Kugla od zlata - O komšiji Luki i ukusnom sladoledu

Autor: Boris Jovanović
ponedeljak 03.12.2018.
22:22
Izvor: Sportske.net

"Zlatna lopta" Luke Modrića nije trofej, već simbol trijumfa malog čoveka u velikim prilikama.

EPA-EFE/Rodrigo Jimenez
EPA-EFE/Rodrigo Jimenez

Povezane vesti

Nije pitanje ukusa.

Pobogu, ne kupujete sladoled kod dobrog komšije Goranca koji je morao da se prilagodi čudnim nazivima i dremajući nad šankom sanja zlatna vremena jagode i vanile, ili pomešanog u kornetu, prošlosti u kojoj ljudi nisu izvoljevali.

Jasno, da dok žute slike predaka pelivana na zidovima poslastičarnice ona je postala samo zrnce velikog sveta zastrašujućih mogućnosti. Nudi i višak, izbori, smatranja, landaranja, dele se poput ameba, svako se oseća pozvanim da zagrabi iz te šarene vitrine.

Samo, fudbal nije dilema, premišljanje između straćatele, nugata i milion drugih izuma, garniranih svim onim posudama različitih boja, ne postoji loš ukus sladoleda, ali nasuprot tome postoje loši, čak i užasni fudbaleri.

Ne, ovde je pitanje kriterijuma koji ove nesrećne, zavereničke družine FIFA, UEFA, ta udruženja skupljača novca što drže fudbalsku pikslu dok svet kibicuje, a karte majstora lete po stolu, nikada nisu uspostavile. Tim secikesama možda je i cilj održavanje veštačke ravnoteže, deljenje i zauzimanje rovova, istina je da to čitavu priču čini zanimljivijom.

Ali, mi zaista nikada nismo shvatili da li "Zlatna lopta" koja je u osnovi do 1995. predstavljala u celofan umotanu diskriminaciju, jeste godišnja nagrada, ili godišnji podsetnik ko igra najbolje fudbal na svetu?

Modric

Trebalo bi da bude ovo prvo, ali nije bilo, da ne nabrajam, jedan Argentinac je ukrao par nagrada kolegama iz svlačionice, jednog Portugalca smo mazili poslednjih godina. On jeste najbolji na svetu, nema potrebe više oko toga raspravljati, ali nekako smo ga navadili da bi svake godine trebalo da ga zlatom ubeđujemo da je to tako. Možda i treba, poput ogledala Ledene kraljice.

Kristijano Ronaldo nije drugi, on je prvi i u to ne treba sumnjati, ali nije najbolji u 2018. godini, sa čim se mnogi neće složiti. Razlog je jasan, kalupi u koje se uklapa večerašnja predstava.

Ronaldo

Francuzi sa onim dosadnim, uvređenim kenjkanjem sobarice kada gazda ne vidi, će prezreti odluku da Luka Modrić bude najbolji na svetu za šest, ne dvanaest meseci, jer, iskreno, na jesen niko ne može da svede račun. Imao je Luka  prečih stvari od Reala posle Mundijala, počev od želje da ne bude u njemu, do unezverenog pogleda ka Međugorju gde se pod Gospine skute skupio vlasnik njegovog pamćenja, ako znate na šta mislim.

Luka Modrić nije bio ključ Reala u novom pokoravanju Evrope, odluka da bude najbolji u Ligi šampiona je smešnija od izbora Mis Mokre Majice koja više liči na ono što Pamela Anderson drži u ruci, dok trči plažom, umesto same Pamele Anderson.

Modric

Ali, sa druge strane, Modrić je mozak Hrvatske, nije isto biti prvak sveta sa Francuskom i stići do finala sa slabijim timom. I to je pitanje kriterijuma, pokušaj da se novo vino sipa u stare mehove. Jer, već se desilo, Fabio Kanavaro je ničim izazvan, uzeo "Zlatnu loptu" u godini obojenoj azurno plavom, sa druge strane rekli smo već, Mesi je otimao nagrade u godinama u kojima je Španija vladala svetom.

Mundijal je, mada sasvim nelogično, u korporativnom fudbalu, važnije takmičenje od Lige šampiona, hajde da frekventnost uzmemo za svedoka.


Kilijan Mbape

Sa te strane, kriterijumom iz 2006. dajte da Varan podigne trofej, on je kompletirao titule, iako je Mbape je pretrčao čitavu Rusiju. A opet, najtalentovanije dete na svetu je iza Grizmana koji ima Ligu Evrope, nevažnu dok je ne osvojiš. Posle je to nešto na šta će se svako pozvati.

Dakle, tamo gde nema kriterijuma, zavisite od glasova ljudi, što nije samo nerazumevanje igre, već nalik glavnoj zamerki svake demokratije, slika lako zavodljive većine.

Uzećemo primer kad glasaju selektori i kapiteni reprezentacija, niko tu nije objektivan, glasaćeš za klupskog druga, inače će to narušiti odnos u svlačionici. Smehotresne su liste u kojima se čak pojavi nekad i moćni bombarder iz lige Severne Irske koji mora da uzme slobodan dan u supermarketu kako bi prisustvovao svečanosti.

Sutradan ga pitaju, "Da li je Ronaldo arogantan kao što izgleda", "Što Mesija oblače kao da ga mrze", "Jesu li se pozdravili Salah i Ramos", "Je l' imao Nejmar više ukrasa na sebi od naše Božićne jelke u prodavnici",  karikiram naravno, ali te stvari uvek završe kao dobra zajebancija.

Mesi

Za svet je dobro što je hladni rat Mesija i Ronalda prekinut, makar samo ove sezone, Modrić sledeće godine verovatno neće biti ni u top 10, sa druge strane, i naredne godine postaviće se pitanje principa, da li to što je Ronaldo ove godine opet davao gol po meču, neće vredeti toliko, jer Juventus igra u drugoj brzini i parkira pod ručnom u onom vremenu kada Kristijano najviše voli da izbuši neki Levante.

Ili će Barselona vratiti dominaciju i opet promovisati doktora Džekila u svom dresu u odnosu na onog Mister Hajda iz Argentine kome na reprezentativnim akcijama nešto sipaju u piće.

I jasno je, niko neće znati, u slučaju da se Juventus i Barsa ne sudare u finalu Lige šampiona. Ako "Klempavka" za ušesa prvi put počupa Siti, da li je do Gvardiole ili Sterlinga? Ili Aguera?

Lopta

Nemam odgovor, sad, reći će neko da fudbal nije nauka, da ne postoje egzaktne stvari, međutim, to su opet mrmljanja francuskih sobarica. Modrić je izbor na osnovu simpatije i posebnosti malih junaka u velikim prilikama, Grizman na osnovu trofeja, Ronaldo je najbolji fudbaler na svetu.

A opet, iz naše pozicije, Bogu hvala, nismo Francuzi, Luka Modrić je zaslužio titulu, makar kao inspiracija, potajno divljenje, ili zavist, što neki Dejan Stanković ili Nemanja Vidić to nije doživeo, jer ih je smoreno, putujuće, amatersko pozorište koje neki zovu i reprezentacijom Srbije, svim silama sprečilo da napravi isto.

Na kraju priče, čestitke komšija, za razliku od Papena ili Ovena, ti si i pobedio, i izgubio finale, ali si se pitao o nečemu.

Pa, nosi je kući, tvoja je, a nama ostaje da se premišljamo i pakujemo kugle u kornet..

Ne propustite

Komentari

8 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Bojan Samardzic
Tuesday, 04.12.2018
09:59

Jutros citam genijalan komentar: Luka Modric je sve ono sto fudbaler treba da bude na terenu, i sve ono sto vjerovatno ne bi trebalo da bude van njega. :) Zlatna lopta zasluzena kao suza, prosto iz razloga sto je Luka utisak godine.

avatar
Misosesic
Tuesday, 04.12.2018
01:53

Zlatna Lopta ostaje u Realu.

avatar
Nikola Vukicevic_fb
Tuesday, 04.12.2018
01:04

Poštujem tvoj stav i objektivnost, ali zaista nije uredu da se na ovakav način opiše dodela zlatne lopte. Ne želim da mešam politiku u sport, ali itekako vidim da se meša. Čestitajte čoveku i budite ponosni što je neko sa naših prostora, pa bio on i Hrvat, ostvario ovako nešto! Toliko od mene.

avatar
Tuesday, 04.12.2018
00:48

najbolje ukinit ove nagrade i eto jer se neralno daju,nema kriterija znači

avatar
Stevan Mikša
Tuesday, 04.12.2018
00:38

Zasluzeno! Bez daljih komentara...

avatar
GO HARD
Tuesday, 04.12.2018
00:36

Aham, dakle gde je taj najbolji vanzemaljac svih vremena do 2014 Krosa, Modrica, Di Marije, Ozila i svih koji su igrali za njega? Sta sad radi u juventusu? Od 9 golova 1 mu nije obican tap in od pola metra, po 40 ubacaja idu na njega u ligi koju juventus osvaja sa 50 bodova prednosti unazad deceniju. Nema vise hettrika, 4, 5 golova nema vise Modrica i Krosa da se oni prozivaju za svaki poraz a kamper u 16 metara ne radi apsolutno nista. Ovo je pocetak povratka fudbala, nema marketinskih pudlica vise. Jedan Mesi vec 5 godina kada dodje cetvrtfinale je gori od Gobeljica po igri i trci po 3 kilometara po utakmici ako amateri iz beton lige a ovaj gore tzv najbolji bez drim tima koji je bio sastavljen oko njega je 5 godina bio nula i senka Mesija.

avatar
T. Henry
Tuesday, 04.12.2018
00:03

Po čemu je Ronaldo najbolji u 2018? Sa Realom osvojio LS i to je to, gde je bio u ligi? Mesi zlatna kopačka evrope, najbolji strelac i asistent spanske lige, gde je Ronaldo bio tu? Oboje su na svetskom nestali, ali su opet realno najbolji na svetu, Mesi pa Ronaldo, nakon njih moze se diskusovati za dalja mesta

avatar
El Clásico leyendas
Monday, 03.12.2018
23:29

mislim da se ovaj tekst nece svideti Barca kidovima