"Plavci", ko sa decom spava...

Autor: Ivan Cvetković
ponedeljak 30.12.2019.
13:19
Izvor: Sportske.net

"Put od hiljadu milja počinje jednim korakom" je nešto više od sladunjave mantre kada govorimo o Čelsiju.

EPA-EFE/Gerry Penny
EPA-EFE/Gerry Penny

Povezane vesti

Vratio se Frenk Lampard svojoj kući proteklog leta u jednoj dosta iznenađujućoj odluci čelnika Čelsija da mu povere tim koji je upravo ostao bez najboljeg igrača i bez mogućnosti da mu se dovede zamena. O stvaranju nekakvog sastava po Lampsovom ukusu nije bilo ni moguće govoriti zbog zabrane koju su "plavci" dobili. On na tu privilegiju nije ni mogao da računa čak i da je želeo.

Videvši da je vrag odneo šalu, proslavljeni engleski reprezentativac je pošao jedinim mogućim putem - oslanjanje na mlade igrače uglavnom iz svoje škole što je u toku sezone dobilo novu dimenziju. To je vraški teško uraditi i na Menadžeru, ali Lampard je uspeo tako što je pogurao svoje klince do četvrtog mesta u Premijer ligi i nokaut runde Lige šampiona na polusezoni.

Podatak da je Čelsi u dosadašnjem toku sezone uzeo više bodova na strani nego kod kuće govori sve što treba da znate o timu iz Londona. Izreku "ko sa decom spava, mokar se budi" dobro na svojoj koži upoznaje još jedan trener koji je pošao istim pravcem.

Savo Milosevic

Partizan Sava Miloševića igra najbolji fudbal u Srbiji i promoviše mlade igrače što je jedan od osnovnih postulata tima iz Humske. Samo, kada je takav slučaj, neminovno je da rezultati trpe zarad boljeg sutra koje vam naposletku nije ni garantovano. Sasvim je normalno da ekipa koja ima dosta mladih fudbalera pruža bolje rezultate kada nema pritiska domaćeg terena i za to ne treba kriviti igrače. Nekada je Stamford Bridž važio za neosvojivu tvrđavu, ali za samo četiri meseca bodove iz Londona odnosili su Sautempton, Bornmaut, Vest Hem... To je zabrinulo navijače, no razloga za preveliku brigu nema jer je klub dobio nešto što nije imao od dolaska Romana Abramoviča. Zlobnici bi rekli - nikada.

Identitet.

Čelsi je postao prvi klub na Ostrvu koji je pre tačno 20 godina izveo na teren ekipu koja nije imala niti jednog Britanca, a od kako je kontroverzni ruski tajkun kupio Čelsi nije se mnogo marilo za domaće igrače. Lampard je to promenio iz korena.

Celsi

"Plavci" su od starta sezone dobili dva nova seniorska reprezentativca Engleske u vidu Tomorija i Mejsona. Uz Abrahama i Hadson Odoija koji su takođe produkti omladinske škole Čelsija u perspektivi mogu da nastupaju za klub čitavu narednu deceniju. Činjenica je da se stvara nukleus ekipe kakav trenutno nema niko u Premijer ligi, ako govorimo u momcima iz omladinske škole. Naravno, to je tek jedno romantičarsko razmišljanje u modernom fudbalu u kojem se stvari odvijaju prebrzo, a privrženost jednom klubu je sve češće mana nego vrlina.

Dolazi zima, možda duga i hladna, ali i puna nade u sjajno leto za navijače Čelsija. Sada kada je skinuta zabrana transfera, ljudi sa Stamford Bridža su krenuli oprezno sa novcem koji je ušteđen i koji preliva iz ionako prepune kase. Prva želja se zna - Džejdon Sančo. Još jedan reprezentativac Engleske i u ovom trenutku jedan od najtalentovanijih fudbalera na svetu bi dodatno ubrzao i oplemenio sjajan fudbal koji igraju Lampsova deca.

Lampard

Ipak, dug je put do akademca Mančester sitija, a još duži do stvaranja tima koji može da se porve sa Liverpulom i Mančester sitijem za najsjajnija engleska, pa i evropska odličja.

Prvi veliki koraci su napravljeni.

Ne propustite

Komentari

17 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Vlado Vujnić
Tuesday, 31.12.2019
08:59

Jako sam srećan da je Celsea počela da se oslanja na svoj omladinski kadar koji su se dokazali i u LC i u PL, bili su šampioni u obadva ta takmičenja.
Brine me , međutim, jako kontraverzna igra. Ali možda je i to rezultat mladosti tima. Zabrinjava dug oporavak Lotus Čika, a taj momak je baš momčina. Uz nekoliko dobro odabranih igrača bit će to dobar tim. Nezaboravite da je Abramovič pod američkim sankciojama, a to je sigurno ostavilo traga na perspektivu tima, odustajanje od izgranje novog stadiona npr. itd...

avatar
RealisticChelseaFan
Tuesday, 31.12.2019
00:32

Cuj ovo 'Celsi prvi put u Romanovoj eri ima identitet'. A zasto niko ne objasni sta je to identitet fudbalskog tima? Frljate se sa frazama a ne znate ni sta znace.

avatar
Ivan Cvetković
Tuesday, 31.12.2019
01:24

Identitet kluba kao osobenost koja ga izdvaja od ostalih, negde je to omladinska škola, negde poseban stil igre, negde kupovina najvećih zvezda... Kod Čelsija nisam primetio niti jedan sličan faktor. Opet, to je samo moje mišljenje 🙂

avatar
RealisticChelseaFan
Tuesday, 31.12.2019
15:09

Celsi sa Lampardom, Terijem, Kolom, Cehom, Esienom, Karvaljom. Balakom i ostalima nije imao identitet? Jel moras po necemu da budes jedinstven da bi imao identitet? Hoces da kazes da se Celsi sada izdvaja od ostalih jer forsira mlade igrace. A inace ne postoji ni jedan klub na svetu koji forsira mlade igrace. Danas druze ne postoji jedinstvenost, nego samo neko nesto bolje radi a neko slabije.

avatar
Jazzblues
Monday, 30.12.2019
20:58

Bravo Frank Lampard, samo hrabro i smelo, ti si dokazani heroj mnogo puta, u svakakvim situacijama. Tebe vole cak i oni koji ne podnose Chelsea, covek, pre svega, u svakom pogledu. KAPA DOLE.

avatar
Sveznalac-NoviProfil
Monday, 30.12.2019
16:30

Polako ja kazem minimum coveku treba dati dve godine!

avatar
Carina_11303
Monday, 30.12.2019
15:49

Svi oni koji sada govore "batali sve i kupi igrace svetske klase" su isti oni koji se smeju Celsiju jer su mu izmakli De Brujne i Salah. A nista bolje nisu igrali mladi Salah i De Brujne za Celsi nego sadasnji omladinci. Cak stavise bili su dosta losiji. Ili ce sezonu dve da trpe rezultati a ukazati se poverenje omladincima ili ce se kupiti svetska klasa za ogromne pare i rizikovati sa tim jer ni to ne garantuje trofeje.

avatar
Benz9
Monday, 30.12.2019
15:24

Ima mnogo posla pred Lampardom ali ako budu imali strpljenja sa njim, isplatiće im se višestruko... I Klop je bio pod pritiskom i pisali su o otkazu pa pogledajte ga sad...

avatar
NikkiCFC
Monday, 30.12.2019
15:15

Da ali mi smo Chelsea, nemamo vremena kao Liverpool da cekamo 4 sezone da se nesto desi. Sada je bila situacija zbog bana takva ali sledece sezone titula ili nista.

avatar
Red blood
Monday, 30.12.2019
19:55

Sledece godine titula?
Ni na Fifi 2020

avatar
Ivan Cvetković
Monday, 30.12.2019
23:48

Čelsi je možda i najbliži Liverpulu i Sitiju jer ima neverovatan potencijal, bez obzira na sjajnu sezonu Lestera.

avatar
Emperador(2018)
Monday, 30.12.2019
14:24

Mnogo toga se treba promeniti . Potreban je štoper, levi bek , desni bek , 2 krila ...

avatar
deki trbic
Monday, 30.12.2019
18:26

Krila Celzi ima, stopere ima, desnog beka ima i levog, samo je pogrebna alternativa za njih....ali imaju mnogo igraca iz njihove skole fudbala koji su usvajali LS i PL za mlade...to je veliki uspeh

avatar
Benz9
Tuesday, 31.12.2019
01:20

Budimo iskreni, treba vam jedan top stoper uz kojeg će Tomori sazrijevati, ni Ridiger ni Zuma nisu ta klasa, lijevog beka nemate nikako, i Alonso i Emerson su wing-bekovi koji ne mogu igrati sa 4 pozadi...Desno ste pokriveni prilično dobro, sve zavisi kako će Džejms nastaviti... Treba vam uz stopera i beka još jedan veznjak i centralni napadač... To su 4 igrača koja se mogu dovesti u jednom roku, tako da nema zime...

avatar
Ivan Cvetković
Monday, 30.12.2019
23:46

Još je mnogo posla pred Čelsijem, naredna dva prelazna roka biće neverovatno bitna za budućnost kluba.