LŠ - Nasleđe "šampanjca" iz Klempavka, deset razloga zbog kojih ne bi trebalo da spavate na klupi

Autor: Boris Jovanović
utorak 18.09.2018.
13:01
Izvor: Sportske.net

Možda bi tepsija bureka bila primereniji pehar za dostojnog da je podigne, umesto ušate srebrnine. U svakom slučaju, ako žalite za vremenima u kojima ste mogli da spavate na klupi, ovo su deset razloga da se probudite, počinje Liga šampiona.

EPA-EFE/LAURENT GILLIERON
EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Povezane vesti

Od kada je prema legendi, najbrži igrač Zvezde priredio golden shower onom srebrnom klempavku, traje večita rasprava tradicionalista i skorojevića.

Može li neko ko nije šampion svoje zemlje da bude dostojan titule šampiona čitavog kontinenti?

Da li korumpirana UEFA, sa svojom lažnom političkom korektnošću, u belim rukavicama šalje svileni gajtan, nama malima, siromašnima, popišanima poput velikog pehara koji niko iz bliže i dalje okoline nikada više neće osvojiti?

Mišel Platini je iz sitnosopstveničkog interesa predsednika neke nedođije koji za brašno i ulje kupuje mandat, sirotinji otvorio zadnja vrata palate, ona za poslugu jer i potlačeni imaju pravo glasa, pa je u zamenu za potez olovkom, evropski istok dobio šansu da služi kao vreća za udaranje tokom jesenje dosade u Ligi šampiona.

mandzukic juventus dinamo zagreb

Doduše, nama to nije bilo dovoljno, ostalo je da se, poput zlobnog kibicera smejemo Dinamu koji je rušio negativne rekorde i punio džepove onog hodočasnika što trenutno tihuje u Bosni. Gledao sam jednu takvu utakmicu u Zagrebu, moj tim, sit i smoren protiv nimalo entuzijastičnog domaćina, mislim da više loženja ima kad Šveđani brže čiste metlom led od komšija Norvežana u finalu skandinavskog kupa u karlingu.

Samo, čuvari vatre, ocvali, sredovečni sa večnom nostalgijom za farmerkama i šuškavcima iz Trsta, bakljama sa Ponte Rosso, i ono kad si mogao u komunizmu da spavaš na klupi, dok te brkati pandur nežno pokriva novinama (ko bi zaboga pri zdravoj pameti spavao na klupi), verovatno žale za onim večnim trenucima kada vojnici bacaju šapke u vazduh jer je Steaua dala gol, kada u Moskvi traktorima preoru teren kako bi Maradonu i Napoli zaustavili u drugom kolu, ili ona legendarna situacija, kada Dino Viola kupuje utakmice u Evropi, kako bi Romaniste uverio da su snovi mogući, bilo da ih realizuje francuski sudija ili izvesna srpska odbrana.

Dukadam

Ako vam to nedostaje, shvatiću kao žal za mladošću, samo vidite, fudbal nam je u poslednje dve decenije i više, doneo nadljude, nezamislivu zabavu, makar ona delovala kao masakr motornom testerom kada sudije od četvrtfinala preuzmu režiju, sportiste koji su brži, jači, veštiji. I sve su nam to servirali na zlatnom TV tanjiru, sa koga možeš da izabereš šta god hoćeš.

I pored svega, nikada ne znaš, kao kod Tarantina koliko će se krvi prosuti na metru kvadratnom, neka izdanja ove lige povlašćenih donosila su iznenađenja, pisao sam već, tepsija bureka je možda prikladniji pehar od velikog klempavog. Jer u nju staje sve što predstavlja instant zadovoljstvo, ne košta puno, a uvek može da iznenadi.

Real Madrid

Nema izrazitog favorita, makar Real osvojio i tri titule zaredom, niti su bili najbolja ekipa prošle godine, niti ih sve što se desilo letos, ostavlja bez šanse da ponovo donesu trofej na trg Sibeles i okupaju se u onoj fontani.

Pa šta je sigurno?

1. Sudije će napraviti toliko gluposti u ovoj poslednjoj godini pre nego što sahranimo slobodno sudijsko uverenje kao licencu za krađu (ne, grešku, previše puta se ponovilo) da će VAR sledeće biti dočekan kao Lepa Brena na stadionu u Sofiji.

2. Juventus neće postati šampion Evrope ni ove godine sa natčovekom za upravljačem spejs šatla, ali imamo priliku da izgubimo finale. Oni optimističniji među nama, očekuju Benfiku ili madridski Atletiko kao rivale u poslednjoj utakmici na Vanda Metropolitano, pa se može desiti da niko ne pobedi, svim ovim klubovima nije suđeno.

Siti

3. Englezi će i dalje posmatrati svet iz vizure kolonijalnih gospodara sveta, titula u PL je važnija od Lige šampiona i nemojte ih osuđivati. Iskustva Italijana iz devedesetih su ista, čovek se vremenom, dok mu najkrupnijim slovima piše ime na posteru za velike događaje, zaljubi u sebe, drugi mu nisu potrebni. Drugim rečima, Siti neće postati prvak Evrope.

4. Hoće li drugi veliki žderač novca i ponosni vlasnik bušotine Pari Sen Žermen uspeti? Ne, meni se nekako čini da je sa Ibrom njihovo uverenje da fudbalske revolucije automatski znače i demontiranje starih, okoštalih režima isčezlo.


Nejmar PSZ

5. Veliki igrači gostovaće u našim gudurama što je dobra stvar, veličine te oplemene, recimo uvek je bolje videti Amanitija ili Nesbea na Sajmu Knjiga nego talentovanog pisca soneta iz Azerbejdžana.

6. Real i Bajern će delovati drugačije, promene nisu nužno propast i odsustvo šanse, Španci će se odreći gledanja superheroja i prisloniti svoju nadu u fabriku sopstvene krvi, Nemci će možda očvrsnuti, ako je Di Mateo uspeo da osvoji Ligu šampiona, šta tačno sprečava Nika Kovača, možda im neko baci rukavicu u Bundesligi, to bi, paradoksalno značilo veću šansu u Evropi, gde je zaista bitno.

Barselona

7. Moj pik je Barselona, jer pragmatizam Valverdea jeste nešto što bi moglo u njegovoj drugoj sezoni da potisne one smehotresne priče o posebnim katalonskim pahuljicama, nečemu što je više od kluba i imperativu lepog fudbala. Barselona ne mora ništa od toga da bi pobeđivala, i upravo traganje za mišićima na sredini terena i odbrani pokazuje nameru da se ne bude simpatični gubitnik, onaj što svira najlepše gitaru i ostane sam na plaži.

8. Vratio se Inter, šteta što nema Milana, jer ma kakvi bili, to je esencija fudbala,  magnet koji privlači ljude. Danas, kada otvore protiv Totenhema, makar Englezi bili mnogo bolja ekipa, zajebancija je zagarantovana, svako ko malo više razume fudbal bi radije gledao Totenhem četvrtkom, baš danas je to Rio Ferdinand odlično definisao.

Murinjo Pogba

9. Tako je i sa Junajtedom, kao i sa Interom, u tenisu ljudi ne dobijaju bez razloga vajld kard, možda se nekome čini nepošteno, ali ljudi, licemerje je opasno za zdravlje, pola Srbije me je pitalo kako da se dokopa karte za gostovanje Murinja i Pogbe u Torinu. U istoj takvoj situaciji, kada je gostovao Siti, nije zanimalo nikoga...

10. I na kraju, Liverpul. Oni neće odustati od lepote koja sigurno neće spasiti svet, ali će ga učiniti zanimljivim. Jer, mogu da rasture Siti u prvenstvu, da već večeras razmontiraju PSŽ kao beduinsko naselje u pustinji, ali i da izgube u Beogradu i pri tome izgledaju kao da ih je Klop pokupio na dokovima Mersija.

Šta je Liga šampiona?

"Kada iz blata, vidite Lipija kako puši tompus u skupom kaputu, dok ja kisnem u trenerci kraj klupe. Kada se preselite u hotele u kojima otmeno miriše, hrana je sjajna, vino još bolje, a gde god skrenete pogled tu je prelepa žena"
.

Da, Aleks Ferguson je to najbolje opisao, i na kraju, uspeo da se navikne na luksuz i pobedi.

Ne propustite

Komentari

6 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
BlueBoy84
Tuesday, 18.09.2018
21:40

Nalupano do zla Boga. Nemas ri veze sa vezom. A klasican farselonista. Pavece sanse da osvoje ligu sampiona taj Juventus , taj City , Real , nego Hobit i kompanija. Aj batali

avatar
Mak-Juventino
Tuesday, 18.09.2018
19:56

Kakva izjava SAF-a , svaka cast !

avatar
MALI PLAVI
Tuesday, 18.09.2018
15:54
avatar
Rulermaster
Tuesday, 18.09.2018
15:40

Sve, sve, ali da covek napise kako je Barsa simpaticni gubitnik je smehotres, a ne price o klubu koji je vise od kluba. Osvojili 3 LS u poslednjih 10 godina...da ne govorim o ostalim trofejima o kojima ovde nije rec.

avatar
Brat Rodrigoo
Tuesday, 18.09.2018
15:04

Konačno The Champiooons i konačno zvjezdana mušema na Đuzepe Meaci :) Povratak posle tačno 6 godina, 6 mjeseci i 6 dana. Forza Inter!

avatar
Bojan Samardzic
Tuesday, 18.09.2018
13:55

Ismijavanje ceznje za starim vremenima i stav da je Totenhem za LE a Inter i MU za Ligu sampiona... ne ide mi bas u isti tekst. Sto se tice ovih pitanja na pocetku, pobjednik Lige sampiona nije sampion cijelog kontinenta nego osvajac Lige sampiona, ovakva kakva je, najjace je takmicenje na svijetu, barem ju je najteze osvojiti. Da, Platini je otvorio vrata sirotinji, ali bojim se da sirotinja to nije bas najbolje shvatila, niko tu sansu, taj vremenski prostor, nije ozbiljno shvatio. Partizan je godinu poslije LS bio slabiji, Dinamo je punio Mamiceve dzepove... Niko sa istoka nije iskoristio sansu, iako je postojala ta neka izvijesnost da ces, ako budes ulagao i imao dobar projekat, biti koliko toliko redovan ucesnik. Mozda to i nije najboji koncept, ali cinjenica je da Zvezda Ligi sampiona tesko moze da donese 20 m e, to su samo mrvice koje zarade bogati. Daj sta das...