Pogba - Žitije Pola "Nejakog"

Autor: Boris Jovanović
ponedeljak 19.02.2018.
13:52
Izvor: Sportske.net

Ako razdvojimo brend od fudbala, nije jasno šta je Mančester Junajted očekivao od Pola Pogbe. Preslab za kik-boks, prejak za rokenrol, on je robna marka koja konzumentima nije donela obećano zadovoljstvo.

Beta/AP Photo/Dave Thompson
Beta/AP Photo/Dave Thompson

Povezane vesti

Neki put kad napišem nešto, osećam se kao oni bendovi po teksaškim vukojebinama što ih žica štiti od pijanih domicilnih stočara i srče kojom zasipaju nesrećnike sa bendžom.

Jer, nepoznata muzika i nepopularno mišljenje u osnovi proizvode isto, buku gomile, pa sva ta sranja što ti sruče na glavu nemaju nikakve veze sa suštinom, odnosno kakvoćom, masa baš nema naviku da bira bokserske džakove. Dovoljno je da postoji nešto na šta mogu da nalepe naslage sopstvene frustracije.

Pre par godina, onog leta kada je bilo jasno da Pogba odlazi, odnosno vraća se u grad oslobođen Ser Aleksovih zakona o tretiranju alave i raspuštene omladine, napisao sam da bih ga, iz perspektive navijača Juventusa, rado nosio na leđima do "Old Traforda". Dobro, hajde sad, da ne rizikujem, vukao bih rikšu, ne naplaćujući po kilometru.

Italy Soccer Champions League

I pre nego što sam završio kao lisica kojoj je visoko grožđe suviše kiselo, napisao sam jednu rečenicu, Junajted će biti Pogbin problem, a ne obrnuto.

Šta to znači?

Prvo, da sve neodoljivo podseća na dete koje će se na kraju ispovraćati u prodavnici slatkiša. Nije da je u Italiji bio na dijeti, ali neuporedivo je. Jednom kada se creva i oči rašire, kad se, što kaže Rambo, oslobodiš situacije u kojoj je organizam mlad, a prihodi niski, nema te pilule što će obuzdati glad.

U Juventusu Pogba je bio klinac, bezbedno ušuškan u senku suviše nadmoćnog tima, tu ima prostora i za zabavu. Uz to, greška je zagarantovana poveljom o fudbalskim pravima početnika.

pogba

On više nije fudbaler, već brend i to menja apsolutno sve. Ne nužno iz Pogbine vizure, već svih nas. Ljudi imaju velika očekivanja od robnih marki, da nije tako ne bi crnogorski studenti u Beogradu onih ružnih devedesetih odvajali od majčine crkavice za iluziju prestiža koji donosi italijanska "roba", ne bi se budalasti Srbi zaduživali kod lihvara za separe i pet minuta splavarske slave ovekovekovečene telefonom na lizing.

Pa, kada je tako sa stvarima, zamislite ljude na koje su nakačili cenu. Prosečan navijač će očekivati pored gola koji mu menja život na jedno popodne i da mu Pogbin dres pribavi treće poluvreme dostojno Bogova, ljudski je to, svoja zrnca zlatne prašine mi skupljamo sa onih što su bolji od nas.

To da je Pogba marketinški vredan svake pare uzmite kao aksiom, on je ikona današnjeg fudbala, dovoljno mlad, visok i vešt da bude detant u fudbalskim tenzijama Južne Amerike i Evrope. Drugim rečima, sad svako ima svoju projekciju nove velike ravnoteže svetskog fudbala, Pogba protiv Nejmara. Ili su makar tvorci novog poretka to zamislili kao zajebanciju sledeće decenije, način da nas nateraju da prebolimo groblje slonova koje čeka Mesija i Ronalda.

Pol Pogba

Ali, šta je u fudbalskom smislu očekivao Mančester Junajted?

Da Pogba bude vođa?

Nemoguće, oko takvih igrača se ekipa ne okuplja, on nije lider, kao ni Nejmar, može da dođe u poziciju da se pita, jer je bolji od drugih, ali to nužno ne znači da će ga ostali slušati.

Da oko Pogbe okupi vezni red, kičmu tima, da kod njega bude džojstik?

Ponovo nemoguće, Pogba je lik iz pesme koji je preslab za kiks boks, prejak za rokenrol. On nije ni Roj Kin, ni Andrea Pirlo, niti se služi strahom, niti veštinom. Ne volim da citiram Makijavelija, njegove istine su ipak vezane za vremena kada je vlast bila skopčana sa glavom na ramenima, ali prosta gomila vaistinu poštuje ono što ne razume, odnosno sama je za to nesposobna, ili motku po leđima.

Murinjo

Pogba ne može da ponudi nijedno u punoj meri, osim ako mu ne pružiš takvu slobodu da pokušava do besvesti, za tako nešto Junajted nema vremena, a nema ni mogućnosti, plus Murinjo takav fudbal prezire.

I ne samo to, ne može da ga priušti, pa svođenje čitavog problema na to da je ćar od Pogbe vidljiva samo ako Erera pomogne Matiću da popuni sve krtičnjake na svojoj polovini deluje, u najmanju ruku kao kafanska teorija. Prvo, Erera nije Pirlo ili Skols, niti neko ko će diktirati igru duboko na svojoj polovini, što bi oslobodilo možda Pogbu te obaveze i gurnulo ga iza špica, gde njegov šut i gomila zečeva iz šešira u driblingu, potezu, mogu da budu smrtonosni po protivnika.

Drugo, Pogba u ovom trenutku nije toliko dobar da vredi čekati tih nekoliko trenutaka inspiracije, suviše je to praznih hodova u igri. Ne bih da upoređujem sa De Brujneom koga Murinjo nije želeo da čeka, ali ovo je ta klasična situacija, potrebno je vreme, i potrebni su bolji saigrači. Ovako, očekivati od Pogbe da on bude taj koji vuče rikšu sa Junajtedovim timom je nerealno.

Mancester junajted pol pogba

Treća stvar tiče se njegovog samopouzdanja. U Juventusu su pričali o tome, on lako pada u depresiju ili malodušnost, kada mu ne ide, što su mnogi bili skloni da pripišu mladosti, odnosno nemogućnosti da kontroliše emocije. Ali, ljudi, često zaboravljate da Pol Pogba igra ozbiljan fudbal šest godina i 24 mu je, mislio sam da samo mi u Srbiji za formirane ljude i dalje pričamo da su talenti i da njihovo tek dolazi.

Na kraju, za veliki tim (nemojte mešati sa veličinom kluba), Pogba je luksuz, Junajted to nije, niti će biti u dogledno vreme, uz sve kupovine. Jer, ne zaboravite, oni više ne kupuju kao prva ruka, fudbalska mapa se promenila, žderači arapskog novca prvi biraju na tezgama, gurajući se sa Špancima koji imaju otvorenu recku decenijama.

Jasno, da ostavimo otklon, možda je rano posle 18 meseci, ali čini se da su u panici, u trci za prestižom, u Junajtedu bili skloni da Pogbu proglase za ono što nije i da mu nataknu krunu kojoj nije dorastao. Zbilja, "Pol Nejaki" je nadimak koji bi mu u ovom trenutku odlično pristajao.

Ne propustite

Komentari

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj članak