste tačno, ali oni najbolji ne greše svaki put i svaku utakmicu. Vratimo se uplakanom Krisu sa početka priče, da on igra loše svakog vikenda i utorka, ili stalno naseda na ove provokacije, ne bi ga plaćali.

Na kraju Brih, pošto ga je sinoć hodnicima jurio Pavel Nedved, Čeh koji može da ti ukliza u odelu, nastavio da pravi cirkus, prvo penalom kompenzacijom za Juventus, pa onda još jednim za Valensiju.

Rečima korporativnog sveta, imate odlično plaćenog službenika koji je prvo prolio kafu na ključni ugovor, pa namerno uništio milionski posao, posle zaspao za stolom kada je naišao gazda, a pred kraj rada su ga pronašli kako razvlači crtu u toaletu.

I sledeće nedelje je proglašen radnikom meseca?

Zvuči vam realno?

Pa ne, zbog toga, ostaje da strepimo od proleća, jer ova ekipa ostaje dok bude služila svrsi, u međuvremenu će regrutovati nove, voljne i spremne na sve, dok god su plaćeni.

Najgore tek sledi...

  • facebook
  • twitter
  • email

Komentari