Ronaldo - Klađenje na budućnost i fudbalski Dorijan Grej

  • Autor: Boris Jovanović

  • 10. jul 2018.

  • 18:21

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Priča je mnogo veća od same igre, Anjelijevi su pobeđivali kladeći se na ono što će se desiti sledeće. Sa druge strane, Portugalac je našao novi izvor na kome će slika stariti umesto njega. Potrebno mu je obožavanje, zato je dvor preselio u Pijemont.

Ronaldo - Klađenje na budućnost i fudbalski Dorijan Grej
Foto: Juventus.com
Kada je posle jedne lude noći na mondenskoj Kapriju, luđi od braće Elkan, naslednika carstva, Lapo, oteo taksisti FIAT Mareu, uz reči, "ovo je ionako moj automobil", on je nehotice definisao istoriju porodične srebrnine.

Lapo je naravno udaljen od tegle sa pekmezom Anjelijevih, nije da je sposoban da usisa veći deo nasledstva, ogromno je to bure. Ali, čak i one najmoćnije porodice moraju, ono što bi u džiberskim filmovima jugoslovenske kinematografije nazvali "Ludim Milojkom", da uvrnute rođake drže podalje od ozbiljnog biznisa.

Lapov deda Đani, zvani "Advokat" govorio je da se u njegovom svetu jedino vetar ne može kupiti, ali i da se život sastoji od klađenja na budućnost.

Đani se borio na strani fašista na ruskom frontu u oklopnom vozilu koji su proizveli Anjelijevi, na afričkom frontu je ranjen, ne u borbi, već kafanskoj svađi oko lepotice sa nemačkim oficirom.

Anjeli


Iako ih je Musolini trpeo kao državu u državi, prvi su mu zabili nož u leđa kada su kola krenula nizbrdo, jednostavno ta porodica je uvek znala da se kladi na pobednika.

Zbog toga dovode Ronalda.

Ne Juventus, ne Andrea Anjeli, već Džon Elkan, Lapov pametniji brat.

Da se razumemo, sa ili bez Ronalda, ma šta uradili drugi klubovi na Apeninima, Juventus uvek ima više novca i moći da ih tera da gutaju prašinu, ova decenija to pokazuje.

Lapo


Drugo, Ronaldo nije garant Lige šampiona, objašnjavao sam već, vodeći se Murinjovom maksimom, da je onaj klempavi pehar u obliku tepsije bureka, u najmanju ruku bi bio isečen na osmine. Neke su ukusnije, druge prepečene, treće premasne, neke teške za varenje kao Liverpul, ali niko ne zna koja će poslednja ostati u toj tepsiji.

Kristijano stiže jer se vlasnici kluba klade na budućnost. Ne u smislu rezultata na terenu. Klade se na sebe, on će biti lice kompanije, ali i zavesa iza koje će Anjelijevi sakriti sramotu Italije, zemlje u kojoj vladaju udružene neznalice i rasisti, stečajni upravnici društva koje se raspada. Aristokratija u takvim situacijama uvek ojačava šančeve ispod zidina.

Juventusu je uvek nedostajala nota mondijalizma, bio je zastava Italije, sada već, ne svojom krivicom, prilično pocepana i izbledela.

Kristijano Ronaldo


Sad je ovo laka jednačina, od kada je postalo jasno da će kralj dvor premestiti pod Alpe, akcije kluba su eksplodirale na berzi, vrednost virtuelno porasla za oko 150 miliona evra. Plus, propast Milana koji je usled nedostatka vazduha u Seriji A, boce sa kiseonikom punio u Ligi šampiona, napravila je tektonske poremećaje. Deca se rađaju neutralna i priklanjaju pobedniku, Juve nikada nije više fakturisao i ova partija "Rizika" je završena, svi tenkići Anjelijevih su na karti.

Dodajte na to da EXOR troši godišnje na reklamu oko 126 miliona evra i da svega 26 ide na Juventus. Jasno, fudbal je za sirotinju, Ferari za sredovečne i bogate.

Zbog toga navijači Juventusa često iz dna duše mrze Formulu 1 (za mene je to, ona legendarna rečenica, troše gorivo dok deca gladuju), pa Ronaldovih 60 miliona godišnje (obračunao sam mu i porez, čisto da ga poštedim sudskih procesa), jeste kap u moru. Ni tu kap, Elkani, odnosno Anjelijevi neće platiti sami, kombinacija Herbalajfa i još nekoliko sponzora će isplatiti fudbalskog Dorijana Greja.

Jer, Kristijano je upravo to, Dorijan Grej. Potrebno mu je obožavanje koje će zaustaviti biologiju, u Realu više nema tog izvora na kome će napajati večnu mladost.

Stvar je vrlo jednostavna, očajnički želi da ga vole i to tamo gde je zaista bitno. Zbog toga smešno deluju priče da se sve desilo brzo i neočekivano. Juventus ne bi u ludilu kupio portugalskog beka za 40 miliona evra, da posle Kijeva Mendeš nije dao reč da će dvor prebaciti u Pijemont.

Mendes


Ali, znate i sami, to je ona čuvena Fergijeva priča da na Apeninima uvek proveri da li je ispod sosa zaista pasta i da su Italijani izmislili dimnu zavesu.

U fudbalskom smislu ovaj transfer neće promeniti ništa, osim što će Serija A vratiti deo primata, ali, sa druge strane, u "Plesu pod zvezdama", ili kako se već zove ona emisija, ne možete sami, delovali bi kao uvrnuti perverznjak koji izvodi smešne pokrete. Juventus za ovu igru nema partnera, izvadiće bubreg svojim navijačima. Pre nego što se i zucnulo o Ronaldu cene karata su lansirali u nebo, i protesti su se čuli takođe do oblaka, sada to niko ne pominje.

Jer, videti Ronalda u tom dresu nema cenu, možemo da se raspravljamo satima, ne vredi, kamenorezac iz Karare i ribar sa Sardinije će izvaditi poslednji cvonjak da budu deo čitave priče, makar i samo da ga nerviraju dok skandiraju Mesiju.

Na kraju, luksuz je, što reče Lapo sa početka priče, prilagođavanje potrebama. U tome je stvar, Ronaldo je potreba, za Juve i FIAT mnogo veća od same igre...
  • facebook
  • twitter
  • email

Komentari