Romanove "Igre prestola", ko je sledeći plen Abramovičevog Kentaura?

Autor: Boris Jovanović
utorak 07.11.2017.
15:20
Izvor: Sportske.net

Italijan je od juče bez kaveza koji ga je štitio od plahovitosti ajkule preobučene u balerinu. Šta na ruskom dvoru znači odlazak direktora Emenala?

Screenshot
Screenshot

Povezane vesti

Preterano bi bilo reći da Abramovičeve "Igre prestola" traju od kada je stigao u London, nikako, njegovi "bojari" su služili da izvršavaju naređenja godinama, sve dok ga sada već bivša supruga Daša Žukova nije sa stadiona preselila u galerije, Čelsi je ostao igračka, ali kao i uvek, kada imaš sve, obično te opije miris novih stvari.

Negde u to vreme, junak ove priče je na zadnja vrata ušao u svet ozbiljnog fudbala, jednu šansu je propustio kao igrač. Naime, Majkl Emenalo, sada već bivši direktor Čelsija je propustio priliku da postane vlasnik najdragocenijeg dresa svih vremena, onog u kome se oprostio i najbolji igrač koga je ova planeta porodila, Dijego Maradona.

Emenalo je bio igrač Nigerije na onom istom doping testu na kome se Maradona survao i zauvek otišao sa terena. Jednostavno, Nigerijac je bio suviše impresioniran, uplašen, Liliputanac među fudbalskim Guliverima, pa se nije snašao i uzeo odoru posle koje je fudbalski car ostao zanavek go, onog leta na Mundijalu, na bostonskom "Foksboru".

Emenalo

Ovaj Nigerijac je uspeo da se dokopa reprezentacije i Mundijala i to posle koledž karijere u Americi, i epizoda nižerazrednom Nots Kauntiju. To je ona faza fudbala u kojoj su Afrikanci skupljali igrače kao ekipu za rekreaciju u balonu, nikada nije dovoljno. Emenalo, prosečni štoper koji se seljakao po nižim ligama i završio u Izraelu je baš na kraju fudbalske karijere uradio najbolju stvar za život posle terena, sprijateljio se sa Avramom Grantom koji mu je bio trener i potpisao praktično rešenje o penziji.

Drugačije se ne možete objasniti godine treniranja klinaca i devojaka širom Amerike, posle koje jednog jutra završite u Čelsiju. Previše je i za fudbalske bajke koje svi volimo.

Grant

Naime, Grant, sa jakim jevrejskim uporištem u Romanovom rodoslovu je nekadašnjeg pulena doveo u London, posle je preko skauta anoniimus stigao početkom decenije do mesta pomoćnog trenera i zaradio večnu mržnju Čelsijevih navijača. Razlog je čovek koji je pomeren, Rej Vilkins, legenda kluba, prvo igračka, a onda i večiti pomoćnik i upravljač kormila u olujnim vodama u kojima su se "Plavci" prečesto nalazili.

Emenalo je seo uz Anćelotija, ta klupa je izgleda imala baš jaku oprugu, lansirala ga je sledeće godine na mesto tehničkog direktora.

Postoji nekoliko verzija, jedna je da je Grant, čitaj Zahavi, vukao konce u Čelsiju iz tih dana, druga da je Abramovič u Emenalu našao čoveka koji stvari rešava poput Volfa iz "Petparačkih priča", efikasno i bez buke. Navodno, Nigerijac ga je uverio da će uspeti da sprovede evoluciju, od velikih transfera ka stvaranju igrača. Jer, pisao sam već o tome, Abramovič je dete koje je zadovoljilo sujetu u FM osvajajući trofeje novcem, u novoj verziji on želi svoj Čelsi, klasu iz epruvete, iz tog razloga "Plavci" imaju više igrača na pozajmici nego prosečni zelenaš dužnika.

Emenalo

Samo, taj eksperiment je propao i mada će navijači Čelsija odmah pripremiti lomaču za Emenala, istina je da je Nigerijac shvatio da povratak Murinja u klub znači odustajanje od plana, tada je već želeo da ode, svestan da se "Plavci" u nekom bizarnom sledu događaja, vraćaju u 2004. godinu.

Naravno, on će sebi pripisati Kurtou, Azara i još nekoliko velikih pojačanja, samo sa tim novcem većina bi učinila isto, to nije sopstvena laboratorija već pijaca. Ono što je Čelsi uzgajao je zaboravljeno, istrulelo i prodato ispod cene, Lukaku, Matić i još nekolicina su bili previše dobri za propast, ali ako bih počeo da nabrajam sve one nestale u akciji po Viteseu i ostalim "farmama" modernog fudbala, to je vojska poluproizvoda koji nikada nisu postali skupocena roba.

Emenalo je preživeo Murinja, na kraju je i jedini imao hrabrosti da izađe i glasno saopšti da kada nema rezultat i legenda mora da isprazni fioke. Portugalac ga je mrzeo iz dna duše, kažu da je sentiment obostran. Pucalo je po tuđim leđima, pitajte Kevina De Brajnea, on zna sve o tome.

Abramovič nije prihvatio da Emenalo ode te 2013. iz dva razloga. Prvi je, nedostatak poverenja u Murinja, Portugalac je zanatlija, ne Mikelanđelo, i druga, važnija, Emenalo je u ovoj deceniji uvek uspevao da karakterom i pregovaračkim sposobnostima ograniči rusku plahovitost i naviku da se odmah seče preko kolena.

Granovskaja

Da, u pitanju je Marina Granovskaja. Bivša balerina je Romanov Kerber, u klubu je njena poslednja, jedina ima vlast da donosi odluke kada gazda nađe novu zabavu. Ima jedna priča, insajderska, kada vas Abramovič osudi da komunicirate sa njim samo preko Granovskaje, u velikoj ste nevolji.

Za sve ove godine, a Romanov vek je i njen, pratila ga je od Rosnjefta, ona nikada nije dovođena u pitanje, pela se u hijerarhiji brzo i okretno, zlobnici bi rekli kao balerina na navijanje. Nema nikakvih pikanterija, moraću da vas razočaram, kod tih Rusa nema sentimentalnosti, jednostavno Abramovič je našao nekog dovoljno surovog da operiše bez rukavica.

Ako se juče činilo da je odlazak Emenala Konteova pobeda, nije. Jer, Emenalo je bio tampon zona, ne samo da je sedeo iza Kontea, pružio mu je podršku u letošnjem ratu, kada je Italijanov spisak igrača poslužio kao maramica, jer su brojevi bili preteški za čitanje. Antonio Konte je klub kroz redove optužio da je birao, što kaže Murinjo, drugu klasu jaja u supermarketu, odnosno da je štedeo. I kako sada stvari stoje, to nije Emenalova odluka, već balerine od čelika, ona je zaključala pećinu sa blagom i donela odluku da Matić bude cena koju Konte plaća zbog svojih zahteva.

Granovskaja se neće oglasiti nikada, Fejs je ugasila 2007. u Rusiji se o njoj govori šapatom, Abramoviču je poslednjih godina sačuvala novac u nekim situacijama, mada što nisu platili na mostu, tu je uvek ćuprija.

Granovskaja

Odlazak "plavog šlema" Emenala, znači da je Konte ostao leđima uza zid, između njega i Marine nema više barikada. Abramovič je navratio prošle nedelje u Kobham, to je verovatno bio poslednji pojas za spasavanje Kontea, Italijan ga je zgrabio pobedom nad Murinjom, ima tu i ličnih stvari, nekako uspeo da glavu održi iznad vode.

Ono što su loše vesti za njega je da Emenalo neće dobiti naslednika, što nikako ne znači da će Konte sam dovoditi igrače, Nigerijac je navodno bio ozlojeđen što ga agenti više ne doživljavaju ozbiljno, svi znaju da odlučuje Granovskaja i sa njom pregovaraju.

Tako će i ostati, Emenalo je odlazak obrazložio klasičnim opravdanjem, decenija ga je pojela, želi da se posveti porodici. Ako prihvati novi ruski poziv, iz Monaka, jasno da je nateran da ode, bez fanfara, ali ga nisu posipali katranom i perjem.

Sledeći je Konte, u to nemojte da sumnjate, u Romanovom akvarijumu ima mesta samo za jednu ajkulu. I Italijan je njen sledeći plen...

Ne propustite

Komentari

26 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Tuesday, 07.11.2017
20:04

Sve ovo OK i svaka cast vam za tekst ali jedna stvar ne pije vode. Emenalo je bio ne sposoban pregovarac. Zasto? Pa eto vam primer. Prodat je Matic (cena varira ali kaze se oko 45 mil.€) a doveden je Drinkvoter koji je kostao oko 40 mil.€ kako se pise. Sta je tu napravljeno? U igrackom smislu svakako minus a u financiskom skoro nista za klub kao sto je Celsi. Konte ga sigurno nebi prodao ako nije ocekivao (sigurno obecanu) bolju zamenu ili barem igraca po svom ukusu. Tako isto Morata, Zapakosta, Rudiger... Jednostavno vidi se otprilike koliko je novca dala Marina i na koga je potroseno. Trazio covek Bonucija/Van Dajk, Naigolan/Vidal, Alves/Danilo a dobio gore navedene za relativno iste pare. Recimo primer samo Celsi platio Zapakostu 28 a Siti Danila 30 mil.€ pa cija je to krivica? Nemoguce prosto da svi ti BOLJI igraci nisu hteli u Celsi koji je prvak Engleske, igra LS i ima harizmaticnog trenera i nalazi se u elitnom delu Londona. Treba znati razliku direktora Marine (financije) i SPORTSKOG direktora Emenala koji kao direktor pravi selekciju fudbalera. To znaci Marina ogranici budzet a Emenalo trosi a Kontea ko sisa, sada to nece biti vise tako! #CFC

avatar
Tuesday, 07.11.2017
21:34

Sve sto si rekao je istina

avatar
ADIS-M-UNTD
Tuesday, 07.11.2017
22:46

Ali dok god se petljaju u fudbal oni koji nemaju pojima o njemu ne moze biti dobro. Ova je desna ruka od abramovica ako se konte necim usprotivi a harzmatican je odletit ce vani...koliko sam procitao njena je zadnja i siguran sam da konte nije trazio zapakostu,drinkija itd jer je svestan da je to korak u nazad. Vjerovatno je htio da ojaca tim pa i da napadne i LS ovako tesko i za PL a kamoli za LS..jer ja kao navijac junajteda kazem da je siti za klasu ispred svih po igrackom kadru..imaju veoma jaku klupu sto ce im donjet titulu.

avatar
Tuesday, 07.11.2017
22:04
avatar
magister
Tuesday, 07.11.2017
19:58

Nije lako voditi veliki klub, pogotovo u kolevci fudbala. Mislim da je Roman pokazao da ume. I da bira saradnice i da ih menja, kad dođe vreme. Zamislite sebe kao vlasnika beogradskog Radničkog, a da imate neku ambiciju, da pobedite u ligi u kojoj se takmičite. Pa naravno da biste radili slične stvari, na nivou koji odgovara novcu koji ulažete. Roman je daleko od najvećeg ulagača, a godinama je pri vrhu i na vrhu, menja kad ne ide, nagrađuje kad ide, dovodi i dokazane i mlade... Sve kako treba. Marina, deluje lepo i otmeno, a surovost? Saopštiti nekom ko ima 100k funti mesečno i ugovor na 3 godine, da će se ugovor raskinuti i da će biti islaćen. Šta je tu surovo? Borisov tekst je, kao i obično, literarno dobro organizovan i ukrašen, ovog puta - sa promašenim smislom i pogrešno odabranim povodom i metom.

avatar
Tuesday, 07.11.2017
19:55

Čitam i ne verujem. Ja bih rekao da je ovaj prosečni fudbaler i još lošiji direktor bio ono što sprečava napredak kluba koristeći se povremenim uspesima ( ogromnim doduše ) a ne nešto dobro i značajno. Svaki klub u kome jedan čovek pravi razliku između velikog i malog je u suštini mali klub / veliki je sam po sebi takav nezavisno od toga ko je direktor a ko trener.

avatar
Stabber
Friday, 10.11.2017
16:15

Marina je ta koja koci stvari u klubu.

avatar
scofield
Tuesday, 07.11.2017
19:22

Dobra ova Marina. Tata Roman voli zensko pa makar mu i dzigericu izvadila.

avatar
Kajzer
Tuesday, 07.11.2017
20:03

Usavrsila riba jezicke vestine u Moskvi, i ti bi dao da ti takva dzigericu vadi.

avatar
El Matador PFC-FCB
Wednesday, 08.11.2017
13:28

Ma i oba bubrega brate ne samo džigericu :-)

avatar
Blackmamba24
Tuesday, 07.11.2017
18:31

Zalosno je gledati klub za koji navijas da sam sebe unistava,da cuva ljude koji ga ruse, Romane zar ne vidis da Konte moze da dovede Celsi na slavne staze,oteraj te zmije

avatar
Carina_11303
Tuesday, 07.11.2017
18:02

Koje prštanje od ljubomore ahhahahah samooo pati. Svaki plavac zna da je Emenalo bio kavez koji je zarobio Čelsijeve ambicije. Sada kad je taj kavez najuren spremni smo na dobre dane. A to sto kroz tekst provlacis kako je Celsi mali, jadnooo

avatar
Stabber
Friday, 10.11.2017
16:17

Covece Marina je ta koja vodi sve stvari u klubu, a emenalo je samo pregovarao zldo one cene do koje mu kaze Marina, kapirate vi ili sta?

avatar
Carina_11303
Friday, 10.11.2017
20:07

Izuzetno me oduševi kad mi se obrati neko toliko značajan da mu Roman i njegovi savetnici posvete vreme da mu objasne situaciju u Čelsiju. Sada su mi oči otvorene, hvala.

avatar
ADIS-M-UNTD
Tuesday, 07.11.2017
17:32

Tako je to kad imas sebi igracku a to je celzi za Romana...kad mu postane dosadno gledati jednog trenera on dovede drugog i tako dalje. Konte je odlican trener ali ako mu se a hoce petljati u poso on ce otici..zivot je dao za Juve i kad su pocele opstrukcije rekao je cao..jos lakse ce to uraditi sa celzijem sa kojim nije sentimentalno vezan kao sa juventusom.

avatar
Plava Horda
Tuesday, 07.11.2017
20:06

Jos jedan navijac Junajteda koji Celsi pise malim slovom, koji su to kompleksi.

avatar
ADIS-M-UNTD
Tuesday, 07.11.2017
22:39

Uopste ne gledam na to pisem ja i junajted malim slovom,ima mojih komentara pa pogledaj...od cega komplekse od celzija daj uozbilji se...

avatar
Bojan Samardzic
Tuesday, 07.11.2017
17:08

Samo sto se Konte ne da. Jedna serija pobjeda, za koju je Celzi sposoban, kombinovana sa pokojim kiksem Sitija vraca stvari na pocetak. Daleko od toga da je taj scenario realistican, to sto je Konte uspio prosle godine samo smanjuje statisticku sansu da se isto dogodi i ove pod jos tezim uslovima, ali nije nemoguce.

avatar
Stevan Mikša
Tuesday, 07.11.2017
17:02

Ajdete sad... Do juce je Emenalo bio taj zbog koga ce Konte otici, a sad ispada Granovskaja jos veci nepirjatelj. Ta zena ako je dobra u svom poslu, onda joj je jasno da imaju fenomenalnog trenera.

avatar
RIP KOBE
Tuesday, 07.11.2017
16:52

svaki put kada je vidim na tribinama smuci mi se roman

avatar
The KING(visionary)
Tuesday, 07.11.2017
16:38

Emanelo je zmija vidi mu se po faci ima nesto ljigavo u njemu,lik je vodio okej sve vezano za omadinsku skolu,ali taj tip nije bio sposoban da zavrsi jedan veliki transfer,Azara su zavrsili Drogba i Roman licno,Matica,Fabregas,Kosta,Vilijan i Pedro su cista vestina Murinja koji je u tom segmetu majstor da ubedi igrace,videlo se kad je otisao Murinjo i dosao Konte da Emanelo nije mogao da zavrsi jedan ozbiljan transfer,sto se tice Marine ona riba je zaduzena za ugovaranje cene i sam vida placanja...Celziju treba neko tipa,da se ja pitam to bi bio iskljucivo Mihael Balak ozbiljna fudbalska njuska,pritom svaba rad,red,disciplina....

avatar
Stabber
Friday, 10.11.2017
16:20

Emenalo da pregovara sa nekim mora da ponudi cenu a ne da vodi abrove sa igracima, jel ti kapiras da je Marina ta koja se uvek vise pitala za sve.

avatar
Miletaaaaa
Tuesday, 07.11.2017
16:38

Dobra,jaka cica! To se trazi!

avatar
Čeki
Tuesday, 07.11.2017
16:35

Kakav tekst, vrhunski, nema sta zene su uvek bile opasne i inteligentne, zbog njih su muskarci i ratove vodili, a ona je to preobukla u moderno ruho, njoj svaka cast (iako je mnooogo surova za moj ukus :D ), ali po meni Roman je trebalo vise da se posveti Celsiju ovih godina, a ne bas sve njoj da prepusti.

avatar
lamps888
Tuesday, 07.11.2017
16:34

ova ruskinja oce da otera kontea,svaki naredni kiks moze da bude koban po antonia.