Pismeni iz matematike - Da li je Di Marija rešenje?

 • Autor: Boris Jovanović

 • 25. avgust 2014.

 • 15:20

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Kako mu i nadimak kaže "El Fideo" je rezanac za koji će se Van Gal uhvatiti. Samo jedan "anđeo" niti je dovoljan da preobrati "đavole", niti je jednačina tako jednostavna. Zbog čega Junajted miriše na očaj i kako to da je cajntot poziv na ucenu?

Junajted je očajan i to je u redu. Strah je prirodna posledica nenaviknutosti na neuspeh, ali i odsustva slatke izvesnosti koje je mudri škotski starac donosio u džakovima. Sa Ser Aleksom bili ste manje-više sigurni da će se naposletku sunce probiti  kroz sivilo oblaka, pronađite danas nekog van navijačkog hardkora ko će baciti peni na takvu tvrdnju.

Braća Glejzeri ne navijaju, oni zarađuju novce, shodno tome su njihova strepnja, ali i strpljenje, najtananiji. Nova sezona bez stolice na trpezi Lige šampiona bi pojela sponzorske bonuse i poplavila pećinu sa blagom. Mančester Junajted mora među četiri, sve van toga učiniće feler na popularnoj robi prilično vidljivim.

Zbog toga i ne čudi panična kupovina Anhela Di Marije. Već će neko iz njegovog imena izvući konotaciju koja podseća na spasilačku misiju. "El Fideo" ili "Rezanac" jeste slamka za koju će se uhvatiti Luj Van Gal, samo ova oluja je istorijska, jedan vešti mornar nije dovoljan.

Anhel Di Marija neće napraviti razliku, jer problemi Junajteda leže bliže De Hei. Da tipovi kao Ešli Jang i Valensija ne umeju da se brane znali smo i pre nego što je Holanđanin krenuo na ultimativni ispit u karijeri. Njegova nada u Šoa i Roha kao osigurače levo i dalje ne čini problem rešivim, čak i ako Di Marijin potencijal baci u defanzivu desno, što je rasipanje resursa. Ni Argentinac nije ratnik kakvog ga sada predstavljaju mediji u Engleskoj željni bajkovitog preokreta, ne, Mančester Junajted i dalje ostaje kratak za, u boljem slučaju, dva, u onom lošijem scenariju tri igrača.

Štoperi nemaju kvalitet, izuzev donekle Fila Džonsa kao vodonoše, nikako totema oko koga će se okupljati ostali. Sumnja u Roha ostaje, ali rešenja tipa Smoling, Bleket i pravljenje od Džonija Evansa ozbiljnog igrača su prizivanje nevolje. Niko u Engleskoj ne igra sa trojicom u liniji, za njihove štopere to je nepoznata teritorija, nema vremena za proučavanje mape. Priča o Humelsu nije realna, Van Gal ga i ne želi, potreban mu je brži igrač. Doduše, danas se u medijima pojavila priča da nije tražio ni Di Mariju.  Ipak, ovo nije vreme premišljanja i mudrovanja, potrebne su odluke, makar i donesene pod pritiskom. Mora se seći mačem, umesto ratiom...

Naći će se neki pametnjaković da pita što ne promeni formaciju?

Jer mu ponovo nedostaje klasa i jer ovo nije vreme za konzervativizam, tako nešto je i dovelo ekipu u bespuće post Fergusonove ere. I jer nema Matu gde, to mu je već Murinjo otkrio pokaznom vežbom prošle jeseni. Doduše ako sve zvezde gurne napred, moglo bi da funkcioniše, na kompjuterskoj simulaciji...

Nema štopera, nema ni defanzivnog veznog, Flečer je u Sanderlendu bio negledljiv, Kleverli je nedorečen, Januzaj je fizički preslab za zahteve lige tamo gde je najgušće. I na kraju, imate Ereru kome je Džondžo Šelvi zavrnuo uši na debiju. Baskijcu je potrebno vreme, samo to nema u trenutku kada raspored nameće obavezu da se pobeđuje u seriji u septembru.

Ako je ovo jednačina sa toliko nepoznatih, nije potrebno imati um Bleza Paskala da bi se shvatile razmere problema. Engleska nije Španija, niti Nemačka, ovde se stvari u top 4, često reše dok otvorite Božićne poklone i otreznite se od novogodišnje pijanke. Meni deluje da je ovaj đavolji voz zakasnio u redu vožnje, predugo je čekao na stanici tokom američkog leta.

Van Galu su potrebna još dva igrača klase Di Marije, možda ne toliko skupi, ali ne i značajno jeftiniji.

Novac nije problem, nevolja je u onom mirisu očaja sa početka priče. Ostavljate utisak da ste spremni na sve, cajtnot je rođeni brat svake ucene. Osvežiću pamćenje navijačima Junajteda, znate šta je Mojes uradio prošlog leta poslednjeg dana prelaznog roka. Šteta što nemate frizuru kao Felaini, imali biste šta da počupate.

I dalje verujem da Van Gal zna formulu, to je kao jednom rešeni zadatak iz matematike. Samo je pitanje postavke i koliko imate vremena do kraja časa...
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari