Real - Šefove reči su zapovest, samo dok ne prođe doručak...

  • Autor: Boris Jovanović

  • 06. mart 2019.

  • 11:44

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Zbog čega je Realu potrebniji kardinal Rišelje, nego svi Lujevi ovog sveta? Kako je palo kraljevstvo? Može li Perez da nadu zameni politikom punog stomaka?

Real - Šefove reči su zapovest, samo dok ne prođe doručak...
Foto: EPA-EFE/RODRIGO JIMENEZ
Dobrog vladara između ostalih čini i sposobnost da dozvoli drugima da mu služe. Upravo najbolji sluga od svih, siva eminencija Luja XIII, kardinal Rišelje je ovu teoriju pretvorio u praksu, zbog njega se kralj odrekao majke, pa je ovaj čuvar kraljevstva vladao do smrti.

Vodio se samo jednom stvari, neprijatelje stvaraš zbog države, odnosno njene sigurnosti, sve ostalo bi bio lični obračun, nedostojan pozicije koju obavljaš.

Na ruševinama palog fudbalskog kraljevstva, upravo Zidana možemo uporediti sa Rišeljeom, slavnim zemljakom. Baš trener Reala je uspevao da sve sujete drži u istoj kutiji. I igračke, ali i svoju, koja kod legendi najčešće pokulja u rečenici "U moje vreme..."

Pa zbog čega je bacio ključ?

Promenila se ravnoteža moći, odlaskom Ronalda svlačionica je postala Ramosovo carstvo, nije više bilo mogućnosti za krhki detant koji je hranjen iznovnim pokoravanjem Evrope.

Perez


Zidan je to osetio, okrenuo glavu, jednostavno na belom dvoru više nema načina da se obuzda interes pojedinca, ali i da se ubedi kralj da je moguće okupiti dvorjane oko jednog cilja.

Naime, niko, stalno vam to ponavljam, ne pobeđuje po navici i koristreći iste trikove. Prvo, fudbal je sredina u kojoj se virus brzo izoluje, i okolina postane imuna, protivnici razviju vakcinu pre nego što bilo ko pretpostavlja.

Florentino Perez je odabrao revoluciju pre evolucije i to je greška koju je pravio i u prvom mandatu. Poznavao sam ljude, pokoj im duši, koji nikada nisu dozvoljavali da ih ono što su stvorili nadmaši, tačnije birali su pre propast nego spoznaju da ih stvarnost prerasta.

Perez Ronaldo

Odluka da se žrtvuje Ronaldo je vladarska sujeta.

Valjda je i onom poslednjem ushićenom Japancu što škljoca sa večito nezadovoljnih tribina bilo jasno da Bejl ne može da nosi Ronaldove kopačke. Pereza je zavarao Kijev koji upravo pokazuje razliku između luksuza i potrebe. Velšanin je raskoš kraljevstva, stvar za jednokratnu upotrebu, ali riznica diše od Ronaldove konstantnosti.

Upravo to je odvelo Real ka situaciji da vladar dokazuje na pogrešan način da su njegove greške vizija. Upravo naslednik francuskog prestola i pomenutog burbonskog monarha, Luj XIV je to definisao kao pitanje "Zna li Bog koliko mi duguje".

Ronaldo je njegovo nasleđe, ono što je Kalderon ostavio u ladici kao poklon, Perez hteo je nešto svoje, tako je sa arhitektama, oni se ne dive tuđim delima.

Podsetiću vas, u prvoj dekadi, Perez je uradio slično sa Del Boskeom, doduše direktnije, stavivši pred njega nemoguć zadatak, da bude i sam "Galaktiko".

Tihi "markiz" iz Salamanke je bio sjajan sluga, ali bez posebnog talenta da zabavlja dvorjane, pa je i otpušten. Zidan je za razliku od te situacije imao dovoljno harizme, deset godina nije dovoljno ni da bahati klinci zaborave kakav je igrač bio, ali ni da se etablirane zvezde usude da ospore njegov legat.

Zidan

Sa Zidanom otišla je i poslednji odbrambeni mehanizam vladarevoj nabusitosti. Kažu da su poslednje reči bile, "Evo sastavljaj ti tim", mada ne možemo to da znamo.

Iskreno, ni Lopetegi, ni Solari nemaju ništa, od znanja, preko autoriteta do vremena da oiviče samovolju pojedinca, bio on Perez, Ramos ili nadrndani genije Isko.

Ova sezona jeste "sranje", kako reče sinoć Karvahal, ali miris bi će, čini se otrezniti samozaljubljenog Pereza. Ovo nije ni 2009. da možeš da prevrtljivu publiku, odnosno podanike, fasciniraš pojačanjima, ojačali su i drugi hegemoni, Real više ne može da kupi šta poželi, niti da živi od par letnjih prezentacija.

Real

Potreban je novi Rišelje, ili makar neko slične vizije, kao Mazaren, takvog Zidan nije ostavio. I da negde Perez iskopa takvog, troškovi će biti strašni, kao i uvek kada samozadovoljne zamenite gladnima sličnih kvaliteta. To mora da se kupi, stvaranje kastiljanskog Reala, blebetanje o španskoj fudbalskoj krvi liči na ona srpska zaklinjanja u sopstvenu decu kad najamnici otperjaju.

Problem je što Španci imaju običaj da kažu da šefove reči prestaju da važe čim prođe doručak, kod Pereza bi to značilo da nema moć da ubedi masu da ga sledi ako im ne ponudi pun stomak, drugim rečima, trpezu umesto nade.

Nisam siguran da je u svetu velikih žderača novca poput Arapa i Rusa spreman na tako nešto...
  • facebook
  • twitter
  • email

Ne propustite

Komentari