Pirlo - Posveta geniju, srećnih četrdeset!

 • Autor: Boris Jovanović

 • 19. maj 2019.

 • 15:17

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Ljubomora koja ga je pratila jeste naklon mediokriteta nekome posebnom. On to jeste bio, u svakom smislu, od dečačkih suza u Breši, do Božanskog dara da menja tok istorije i one famozne olovke kojom je Milan potpisao kapitulaciju. Danas puni 40 godina.

Pirlo - Posveta geniju, srećnih četrdeset!
Foto: Beta/AP Photo/Frank Augstein
"Znaš Andrea, potreban si nam ovde, da zatvorimo slagalicu, ti si rođen za ovaj tim", rekao je Pep Gvardiola u svojoj kancelariji nakon prijateljskog meča Barselona i Milana jedne avgustovske večeri.

Pili su dobro vino, Andrea Pirlo zna sve o tome, na kraju krajeva njegova porodica u očevom rodnom selu krije lombardijske tajne u podrumima vinarije u okolini Breše.

Ali, Andrea zna sve i o igri, on je kao mali upao u kotao fudbalske magije kojom nas je posipao decenijama. Da, Barsa je želela deo toga, Pirlova prva misao bila je zavist koju će izazvati kod svog prijatelja Sandra Neste.

Znate kako izgleda uživo gledati Pirla?

Italy Malta Euro Soccer


Pa, kao da neko mnogo dobro igra PES, ono kad osetite da vidi šta će se desiti par sekundi kasnije. E, pa na PES, kada Pirlo igra, on nije toliko dobar, tačnije nije dovoljno dobar da pobedi Alesandra Nestu. I jedan i drugi su uzimali Barselonu, i ma koliko puta otresao džojstik o pod, nije vredelo, Pirlo igra bolje fudbal nego PES, Nesta je šampion virtuelne stvarnosti.

"Ovo će ga ubiti, moraće da uzima mene na igrici", pomislio je te večeri Andrea Pirlo u kancelariji Pepa Gvardiole rešen da se dokopa Barselone.

Samo, neke želje se nikada ne ostvare. Jer, tog leta je Milan prodao Kaku, Berluskoni je objasnio Pirlu da on ostaje zastava kluba, da ne sme da rizikuje, da je Milan njegova kuća i da ode sprat niže da se dogovori sa Galijanijem za novi ugovor.

Brazil Soccer WCup Italy

I godinu dana kasnije, od dogovora nije bilo ništa, centar sveta je bio Zlatan Ibrahimović, Pirlo se podrazumevao, samo, majstora nikada ne uzimaš kao nešto obično. Olovkom koju mu je poklonio Galijani, Andrea Pirlo je potpisao za Juventus.

Pre toga su mu u Milanu rekli da će sa njim ili bez njega biti prvaci, da će igrati, ali da Alegri ima drugačiju ideju, da ga pomeri sa njegove prirodne pozicije, uz to ponudili su mu ugovor na godinu dana, uz reči da je to politika kluba. Drugim rečima, obrisali su prašinu sa njegove biste, ali i nagovestili da bi mogao da završi uskoro u depou.

Pirlo

I to je razočaralo "Mocarta", pa je rešio da promeni tok stvari u modernom italijanskom fudbalu. Kao da je bacio prokletstvo prešavši tih 150 kilometara na sever ka Francuskoj. Juventus je odmah te godine postao prvak i nije prestao to da bude do danas. Kako rekoh, stvari se sa tim likovima nikada ne podrazumevaju, njima je dat dar da menjaju istoriju.

Kada se promeni poslednje slovo njegovog prezimena, odnosno ako dobro ne znate italijanski, ili ga ne znate uopšte kao Roj Hodžson, umesto Pirlo, reći ćete "Pirla" i nazvati Andreu idiotom.

"Izgleda da je dobri stari Roj pogodio šta sam u stvari", smeje se Pirlo, kada se priseti svojih dana u Interu.

Sačekao je Lipija, posle sezone na pozajmici u Breši, ali ni njegov omiljeni trener nije potrajao, više od godinu i par meseci. Čuvar klupe, Marko Tardeli ga nije primećivao pa je Pirlo tražio da napusti "pakao" kako je nazvao Inter.

Pirlo

"Izgleda da je Tardeli zaboravan, pre toga smo zajedno osvojili prvenstvo Evrope za mlade, rekao je Andrea koji je bio najbolji igrač tog šampionata. Inter ga je otpremio za novac i izvesnog Guljelminpjetra u Milan, Morati je napravio mnogo čudnih stvari u svojoj zaljubljenosti u Inter, ali ova je neuporediva.

Nekako, kao da su Andreu Pirla često prezirali zbog onoga što drugi zamišljaju, a on može da uradi. Kao klincu u Breši nisu želeli da mu dodaju loptu, ljubomorni klinci i još gori roditelji, poput semena zla.

"Igrao sam protiv 21 igrača na terenu, rasplakao sam se jednog popodneva, jer roditelji te dece su verovali da sam ja sa 14 godina prepreka da njihov porod zaigra u Realu ili Barseloni", priseća se tužnih dana.

Pirlo

Mirčea Lučesku je bio vizionar, Rumun mu je došapnuo na debiju, "igraj kao u juniorima, rešavaj sam, ovde nema ljubomornih roditelja", pa je tu začeta legenda o svemogućem.

Za razliku od tih klinaca, njemu nisu dali u Barselonu, ali ni u Real, 2006. Vozio se biciklom uskim uličicama Forte Marmija, tek pošto je osvojio titulu prvaka sveta, kada mu je zazvonio telefon. Kapelo i Baldini, tek što su stigli u Real, ali Milan je bio u burnim vodama "Kalćopolija", Pirlo ih nije ostavio, kao da to nisu znali da cene.

Kada bi ovo pročitao, Rino Gatuzo bi se složio, on se divio Pirlu i tukao ga jednom dnevno, van terena, bilo da su to zauške ili jurnjava po "Milanelu". Jer jednom će "Teronu", odnosno "Južnjaku", Pirlo ukrasti telefon i poslati poruku Brajdi  predstavljajući se kao Rino, moleći ga da mu ponudi novi ugovor i nudeći sestru kao nagradu. Drugi put će pijani u hotelu nabiti Gatuzu jastuk u lice, obezbeđenje je odvodilo Rina koji je pokušavao da provali vrata iza kojih su se smejali De Rosi, Nesta i Pirlo.

Dvojica Rimljana Pirla zovu "Glupan" zbog njegovih šala, valjda niko ne može da bude toliko ozbiljan dok pravi zbrku oko sebe, u svlačionici, hotelu, na nemačkom asfaltu pred polufinale, kada se pravio da zna odlično nemački i navodio vozača Nestu po selima tvrdeći da je to auto-put.

Italy Soccer Serie A

"Pirlinjo" kako sam sebe zoveo je koštao ekonomat Milana, bezbroj lopti je poslao van granica "Milanela" dok je pokušavao da provali Žunjinjovu tajnu slobodnjaka. Lopte su letele kao rakete, zaposleni su ga psovali, nije se obazirao. Gledao je kasete, pokušavajući da uoči način na koji Brazilac šutira, mesto gde kopačka dodiruje loptu. I uspeo, zbog toga, na 20 metara od mene na Curvi Nord protiv Rome, jedne kišne subote, kada je izveo slobodnjak, tačnije kada se spremao da ga izvede, svi smo znali, i on, i mi, i Erik Lamela koji je već krenuo ka centru, da će lopta završiti u golu.

Jednostavno, Pirlo vidi nekoliko sekundi ranije, mi se oslanjamo na iskustvo, a Lamela ima najbolju poziciju, on igra protiv majstora, miriše genijalnost u vazduhu.

Pirlo

I na kraju, odlazi, jer postaje čovek, onaj čarobni napitak deluje na misao, ne i na telo. I baš to što ima od običnog čoveka ne može da prati Božansku viziju koju u fudbalu ima Andrea Pirlo. Ta vizija je i onaj penal u finalu Mondijala, ona je i golčina Torinu u poslednjoj sekundi "Derbija dela Mole" kada protivnik odlazi sa glupim izrazom lica, pitajući šta se dogodilo i gde je pogrešio. Nigde, samo si imao nesreću da on bude u dresu druge boje.

Prelazi li nekad genijalnost onu tanku crtu ka ludilu?

"Ma kakvi, znam samo jednog ludaka, srećom je bezopasan, ispušta mirise kao da jede leševe i nosi kopačke dok se ne raspadnu, jer tvrdi da mu donose sreću", opisaće jednom Filipa Inzagija.

Da se vratim na Pirlove klinačke suze, pa pade mi na pamet, ljubomora jeste priznanje koje obični odaju genijima. I ona deca su znala, i ljubomorni roditelji, dalo se naslutiti.

Hvala "Mocarte", za svaki trenutak u kome sam uživao i srećan ti 40. rođendan!
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari