Real - Šefove reči su zapovest, samo dok ne prođe doručak...

Autor: Boris Jovanović
sreda 06.03.2019.
11:44
Izvor: Sportske.net

Zbog čega je Realu potrebniji kardinal Rišelje, nego svi Lujevi ovog sveta? Kako je palo kraljevstvo? Može li Perez da nadu zameni politikom punog stomaka?

EPA-EFE/RODRIGO JIMENEZ
EPA-EFE/RODRIGO JIMENEZ

Povezane vesti

Dobrog vladara između ostalih čini i sposobnost da dozvoli drugima da mu služe. Upravo najbolji sluga od svih, siva eminencija Luja XIII, kardinal Rišelje je ovu teoriju pretvorio u praksu, zbog njega se kralj odrekao majke, pa je ovaj čuvar kraljevstva vladao do smrti.

Vodio se samo jednom stvari, neprijatelje stvaraš zbog države, odnosno njene sigurnosti, sve ostalo bi bio lični obračun, nedostojan pozicije koju obavljaš.

Na ruševinama palog fudbalskog kraljevstva, upravo Zidana možemo uporediti sa Rišeljeom, slavnim zemljakom. Baš trener Reala je uspevao da sve sujete drži u istoj kutiji. I igračke, ali i svoju, koja kod legendi najčešće pokulja u rečenici "U moje vreme..."

Pa zbog čega je bacio ključ?

Promenila se ravnoteža moći, odlaskom Ronalda svlačionica je postala Ramosovo carstvo, nije više bilo mogućnosti za krhki detant koji je hranjen iznovnim pokoravanjem Evrope.

Perez


Zidan je to osetio, okrenuo glavu, jednostavno na belom dvoru više nema načina da se obuzda interes pojedinca, ali i da se ubedi kralj da je moguće okupiti dvorjane oko jednog cilja.

Naime, niko, stalno vam to ponavljam, ne pobeđuje po navici i koristreći iste trikove. Prvo, fudbal je sredina u kojoj se virus brzo izoluje, i okolina postane imuna, protivnici razviju vakcinu pre nego što bilo ko pretpostavlja.

Florentino Perez je odabrao revoluciju pre evolucije i to je greška koju je pravio i u prvom mandatu. Poznavao sam ljude, pokoj im duši, koji nikada nisu dozvoljavali da ih ono što su stvorili nadmaši, tačnije birali su pre propast nego spoznaju da ih stvarnost prerasta.

Perez Ronaldo

Odluka da se žrtvuje Ronaldo je vladarska sujeta.

Valjda je i onom poslednjem ushićenom Japancu što škljoca sa večito nezadovoljnih tribina bilo jasno da Bejl ne može da nosi Ronaldove kopačke. Pereza je zavarao Kijev koji upravo pokazuje razliku između luksuza i potrebe. Velšanin je raskoš kraljevstva, stvar za jednokratnu upotrebu, ali riznica diše od Ronaldove konstantnosti.

Upravo to je odvelo Real ka situaciji da vladar dokazuje na pogrešan način da su njegove greške vizija. Upravo naslednik francuskog prestola i pomenutog burbonskog monarha, Luj XIV je to definisao kao pitanje "Zna li Bog koliko mi duguje".

Ronaldo je njegovo nasleđe, ono što je Kalderon ostavio u ladici kao poklon, Perez hteo je nešto svoje, tako je sa arhitektama, oni se ne dive tuđim delima.

Podsetiću vas, u prvoj dekadi, Perez je uradio slično sa Del Boskeom, doduše direktnije, stavivši pred njega nemoguć zadatak, da bude i sam "Galaktiko".

Tihi "markiz" iz Salamanke je bio sjajan sluga, ali bez posebnog talenta da zabavlja dvorjane, pa je i otpušten. Zidan je za razliku od te situacije imao dovoljno harizme, deset godina nije dovoljno ni da bahati klinci zaborave kakav je igrač bio, ali ni da se etablirane zvezde usude da ospore njegov legat.

Zidan

Sa Zidanom otišla je i poslednji odbrambeni mehanizam vladarevoj nabusitosti. Kažu da su poslednje reči bile, "Evo sastavljaj ti tim", mada ne možemo to da znamo.

Iskreno, ni Lopetegi, ni Solari nemaju ništa, od znanja, preko autoriteta do vremena da oiviče samovolju pojedinca, bio on Perez, Ramos ili nadrndani genije Isko.

Ova sezona jeste "sranje", kako reče sinoć Karvahal, ali miris bi će, čini se otrezniti samozaljubljenog Pereza. Ovo nije ni 2009. da možeš da prevrtljivu publiku, odnosno podanike, fasciniraš pojačanjima, ojačali su i drugi hegemoni, Real više ne može da kupi šta poželi, niti da živi od par letnjih prezentacija.

Real

Potreban je novi Rišelje, ili makar neko slične vizije, kao Mazaren, takvog Zidan nije ostavio. I da negde Perez iskopa takvog, troškovi će biti strašni, kao i uvek kada samozadovoljne zamenite gladnima sličnih kvaliteta. To mora da se kupi, stvaranje kastiljanskog Reala, blebetanje o španskoj fudbalskoj krvi liči na ona srpska zaklinjanja u sopstvenu decu kad najamnici otperjaju.

Problem je što Španci imaju običaj da kažu da šefove reči prestaju da važe čim prođe doručak, kod Pereza bi to značilo da nema moć da ubedi masu da ga sledi ako im ne ponudi pun stomak, drugim rečima, trpezu umesto nade.

Nisam siguran da je u svetu velikih žderača novca poput Arapa i Rusa spreman na tako nešto...

Ne propustite

Komentari

34 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Bookmaker81
Wednesday, 06.03.2019
20:45

Sve ce se, posle Ajaksa, slomiti na Solariju, za koga i dalje mislim da je jako talentovan trener. Ono sto fali Realu je definitivno Ronaldova klasa i glad. Bejl, za koga se Perez nadao da ce prosto, kako rece novinar u tekstu, da uskoci u Ronaldove kopacke, jednostavno nije taj kalibar. Lagao bih kad bih rekao da mi nije drago sto su onako prosli, jer bilo je neizbezno i vreme je da se otrezne. Jedino koga mi je zao-Solari. Kad bi bili pametni, mogao bi Solari dugorocno da im se isplati.

avatar
Solskjerove bebe
Wednesday, 06.03.2019
18:34

Zasto ne pustate komentare za sinocnu utakmicu,mora da neko od vas navija za Real pa ne zeli da se neko sprda sa vasim klubom,nije to uredu.

avatar
Badr Hari
Wednesday, 06.03.2019
16:49

Niti je ista bilo toliko belo k'o sto se predstavljalo, niti je ista sada toliko crno k'o sto se predstavlja. Punih 5 godina Real krade LS, biva nadigran protiv vecine protivnika, ali mu sudije osvajajaju 4 LS za tih 5 godina i sve je ok. I dok se klupske vitrine pune otetim peharima LS mitovi se nizu: ispodprosecan trener se promovise u 'najboljeg na planeti', a prosecan fudbaler u 'boga fudbala' koji 'sam' Realu donosi trofeje, poklanjaju mu se ZL itd.

Za Real nisu vazila nikakva fudbalska pravila, ni ona pisana od strane FIFA i UEFA, a ni ona nepisana u vezi 'srece koju treba zasluziti', promasaja koji se kaznjavaju, 'jalove' nadmoci itd.

Za ispadanje Reala iz LS najmanje je bitno sto su nadigrani u obe utakmice protiv Ajaksa, nadigrani su i protiv PSG- a orosle godine, pa im to nije smetalo ne samo da odu u 1/4 finale, vec i da 'osvoje' LS. Da je Benzema kod 0:0 umesto precke pogodio mrezu, da je Brih pokazao na belu tacku kada je lopta pogodila u ruku defanzivca Ajaksa (i smesniji penali su svirani za Real svih ovih godina) na semaforu bi stajalo 2:0 umesto 0:2 i mi bi gledali sasvim drugu utakmicu u kojoj bi 'galaktikosi' ponovo dokazali da im 'nema ravnih' u LS i da 'hrabro grabe' ka cetvrtoj uzastopnoj tituli LS. :D

avatar
Volem Vosu
Friday, 08.03.2019
23:57

Sve stoji, ali nazvati Zidana ispodprosecnim, a Ronalda prosecnim jednostavno ne smes.

avatar
Goran Stanojkov
Wednesday, 06.03.2019
16:09

Kako je Fifa krala LS za ove konje sada je izasla prava istina o realu i njihove prevare

avatar
Guti
Wednesday, 06.03.2019
21:20

Sta ima Fifa sa Uefom? Eto koliko ti znaš o fudbalu, to jest, pojma ti nemaš. Skini profilnu jer praviš sramotu klubu kao što je Barcelona!!!

avatar
Guti
Thursday, 07.03.2019
20:35

Mirjevac i Stanojkov# boli što smo najbolji, a???? Ajde pošto ste obojica "veoma pametni"(sarkazam), recite mi šta je dokazano? To jest, kada ne možete srušiti kralja onda brbljate o glupostima i kradjama. A znaš šta je najlepše....Pod prepostavkom da sudije guraju Real, onda isto tako ako ne i više guraju Barcu, ali toliko ste jadni da ni uz sudije ne možete osvojiti 2 lige prvaka zaredom, a kamoli tri....hahahahaha Jadni ste kao klub...
A za tebe Mirjevac, vidi se da imaš samo osnovnu školu i ja imam viši fakultet i brez dokaza ne brbljam gluposti, pošto to rade inteligentni ljudi, a ne ko babe na selu samo ogovaraju druge kao vi Real brez jednog samog dokaza!

avatar
Goran Stanojkov
Thursday, 07.03.2019
01:14

Znas li ti koji je danas datum znas li ti nesto o fudbalu da pricas u Barselonu nemogu biti navijaci kao tebe nepismenikoji neznaju sto ne Uefa a sto je Fifa

avatar
Mirjevac
Thursday, 07.03.2019
00:05

Ima on pojma i zna puno o fudbalu, mozda i vise od tebe! A to sto zna je da se nesme krasti, podmicivati i varati, a real je sve to radio, uz pomoc sudija i UEF-e, a mozda je covek u pravu i FIFA je pomagala! Tako da on zna vise o fudbalu od tebe!

avatar
Stevan Mikša
Wednesday, 06.03.2019
15:29

Real je prvi put ispao u osmini finala jos od 2010. godine. Desio se pad i to je to. Lose odradjen prelazni tok proslo leto, los izbor trenera, tvrdoglavost predsednika. Nema sta sad ovde mnogo da se zamera igracima. Oni su osvojili 4 LS u poslednjih 5 godina. Ove sezone nije imao ko da ih vodi kako valja.

avatar
Bojan Samardzic
Wednesday, 06.03.2019
14:47

Nekoliko mojih utisaka:
- Realova propast pocela je na vrhuncu - nakon Superkupova sa Mancesterom i Barsom i prodaje Nejmara
- prosla sezona je bila takodje sranje, nista se ne razlikuje od ove, osim sto je Zidan nekako, malo spretno a mozda vise sretno, uspio to da ispegla Ligom sampiona (pomogla je, dakako, i Ronaldova klasa).
- Real je, paradoksalno, dosao do neke forme pod Solarijem, rekao bih da je igrao cak i dobro, sve do Ajaxa i Girone. Jos ne mogu da objasnim kako su izgubili revans u Kupu, kasnije su samo kotrljali taj kamen dalje nizbrdo
- Bejlove makazice su vjerovatno nesto najgore sto se Realu moglo dogoditi u Kijevu

avatar
Gaucho10
Wednesday, 06.03.2019
15:49

Citam Vasa dva komentara, goapodine i mogu Vam reci da nemoguce dobro razumete “prelepu igru”.
Svaka cast za ova zapazanja, u potpunosti se slazem sa Vama.
Pozdrav!

avatar
Bojan Samardzic
Thursday, 07.03.2019
16:25

O, hvala puno! :) Pozdrav

avatar
GoHard
Wednesday, 06.03.2019
16:19

Bejlove makazice i Benzeminih 6 dobrih utakmica tako da se zaobidje i zimski prelazni rok.

avatar
Stefan Lazović
Wednesday, 06.03.2019
14:15

Bolje da si pisao o Ajaksu nego o ovom izduvanom balonu

avatar
Los Vikingos
Wednesday, 06.03.2019
13:25

Posle 5 uspesnih godina, ocekivao se pad, ne bas ovakav kakav je Real uspeo da napravi, ali tu je najvise kriv Perez jer je prodao Ronalda a ostavio Vaskeza i Bejla da mu vode napad umesto njih da proda. Zatim Kros i Marselo su bili totalno nezainteresovani za ovu sezonu, onda losi izbori trenera, Iska su udaljili od terena umesto da bude predvodnik tima. Doveo je Kurtou koji je sinoc pokazao da je daleko od Navasa, apsolutno neshvatljiv potez. I jos mali milion nelogicnih stvari koje su se desile ove sezone. Morace da potrosi dobre pare da bi oformio novi tim na leto...

avatar
Bojan Samardzic
Wednesday, 06.03.2019
14:51

Potpuno se slazem, osim sto Vaskez i nije bio los, i Solari takodje nije los trener. Vratio je Real na default-ne postavke, brza tranzicija, to je ono u cemu su najbolji. Lopetegi je bio promasaj. Takodje, nisam neki fan Iska, previse usporava igru, u ovakvom Realu za njega nema mjesta. Onaj ko zeli da oko Iska gradi tim, morao bi zamijeniti previse ostalih. Dodao bih jos i Kazemira, izostaje njegova cvrstina u igri.

avatar
Mirjevac
Thursday, 07.03.2019
00:26

Kako to da je trener Solari dobar a drzi dva naj bolja igraca na klupi ili u publici, Iska I Asensija, a jedan od losijih postao standardan a on se zove Vaskez, tako da trener je nula i nekoliko igraca su nnula, za Pereza i da ne pricamo! Ona kupovina trofeja LS im se nije isplatila, bolje da su igrali prvo sportski i fer plej ane da podkupljuju sudije i one iz UEF-e, prosli bi bolje, bar bi zadrzali immidz kao jedan od naj boljih klubova! Ovako su sve to unistili sto se godinama gradilo, imidz izgubili, okaljali ime, i sad ih jedinonjihovi navijaci smatraju naj boljima a i oni nisu sigurni!

avatar
Los Vikingos
Wednesday, 06.03.2019
18:52

Ako si gledao meceve Reala ove sezone, video si da je Vaskez neskolovan fudbaler, ne zna sacuvati loptu, ne ume da dribla, istina, nekad mu prodje ali i nama bi proslo par driblinga nakon 1000 pokusaja. Isto je i sa centarsutevima. Kod Zidana nije mogao da igra u prvoj postavi uostalom. A sto se Solarija tice, nista posebno, sama promena trenera je donela neki boljitak ali ne mozes da kazes da trener koji gubi kuci 4-1 i ubacuje veznog igraca 5 min pred kraj meca, nije los trener.

avatar
GoHard
Wednesday, 06.03.2019
16:18

Nedostaje Markos Ljorente, on je bio preokret zajedno sa Vinisijusom i Regiljonom. Kazemiro i Kros nisu vise igraci za prvoklasni fudbal.

avatar
Markyc
Wednesday, 06.03.2019
14:55

Slazem se. A isto tako mislim da je sreca sto nisu naleteli na nekog giganta jer mislim da bi popili mnogo vise. Ovako ostaje gorak ukus u ustima. Ali svakako mislim da ne bi osvojili ove sezone i da se nista nije promenilo. Ova ekipa je previse istrosena pre svega mislim emotivno, u smislu motiva. Ovakav pad je bolan ali treba biti realan i pogledati u godine iza i reci to je ipak uredu.

avatar
The_Matrix
Wednesday, 06.03.2019
13:24

Hm...Perez je svakako glavna karika u svemu. Nije Ronaldo donosio LS vec Perez, kako? To je vec druga tema, ali ni u jednom svom pohodu nisu bili najbolji. Krali su redom Bajern 2x, Juventus, AM 2x...mnogo kradje za kratko vreme. Sada je jednostavno ekipa zahtevala ozbiljne reforme, zasicenost, istrosenost, godine...plus sto rekoh ni ranijih godina nisu bili najbolji. Sada jednostavno ni Perez nije mogao vise da cupa. Cak i sa Ronaldom ne bi tu bilo nekog boljitka, eventualno jedna runda vise, ali bi ih opet neko pregazio

avatar
RonaldoLuísNazário
Wednesday, 06.03.2019
14:47

Da li je realno da se neko i dalje hvata za priču da je Real "ukrao" LŠ? O kakvoj kradji pričaš? Sa Zidanom su bili najdominantniji tim na svetu.. Ronaldo je donosio trofeje, imao je jak tim iza sebe, ali on je bio taj koji je donosio prevagu.. I jedini pravi krivac ovde je Perez, sam je sebi isekao granu na kojoj stoji..

avatar
Boixos_Nois
Wednesday, 06.03.2019
17:54

Nikakvoj. Sve je bilo pošteno i regularno kao i uvijek kada je Real u pitanju. Od svih onih spornih situacija nikada nijedna pa čak ni slučajno nije donešena u korist Reala, čak ni oni ofsajdi Krosa protiv PSG-a, Ramosa protiv Atletika, Ronalda protiv Bajerna nisu bili ofsajdi nego su montirali snimke kako bi svi osporavali uspjehe Reala.

avatar
Boixos_Nois
Wednesday, 06.03.2019
17:54

Nikakvoj. Sve je bilo pošteno i regularno kao i uvijek kada je Real u pitanju. Od svih onih spornih situacija nikada nijedna pa čak ni slučajno nije donešena u korist Reala, čak ni oni ofsajdi Krosa protiv PSG-a, Ramosa protiv Atletika, Ronalda protiv Bajerna nisu bili ofsajdi nego su montirali snimke kako bi svi osporavali uspjehe Reala.

avatar
Wednesday, 06.03.2019
14:54

Kako su 2014te godine ukrali molim te?!?! Samo lajete i ništa drugo. 2014te godine je sve osvojeno apsolutno zasluženo. Rasturen je branilac titule Bajern u sred Minhena. Atletiko se držao do 93. minuta ali nije izdržao. 2016. godine smo imali lak raspored i Ramos je dao diskutabilan gol u finalu. Ali ionako je Atletiko izjednačio i niko ne garantuje da bi Atletiko bez tog gola pobedio. 2017. godine je sudija na Bernabeu grešio i u korist Bajerna i u korist Reala. Da ne pričam da je kod autogola Reala (1:2) Levandovski bio u ofsajdu i uticao je na igru. Za ostale stvari neću da diskutujem jer sa vama je to kao da pričam sa zidom.