Rimska posla - Koliko je važno?

Autor: Boris Jovanović
subota 29.09.2018.
10:58
Izvor: Sportske.net

Kada bi se Papina poslanica prevela u fudbalski sleng, Lazio i Roma se obraćaju gradu, nikako svetu. Uz čuvenu epizodu iz 2004. kada je postalo jasno ko je stvarni gospodar grada ova utakmica neodoljivo podseća na kibicovanje stvari koje se tiču nekog dru

screenshot FM 2017
screenshot FM 2017

Povezane vesti

Kada se posle ne baš prijatnog razgovora sa trojicom predstavnika južne tribine "Olimpika"  Frančesko Toti okrenuo Fabiju Kapelu i rekao "Ako budemo igrali, ovi će nas pobiti", Italija je bila zgrožena, ali i licemerna u isti mah.

Posvećeni će se prisetiti tog derbija iz ranog proleća 2004. godine, kada su svi shvatili kome pripada rimski derbi.

I dok su fudbaleri, među njima i Siniša Mihajlović, tada kapiten nebo-plavih "Orlova" stajali pognute glave, simbolički je označena primopredaja vlasti, kraljevstvo "Derbija dela Kapitale" živi, samo je predato na upravljanje tribinama.

Meč na kraju nije odigran, presudio je poziv Adrijana Galijanija sudiji Robertu Rosetiju, njegova se kao predsednika lige ne poriče, meč nije završen, iako je policija insistirala da se igra.

Jer, jasno je, oni su želeli da izbegnu rat na ulicama grada spomenika koji je usledio tokom večeri. Da vas ne zamaram brojem povređenih i uhapšenih, ličilo je na divlju žurku novih vladara.

Bezimeni koji jedni druge na parolama šalju u Aušvic i zlokobne peći za ljudsko meso, valjda su prvi put u istoriji bili ujedinjeni, u pokliču "Ubice" upućenom policiji, nakon što je lansirana lažna vest da je u neredima pre meča vozilo snaga bezbednosti pregazilo klinca, navijača Rome koji je navodno umro u bolnici.

Iz te glasine, odmah je oformljen martirski duh budala sa obe strane, mada se pričalo da je sve unapred dogovoreno i da je jedini cilj bio nešto poput državnog navijačkog udara.

Ne sporim da rimski derbi nosi strast miliona, makar se istorija ta dva kluba sastoji od kombinacije teorija o severnjačkoj zaveri i sporadične klase kada se zaista učini da svi fudbalski putevi vode u Rim.

Ova epizoda prekinutog derbija mi je pala na pamet upravo zbog onog glupavog poređenja beogradskog pandana sa ozbiljnim fudbalskim utakmicama na svetu.

Jer, ovaj rimski je kao i junaci Moravijinih "Rimskih priča", nesavršen, gotovo anti-heroj, lokalna priča, koloritan, razbarušen, bez želje da pogleda stvarnost.

Baš kao i ovaj između dva kluba za koje navija Srbija (prihvatam prezir kojim zasipate nas, ubogu manjinu što zakera da uludo jedete narodne novce), dovoljan je sam sebi.

Svet se neće okupiti danas da se opredeli oko toga da li je ovo godina "Orla" ili "Vučice", ali će kao oni kibiceri automobilskog sudara stajati sa strane da nešto ne propusti. E ta, neodoljiva potreba čoveka da vidi nešto što je tuđa stvar, makar se radilo o lošem, je rimski derbi.

Moguća je i suprotna situacija kao ona svetina što ničim izazvana dreždi oko crvenih tepiha kako bi uhvatila mrvu zlatne prašine slavnih, mada je "Derbi dela Kapitale", kroz istoriju više pitanje ko će biti prva pratilja nego mis Italije, ako me razumete.

Uostalom ako parafraziramo papsko "Urbi et Orbi", rimski derbi je ovo prvo, obraćanje gradu, nikako svetu...

Ali, ko može da odvrati pogled od nesvakidašnjeg, kibicujte danas malo, obično vredi (15:00)

Ne propustite

Komentari

17 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Ali baba
Saturday, 18.11.2017
15:35

Ovaj sam tekst već čitao, možda pre pola godine. Mogli ste nešto novo, bar zbog nas vatrenih navijača koji vole ova dva kluba i seriju a, a siguran sam da ih ima puno...

avatar
amigo999
Saturday, 18.11.2017
13:44

Bit ce dobra utakmica...1:1..........

avatar
Mino Rajola
Saturday, 18.11.2017
13:31

Najveći derbi je Boka Juniors - River plata.

avatar
Sunday, 30.04.2017
10:29
avatar
No ®ules
Sunday, 04.12.2016
15:37

Duel klubova koji uprkos cinjenici da su na vrhu tabele Kalca, imaju sramnu posjetu, ali uprkos tome iskoriste ovu utakmicu da sebe ispromovisu kao faktor koji je bitniji i veci od same utakmice. Razmazeni rimski navijaci vec dugo ne doprinose ambijentu i velicini 'derbija de la Kapitale.'

avatar
ddr16
Sunday, 30.04.2017
10:39

danas nece biti tako,doci ce i jedni i drugi navijaci. vec nekoliko sezona i jedni i drugi bojkotuju utakmice kod kuce,ali ne jer su razmazeni nego zbog barijera koje su delile tribinu

avatar
Scholes
Sunday, 04.12.2016
14:57

Kad se setim kakav je ovo nekad derbi bio... Mihajlovic, Peruci, Negro, Simeone, Krespo, Kouto, Lopez, Gonzales, Batigol, Emerson, Toti, Antonjoli, Montela, Tomazi.. Juventus, Milan, Inter, Lacio, Roma.. svi nevidjeno jaki nekad... Gledam sad Milan - Krotone i sve mi zao na sta spao Milan iako nikad nisam bio njihov navijac. Abate kapiten.. Kakve legende nosile tu traku, a sad Abate..

avatar
AC Milan-najtrofejniji klub na svetu
Sunday, 30.04.2017
11:27

Isto se moze reci za United. Kakve legende su imali, a ko je sad kapiten.

avatar
BAGIIRA
Sunday, 15.04.2018
12:09

Tacno receno nazalost ...

avatar
Sunday, 04.12.2016
14:40
avatar
Sunday, 04.12.2016
14:35

Mucenicki duh, imamo rec i za to:-) Fudbal se igra zbog navijaca i publike (hajde da napravim tu razliku izmedju vatrenih i obicnih gledalaca), i ako to u nekom gradu treba da dodje do izrazaja, to je onda svakako Rim, taj vecni grad, a oni u tom trenutku nisu znali da je to bila lazna vest. Dobro je kad se navijaci ujedine, lose je kad se dele oko svake moguce sitnice...

avatar
Sunday, 04.12.2016
15:28

U pravu si. Po ovom tekstu ovo ispade nebitna utakmica.. Možda nije zanimljiva nepristrasnom gledaocu kao El Klasiko, kao Man J.-Liverpul, kao Milan-Inter, ali derbi je derbi i Rimljanima je važniji 50 puta od El klasika..

avatar
Sunday, 04.12.2016
18:41
avatar
Partizan/Lazio
Sunday, 04.12.2016
14:04

Vola Lazio vola non ti lasceremo mai!!!

avatar
MAN RED
Sunday, 04.12.2016
13:48

Iako navijam da bilo ko drugi osvoji Seriju A,mis Italije je Juventus a pratilje se menjaju svake godine

avatar
LavJasin
Monday, 05.12.2016
10:54

U Italiji postoji jedno nepisano pravilo, kada ne navijaju za svoj klub, navijaci drugih klubova navijaju protiv Juventusa..

avatar
Amar Zornic
Sunday, 30.04.2017
10:48

Uvek ce se mrzet najjaci klub u datom trenutku , sad da Roma osvoji titulu svi bi bili odusevljeni . Da to uradi 3-4 sezone za redom mrzece je i tako u krug ...