Monći i Roma - Brutum fulmen

  • Autor: Boris Jovanović

  • 08. mart 2019.

  • 17:47

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Rim otkucava po sopstvenom časovniku, Španac to nije razumeo, niti je mogo da uskladi razliku između potrošenog vremena i ubiranja plodova...

Monći i Roma - Brutum fulmen
Foto: EPA-EFE/MAURIZIO BRAMBATT
Kada je pre par večeri Monći pretio besnim navijačima Rome da su hrabri samo na gomili i da će ih prebiti jednog po jednog, dok je policija smirivala strasti po povratku ekipe iz Portugala, to je simbolički pokazalo njegovo nesnalaženje na rimskim brežuljcima.

Suočen sa pritiskom Španac je na teži način saznao zbog čega obično Italijani posmatraju iberijski fudbal kao stvar bez poente. Ta slika je donekle promenjena tokom španske fudbalske Rekonkviste u poslednjih deset godina, ali na Apeninima veruju da opsednutost utiskom kvari brojeve.

A Monći je doveden baš zbog brojeva.

Ne može se sporiti da je činio čuda u Sevilji sa ograničenim budžetom, ali i odsustvom pritiska. Ovaj nekadašnji rezervni golman koji je rešio da obuče odelo nakon što je Sevilja dotakla dno Segunde je razvio fantastičnu skautsku mrežu. Nema ni potrebe da nabrajamo kakve je bisere iskopao, pre svega u Brazilu, ali u Trigoriji je sve bilo drugačije, tim pre što je stigao sam, odnosno nije uspeo "instrumente" da ponese sa sobom iz Andaluzije.

Monci

Rim otkucava po posebnom vremenu, za Monćija je to bila presuda pre nego što je i počelo. To je potencijalna bomba u kombinaciji sa temperamentom vlasnika i predsednika Palote.

Prvo, Palota ima cilj da se klub samofinansira što podrazumeva stalne prodaje, problem je što se to dešavalo pre Monćija, ne možete svake godine da rasipate blago i da stalno birate prave pikove, pogledajte Sautempton u Engleskoj.

Pre dolaska Španca, Roma je prodala godinama Markinjoša, Benatiju, Romanjolija, bacila novac na Dumbiju i Iturbea i mada je bilo pogodaka poput Naingolana, Salaha, Ridigera, stvorena je navika da se tim menja često, za razliku od Napolija sa kojim su se borili za drugo mesto.

U Monćija od početka nisu imali poverenja, naime, njegov najbolji potez prošle zime su i najviše osporavali, oslobodio se labilnog Naingolana, a klubu ostavio biser poput Zaniola, kao i upotrebljivog Santona.

Aleksandar Kolarov

Doveo je i Kolarova, za šta Džeko sebi pripisuje zasluge, ali je bio prinuđen da proda jednog od najboljih golmana sveta, Alisona, sezonu pre toga otišao je Salah, ispostavilo se za mali novac, 40 miliona evra, iako se tada činilo kao premija.

Klub je sezonu pre Monćija izgubio i Pjanića što je dodatno pomerilo Juventus u smislu kvaliteta, a Monći je po dolasku kupio Čengiza Undera koji takođe ostaje kao dodatna vrednost, ali i Karsdorpa koji je plaćen dvadesetak miliona sa bonusima, stigao je povređen i otići će verovatno na leto, povređen.

Gonalon i Ektor Moreno (za koga je novac vraćen prodajom) su sumnjive kupovine, a Ščik za 15 miliona i Defrel za 20, promašaji. Tu je posejano nepoverenje, jer klinci nisu dovoljno brzo stasavali koliko je bolo oči ono što je trebalo odmah da posluži Di Frančesku. Taj raskorak u vremenu je samo pogoršan akvizicijom N'Zonzija koje je jedan besni Ultras u četvrtak rekao da je jedini invalid koji je osvojio titulu prvaka sveta u fudbalu, kao i Pastorea koji je promašaj karijere direktora Rome, 25 miliona nizašta.

Monci

Alisona je nemoguće zameniti no-nejm danskim golmanom, Strotman je takođe otišao, timu fali njegov borbeni duh koji Kristante nije uspeo da nadoknadi.

Zbog toga je Di Frančesko imao problem u najavi, vidljiv nedostatak desnog beka, povrede ključnih igrača, nerealna očekivanja od premladog Klajverta. Monći i Di Frančesko nisu imali dovoljno vremena da sačekaju plodove jer peto mesto je neuspeh, u stvari izostanak iz Lige šampiona će naterati Romu da opet proda, možda baš Zaniola, kako bi pokrila troškove.

Palota je stolovao u Bostonu, italijanska krv je proključala već pre nekoliko meseci, tada je Monći spasao Di Frančeska. Sada nije imao razloga, tim pre što je ovo i njemu omogućilo beg, imaće dovoljno vremena da pokupi konce u Arsenalu i spreman sačeka prelazni rok, ponovo sa ograničenim sredstvima, ali i, ma kako zvučalo čudno, manjim pritiskom.

Palota

Ranijeru kao večitom "Tinkermanu", odnosno hausmajstoru svetskog fudbala ostaju tri meseca da ipak stigne do Lige šampiona, a klub čeka neizvesnost. Frederik Masara je privremeno rešenje, ono što je Monći obećavao posle prvog talasa prodaja je da su neophodne kako bi se ispeglali računi, ali jasno je da je letošnji prelazni rok ipak promašaj.

Kada na to dodate da se rimski apetiti najčešće sudaraju sa realnošću, ostaje "Brutum fulmen" Plinija Starijeg odnosno grmljavina bez snage i za to Monći ne može biti glavni krivac, već samo pokriće...
  • facebook
  • twitter
  • email

Ne propustite

Komentari