Konte - Na putu bez povratka?

 • Autor: Boris Jovanović

 • 14. oktobar 2013.

 • 09:56

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Priča se da je trener Juventusa, bez obzira na ishod sezone već prelomio i da želi u Englesku. U Juventusu će probati da ga zadrže, ali jaz između klupskih mogućnosti i trenerove ambicije izgleda preveliki.

Da je neko pre desetak godina mogao da zamisli ovakvu situaciju, pre bi ga proglasili ludakom, nego vizionarom.

Antonio Konte je počeo svoju treću godinu na klupi Juventusa kome je vratio primat u Italiji sa obećanjima da će dobiti tim spreman da se u Evropi ravnopravno bori za Ligu šampiona.

Jer, prošle godine je Juve preslišao Čelsi, apetiti su porasli, ali su utakmice sa Bajernom pokazale veliku razliku koja postoji između daleko najboljeg tima Serije A i vodeće evropske ekipe. Slaba je uteha to što je Bajern bio nedodirljiv i protiv Barselone u polufinalu, Italijanima je bilo jasno da moraju da smanje jaz.

Prelazni rok je počeo dovođenje Teveza, "top igrača" kako vole da kažu na Apeninima koji je svakako veliki korak napred, s obzirom da je procena bila da je špic najslabiji deo ekipe. Angažovan je i reprezentativni štoper Ogbona, ali on je među "Azurima" rezerva Bonućiju, Barzaljiju i Kjeliniju koji su mu "nadređeni" i u klubu.

Na kraju, Juve je doveo Ljorentea kao slobodnog igrača, što je omiljeni "modus operandi" direktora Marote. "Kralj lavova" je stigao posle bačene sezone u Baskiji gde je bio na ledu. Javna je tajna da Konte nije želeo da ga dovede i da ne smatra da je Španac potreban timu. Na račun dolaska Ljorentea, prodat je Konteov verni vojnik Alesandro Matri, a otišao je i Đakerini, izum trenera koji je bio džoker, upotrebljiv na više mesta.

Konte nije krio nezadovoljstvo prodajama fudbalera koji su imali udeo u dve titule, a ono je pojačano činjenicom da nisu angažovani spoljni igrači, pre svega po levoj strani. Marota je oklevao oko Kolarova, posle nije bilo šanse da ga Pelegrini pusti, a Zuniga se odlučio da produži ugovor sa Napolijem.

Po mnogima, problem Juventusa je formacija, Konte igra 3-5-2 iako je po prirodi ofanzivac, usvojio je trenersku filozofiju iskusnog Venture, trenera Torina koji je svojevremeno u Pizi igrao 4-2-4. Ideja je da  spoljni igrači u ofanzivi budu sposobni da se kreću bez lopte u oba pravca, udvajaju bok u odbrani, ali i agresivnim presingom osvajaju loptu u opasnoj zoni.

"Ne mogu da igram ni 4-3-3, nemam igrače za takvu formaciju", rekao je letos Konte.

Kada je pre nekoliko godina pregovarao sa klubom koji se tada odlučio za njegovog nekadašnjeg saigrača Ćira Feraru, na listi želja su mu bili bočni igrači. Veoma ceni Volkota i Robena, ali je problem što su to nemoguće misije za Juventus.

Zbog toga Konte želi da ode, idealno bi bilo posle treće uzastopne titule što u Juventusu nije napravio niko još od tridesetih prošlog veka. Najtrofejniji trener u istoriji kluba, Đovani Trapatoni ga je pozvao da ostane među "Bjankonerima", odnosno da sledi njegov primer.

"Za inostranstvo ima vremena", kaže "Trap".

Ono što trenerski mag zaboravlja je da su se vremena promenila, Serija A u njegovo vreme i danas su dve potpuno različite stvari.

Konteova opsesija je Engleska. Naučio je jezik i spreman je da sačeka šansu. Ono što ga goni na ostrvo je želja da odlučuje o svemu vezanom za teren, dovođenju igrača pre svega, ali i izboru stručnog štaba. Juventus ga je sprečio da vrati u klub doktora Ventronea, majstora fizičke pripreme, koji je radio u zlatnim danima Juventusa, kao Lipijeva desna ruka. Takođe, Ljorente nije prvi igrač koji je doveden uz Konteovo neslaganje, Holanđanin Elija je plaćen 9 miliona evra, bio je Marotina ideja, propao je bez prave šanse.

Konte je tvrdoglav, impulsivan, takav je bio i kao igrač. Taj tihi rat za prevlast sa direktorom traje od pre dva leta, jasno je da imaju različite ideje, Marota polazi od brojki, Konte od kvaliteta, nije ni prvi ni poslednji primer različitog gledanja na te dve stvari.

Sa druge strane postoji i treći faktor, Pavel Nedved, koji ima jak uticaj na predsednika Anjelija. Borba za vlast se ne odražava na teren, u Juventusu su te dve stvari odvojene, ali ovo je po svemu sudeći Konteova poslednja sezona u klubu.

Jer, sve validne brojke pokazuju da su transferi od 30 ili 40 miliona evra misaona imenica, čak i kada bi izdvojio taj novac za igrača, Juventus teško može da ponudi platu takvom igraču.

Setite se Kuna Aguera, transfer je bio pred vratima, Argentinac na putu da pristane na 6 miliona po sezoni i bonuse od još 2 miliona, a onda se pojavio Siti i završio posao za 5 minuta.

Jasno, u Engleskoj Konte ne bi doživljavao takve stvari, pa se čini da njegova budućnost leži daleko od Italije, iako ima ugovor do 2015. godine.

"Ne možemo da mu garantujemo da će osvojiti Ligu šampiona"
, rekao je letos Anjeli nakon sastanka od četiri sata sa trenerom u svojoj vili.

Ko ume da čita između redova?


 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari