Konteova legija, šta posle slavoluka?

 • Autor: Boris Jovanović

 • 13. maj 2017.

 • 11:23

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Niko nije bio ni blizu, Čelsi će u avgustu startovati sa godinu dana prednosti u odnosu na rivale. Kada fanfare utihnu i kada imperator Roman okuje igrače zlatom, najviše što Konte može da učini je ručak sa Anćelotijem.

Konteova legija, šta posle slavoluka?
Foto: EPA/NIGEL RODDIS
Pozajmiću od Eka misao da je za budalama velika potražnja. One zaista umeju da postide svakoga, ali daju materijal za konverzaciju. Govore o mačkama kad se svi ostali dive psima.

Ovo naravno ne znači da je Antonio Konte budala, već da je savršen u svojoj tvrdoglavosti i pišanju uz vetar. To što će ostati mokar nije neki problem, radi se o liku koji je davno naučio da će te pluća i nož među zubima provesti kroz slavoluk. Da se rodio nešto ranije, nema sumnje, napredovao bi od centuriona do komandanta legije.

Prisetio sam se svog teksta tamo negde iz prošlog maja, na drugo čitanje, uspeo sam da iz mora tačnih premisa izvučem pogrešan zaključak, da će morati da spali mostove pošto pređe Rubikon.

On to i jeste učinio, na početku, i umalo dobio otkaz. Probao je da istera Italijana iz trenera, manje okultizma je bilo potrebno onom svešteniku što je onomad pokušavao da očisti devojčicu u krevetu od đavola.

Kada se vratio, odnosno preplivao na svoju stranu obale, stvari su počele da rade u njegovu korist. Igrati sa trojicom štopera, pogotovo kada tu imate neke nesviknute Engleze poput Kejhila i Terija deluje utopijski, ali povratak Davida Luiza je sve promenio.

Celsi

Tu već smem da se naklonim Konteu, on je učinio ono što Murinju nije uspelo, naterao je Brazilca da se brani. Luiz je uvek, ne samo zbog frizure, delovao kao "pomoćnik Bob" koji klovnu Krastiju pokušava da ukrade šou, to je njegove ekipe prečesto skupo koštalo.

Posle je sve bilo lakše, neka niko ne zaboravi da Antonio Konte voli olovne vojnike, makar i sa jednom nogom, setite se Đakerinija i Padoina u Juventusu. Izmislio je Mozesa, raširio zonu patroliranja pomoću Kantea i Matića, ostalo je stvar tehnike.

Celsi

Jer, neće ovo ništa oduzeti pobedi Čelsija, njegova polazna pozicija je bila bolja, naprosto nasledio je testamentom bolje igrače i od Murinja, i od Gvardiole.

Isti ovi koji su bacili Portugalca lavovima, sami su delovali kao zveri sezonu posle. I mada će Konte to, kao u Juventusu, odbaciti poput "šta bi bilo, kad bi bilo", jedna utakmica nedeljno u PL je ogromna prednost nad rivalima.

Ne toliko u smislu energije, koliko mogućnosti da se nametne ideologija utorkom, sredom, četvrtkom, dok drugi moraju da igraju mečeve.

Upravo je to bila Konteova pol-pozicija, vreme ovog sveta koje je imao da napravi tim nalik sebi. Da ih ubedi da pobeđivanje podrazumeva gutanje blata na "Britaniji" koliko i fensi popodne u Sohou. On je u koferima iz Italije, upravo doneo taj sastojak, pobeđuješ gore od sebe kao imperativ.

U tome su italijanski treneri svetlosnu godinu ispred svakog drugog, ne potpisuju brljotine loših đaka, ne promašuju zicere i ne brinu o utisku.

Ovo jeste veliki Konteov trijumf, baš zbog toga, zanatski ga je doveo blizu idealnog, on nije Arigo Saki, niti kakav slični vizionar, ali primenu je razradio do savršenstva.

Celsi

Tu dolazimo do srži onoga što će se dešavati sledeće godine. Rešenja iz te sveske primenjenih znanja nisu radila u Evropi, makar kada je bio u Juventusu. I nije to samo do novca, recimo, nisam siguran da onaj njegov Juve sa Pirlom i Tevezom, bilo šta zaostaje za sadašnjim Čelsijem, Konte je padao na ispitima bez popravnog.

Za to iskustvo je bogatiji, ako ne bude dobio na leto ono što traži, nekog savitljivijeg od Košte, još par ratnika na sredini, novog štopera i alternative po bokovima, otići će. Mislim, ne bi bilo prvi put, napustio je stadion na kome ima zvezdu poput one na bulevaru slavnih, otišao je iz Barija još ranije, iz istog razloga, nemogućnosti da napuni korpu jajima prve klase.

Celsi

O igračima Čelsija neću, i pre sezone smo znali koliko su dobri, ali nad njihovim glavama će večno stajati znak pitanja, zbog čega su prošle sezone na teren slali zlu braću blizance.

Nije tema, to je sada već zaturena priča, Čelsi je šampion, bez otpora, ostali nisu bili ni blizu, Totenhem je svoju šansu propustio prošle godine, svi drugi su daleko od rešenja rebusa koliko i pre godinu dana.

Tačno toliko iznosiće Konteova prednost u avgustu, kada startuje nova sezona, ako i dalje bude bio na klupi. Sada su dani slavlja, ali posle toga bi trebalo da se posavetuje sa Anćelotijem, svi znamo zbog čega.

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari