Konte - Kako je istrulio kompromis?

 • Autor: Boris Jovanović

 • 17. jul 2014.

 • 12:39

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Šta se desilo u Juventusu? Zbog čega je Antonio Konte otišao dva meseca kasnije i tako upropastio šansu karijere Siniši Mihajloviću. Kako to da se njegov karakter ne uklapa u korporacijski duh Juventusa? Ko stoji iza dolaska Alegrija?

Konte - Kako je istrulio kompromis?
Antonio Konte ima karakter cunamija. O tome svedoči njegova svlačionica u kojoj iskusniji zauzimaju mesta u udaljenim uglovima, kako bi izbegli projektile koji lete neprilagođenom brzinom posle bliskog susreta sa dojučerašnjim trenerom Juventusa.

Nikada Juventus treći dan priprema nije dočekao bez navigatora, njihove plovidbe su, ma kakvo bilo more, uvek sračunate da bura bude lokalizovana unutar sopstvenih zidina.

Konte je, iako nekadašnji kapiten, odlukom da preseče u najgorem trenutku, izašao iz tih okvira, ali je razloge sačuvao za neku buduću autobiografiju. Klub se držao džentlmenskog sporazuma da spavaća soba bude sveta teritorija, što je opet dalo zamah spekulacijama.

Pominjani su prodaja Vidala, navodno Konteovo koketiranje sa Milanom, borba za prevlast unutar kluba sa Marotom i koalicija sa višim ešalonima vlasti, konkretno Pavelom Nedvedom.

Nije tajna da je Čeh koji ima veliki uticaj na predsednika Anjelija, nezadovoljan odlaskom nekadašnjeg saigrača, zna se da Nedved ima potpuno drugačiju viziju od sportskog sektora koji predvode Marota i njegova verna senka, šef skautske službe Paratići.

Direktora su održali transferi iz snova, Pirlo, Pogba, Ljorente i Barzalji kao slobodni igrači, Tevez po diskontnoj ceni, iz pepela je stvorio daleko najjači italijanski tim.

Konteovi kritičari kažu da je grešio u igračima na kojima je insistirao, Padoinu i Peluzu, svojim nekadašnjim ljudima od poverenja iz Atalante, ili Đovinku koji je vraćen iz Parme za 11 miliona evra.

Konte je naravno vozio "formulu", prve godine je preoteo titulu Milanu, naredne dve Juventus je bio toliko jači od rivala da se teško može reći da je to neki veliki uspeh. Uz to, savršena mašina za Italiju je ostala ukopana u blatu Istanbula, pa je neuspeh u Ligi šampiona dodatno potkopao finansijsku nemoć ovog leta.

Pred ovo leto trener je odbio je da produži ugovor, njegov spisak želja bili su Sančez, Di Marija ili Kvadrado, uz prošlogodišnji uslov, da se ne prodaju Vidal i Pogba.

Tenzije su postojale i za vreme pauze, želje trenera su nerealne, ne treba vam viši stepen iz ekonomije da razumete da svaka priča o velikim transferima pada kada se uključe Englezi, Real i Barsa ili novi žderači arapskog novca iz Francuske.

Marota je radio po svome, ugovorio transfere Morate i Evre, želeo Iturbea, koji je otpao u nedelju uveče, kada se uključila Roma, spremna da plati ono što traži Verona. Priča se da je to bila kap koja je prelila čašu, pošto je Sančez ranije potpisao za Arsenal, a Di Marija i Kvadrado od početka bili utopija. Konteovi advokati su stigli u Vinovo, nakon burnog sastanka dogovoren je raskid ugovora. "La Stampa" piše da je bilo povišenih tonova, ali da se na kraju poštovao zakon "omerte", sa obe strane.

U maju je napravljen neiskren kompromis, i Konte i Juventus gledali su na drugu stranu. Da je Konte tada otišao, danas bi na klupi italijanskog prvaka bio Siniša Mihajlović. To je proverena informacija i Konte je to znao. Ali, i on sam je razgovarao sa Galijanijem, ne na svoju inicijativu, no odlučio se da ostane do isteka ugovora narednog leta.

Marota je juče naveo da je Konte postavio lični neprihvatljiv uslov, što može da bude novi zahtev da stručnom štabu priključi stručnjaka za kondiciju Đampjera Ventronea, koji je radio u šampionskom Juventusu devedesetih pod Lipijem. Pomenuti stručnjak je bio uz Kontea u njegovim uspešnim avanturama kada je sa Barijem ušao u Seriju A, ali u Juventusu su nekoliko puta odbili da se on vrati u klub.

Bilo koji uslov da je u pitanju, Juventus nije baš previše želeo da zadrži Kontea, ma šta sada govorili. Klub funkcioniše kao korporacija, činjenica da su vlasnici zapravo braća Elkan, školovani i odrasli u Americi, kao modus operandi pokazuje da nema nikakvog iskakanja. Bolje upućeni kažu da je i Mođi platio ceh suprostavljanja porodici, i da je "kalćopoli" praktično iskorišćen kao prilika da se obračunaju sa direktorom koji je pokazivao suviše inicijative i zaboravio da je samo nameštenik, doduše sa malim brojem akcija.

Upravo zbog toga je angažovan Alegri. Juventusu su bile sužene opcije, Manćini je preskup, ima takođe nezgodan karakter, tražili su čoveka koji će izvršavati odluke kluba.

Ovo je dobijena bitka Marote, koji je ubedio Anjelija da je Alegri pravi čovek za posao, i pored protivljenja navijača.

Bivši trener Milana je praktično SMS porukom vraćen sa jednog puta, odmah je dotrčao u Torino, pristao bez problema na uslove. Nije ni tajna da je on bio Marotin pik od prvog minuta, a Anjeliju je predstavljeno kao korak napred u Evropi. Jer, to pokazuju brojevi, ne utisci. Milan je u Ligi šampiona sa slabijim timom prolazio bolje nego Juventus sa Konteom i neuporedivo jačom ekipom. Naravno da to ne znači ništa. "Rosoneri" imaju Ligu šampiona u DNK, za razliku od Juventusa koji nikada nije imao previše uspeha, ali ako se ostave utisci, to se može iskoristiti kao argument.

Ovo je inače druga dobijena bitka Marote koji se prošle godine usprotivio povratku Zlatana Ibrahimovića u klub. Šveđanin je bio spreman da se odrekne velikih primanja kako bi se vratio u Italiju, Mino Rajola je gurao taj transfer, sa Nedvedom kao zaleđinom, ali je Anjeli presekao, uz konsultacije sa Marotom.

Šta treba očekivati od Alegrija?

Pre svega promenu formacije, on je tri puta za četiri godine u Milanu probao sa 3-5-2 i izgubio sve tri utakmice. Forsiraće 4-3-1-2, u ovom trenutku je jasno da će Morata i Evra ipak doći u Juve, a traži se igrač koji će operisati kao "trekvartista" iza napadača. Realna želja je Kandreva, teško ostvariva Pastore koga je Alegri hteo da dovede i u Milan.

Do kraja prelaznog roka će stići i jedan štoper, moguće Savić iz Fiorentine, a novi trener želi Abatea svog pulena iz Milana.

Hoće li Juve prodati Vidala?

To zavisi od ponude, između 40 i 50 miliona evra biće dovoljno da ih ubedi, pogotovo što to mogu da podvedu pod tvrdnju da Čileanac želi da ode i da oni ne mogu da mu ponude toliki novac kao Junajted. On zarađuje manje od 5 miliona evra po sezoni, priča se da bi u Engleskoj mogao da dobije blizu 10.

Ali, Alegri se neće protiviti toj prodaji, i bez Vidala Juventus ima najjači tim u Seriji A, u to nema nikakve sumnje.

Pirlo?

Novi trener nije toliko lud  da mu  neprepusti konce igre, što nije bio slučaj u Milanu. Bilo šta drugo izazvalo bi revolt svlačionice koju i drži osovina Bufon-Pirlo.

Na kraju, ovo je samo još jedan dokaz da se navijači, kao i prilikom odlaska kapitena Del Pjera ne pitaju ništa, ali i da u modernom fudbalu pamćenje traje koliko i poslednja utakmica.

Iako je dočekan uz uvrede i skepsu, ako pobedi prvih nekoliko utakmica, Alegri će vrlo brzo pridobiti navijače. Prosto, savremena igra funkcioniše tako, pa je jasno zbog čega su u Juventus prilično bezbrižni kada je u pitanju reakcija navijača.

Uz to, prvo su prodali sve pretplatne karte za novu sezonu, pa je Konte tek otišao, što je simptomatično.

Dalje možete i sami...
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari