Klopova čarobna šuma

 • Autor: Boris Jovanović

 • 11. oktobar 2015.

 • 14:59

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Jirgen Klop jeste zastava kojom će prosečni navijač mahati sa tribina, ali da li je razbarušenost i zov divljine ono što je potrebno klubu kakav je Liverpul? Zbog čega hajdučka volja nije dovoljna da bi Klopove formule radile na "Enfildu"?

Klopova čarobna šuma
Foto: BETA/AP Photo/Jon Super
Tribine vole autsajdere.

Komšijin uspeh ćete prezirati na čelu noseći natpis "To sam mogao da budem ja", ali u fudbalu je drugačije.

Postoji neki, nikad potpisani pakt između marginalaca, igra ih čini ravnopravnima, bez obzira što neki srećnici siđu dole u grotlo.

Jirgenu Klopu se desilo baš to, narodni igrač koga je fudbal stavio na poster i čiji je uspeh postao svačiji.

Uzmite to kao definiciju za Klopmaniju, taj hipsteraj kojim je zarazio planetu je na putu da negira samog sebe. Kada svi treneri postanu Klop, ko će ostati sa druge strane?

Britain Soccer Premier League

U njegovom Majncu sa ponosom ističu da je Klop najbolja stvar koja se dogodila snenom gradu od kada je zemljak Johanes Gutenberg izmislio štamparsku mašinu.

Za fudbal u tom delu Nemačke Klopov optimizam je zaista izum koji je pokrenuo velike stvari. Ma koliko bio netalentovan sa loptom u nogama, kupio ih je liderskim sposobnostima i zaraznim optimizmom. Ovaj majstor motivacije je od fudbalske zabiti napravio trend, nema puno veze sa samom igrom, koliko verom. Kada se opraštao, na rastanku su mu pevali "You'll never walk alone", proročanstvo koje bi i Tarabiće iz Kremne ostavilo bez daha.

I tu se bajka završava.

Majnc, Dortmund su hajdučke družine, romansirane verzije fudbalskog Robina Huda, spremni da zaskoče jače od sebe i izgube se u šumi, čarobnoj šumi, tačnije rečeno.

U takvoj okolini Klopove ideje se primaju, on ohrabruje igrače da budu bolji nego što jesu, uvlači ih u sistem odnosa u kome je on stariji brat, ili ako hoćete, predvodnik bande. Takvog ćete slediti u vatru i to nije ništa novo.

Britain Soccer Premier League

Nemojte se čuditi što Klopovi puleni gotovo redovno, sa par izuzetaka, ne uspevaju kada se tabla Dortmund izgubi u daljini. Mnogo je primera, a samo jedan razlog, Jirgen Klop, odnosno njegovo liderstvo. Ne možete kroz šumu bez njegovog poznavanja prečice...

On će kasnije uvek reći da ih novi učitelji smeste u klupu koja im ne odgovara, da promaše poentu eksperimentišući sa nekim drugim ulogama, ali čini se da se suviše puta ponovilo da mu možemo odreći pravilnost.

Postoji "Klopov način" i on je jednostavno drugačiji.

Nije to ništa strašno, Lobanovski je od Ukrajinaca pravio monstrume koji su izmešteni iz njegovih sistema na Zapadu delovali kao turisti sa Istoka, sve sa brkovima i Mitar Mirić stajlingom.

Germany Soccer Cup Final

Kod Klopa nema rigidnih taktičkih šema, suviše je čovek da bi svoje igrače tretirao drugačije, ali oni većma ne rade kad ih pusti u veliki, hladni svet.

Liverpul je to, mesto od čije veličine zastaje dah. I to nema veze sa žalosnom oskudicom titula od kada je ostrvska liga postala fudbalski centar sveta, niti sa skorojevićima novog poretka oličenim u Sitiju i Čelsija. Taj klub je prosto spomenik.

Ne, Klopovo sunce neće zakloniti Liverpul i tu je problem. On se, igrom sudbine, našao u poziciji svojih nekadašnjih pulena, pomenimo Kagavu i Sahina recimo, moraće da pokaže da njegove formule rade i van Dortmunda.

Moram da vas razočaram, Klop neće promeniti Liverpul, moraće sam da se promeni.

Jasno je da divlji Liverpul neće raditi ništa bolje od Rodžersovog.

Prvo, takvim pristupom se ne ostvaruju velike stvari u Engleskoj, ne samo jer se radi o mnogo jačoj ligi od Bundeslige.

Sa onom odbranom morate da računate da ćete pobeđivati 3:2 ili 4:3, to je možda dovoljno za sedmo mesto, nikako za ono što Redsi podrazumevaju.

Dakle, Klop mora da promeni fizionomiju tima, nema kvalitet na pet ili šest osetljivih pozicija, premalo je Kutinja, a previše Lovrena, ako tako moram da se izrazim.

Britain Soccer Premier League

Uz to, čisto sumnjam da će imati vremena koliko u Dortmundu da stvari podvede u svoj filozofski sistem. Fondovi su potrošeni, a kofe strpljenja u američkoj viđenju sporta nisu baš uvek pune.

Njegov optimizam i divlja energija jesu eliksir na određeno vreme, ali nisu čudotvorni. Uz to, ne deluje kao čovek spreman na kompromis sa sobom, iz tog razloga danas Benitez ima posao u Real Madridu.

Problemi Liverpula su dublji od jednostavne volje da se sa njima suočiš i tretiraš ih pelinom, a proces ozdravljenja bi imao više izgleda sa Brendanom Rodžersom, iz očiglednog razloga, počeo je, bez obzira na sve, 2012. godine. Irac nije kriv što što su Redsi pomešali veličinu kluba i kvalitet tima.

Sada je sve vraćeno na početak.

Koliko zaista vremena ima Jirgen Klop pre nego što počne da mu nedostaje skrovište u čarobnoj šumi?

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari