Hronika španskog prezira, od Dućevog "biskota" do Tasotijevog lakta!

  • Autor: Boris Jovanović

  • 27. jun 2016.

  • 11:40

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Stvari se nikada neće promeniti, u Španiji je nepristojno biti neutralan kada je italijanski fudbal u pitanju. Osećanje je jače od mržnje, a nadimak koji su im nadenuli se bliži "proslavi" veka!

Hronika španskog prezira, od Dućevog
Nije to mržnja, gore je, neskriveni prezir.

Španci u Italijanima vide ono za šta ostatak sveta često ugrađuje u predrasude o njima samima, prevarante koji misle o svemu, samo ne u igri.

Nije to ni rivalstvo, do španskog "bel epoka" u poslednjoj deceniji, "nedostojni Latini" su imali mnogo više uspeha. Ostavite klubove po strani, i ranije je dominacija Reala u Evropi bila rani fudbalski globalizam oličen u Di Stefanu i Puškašu. U stvari, jedini stvarni španski velikan je bio Luis Suarez, a ironično, i on je najveće rezultate napravio sa Hererinim Interom šezdesetih.

Koreni tog čudnog odnosa sežu mnogo dalje u prošlost od onog Tasotijevog lakta na "Foksborou" koji je pocepao lice sadašnjeg trenera Barselone. Tvrdoglavi Asturijac nije zaboravio, ali, nemojmo biti licemerni, Španija pamti poraz, taj bes zbog krvavog raspleta je samo razrada. Oni jesu tog popodneva u Bostonu bili blizu, nadigrali su Italijane, mač je bio u rukama Hulija Salinasa, nije savladao Paljuku. Bađo se potrudio u finišu da istoriji obezbedi kontinuitet, "Armada" je završila u suzama.

Salinas

Ali, kako rekoh, Španci preziru Italijane blizu veka, računa se da su im naviku da u porazu uvek vide nešto što nije vezano za fudbal, razvili Italijani, tog prvog puta sasvim opravdano.

Naime, prvi Mondijal na kome je igrala Španija (Montevideo su propustili zbog prazne kase i sukoba Baskijaca i Katalonaca sa ostatkom tim) bio je onaj 1934. kada je Duće želeo pobedu Italije kao dokaz supremacije. U Firenci je Španija koja je u to vreme imala strašan tim predvođena najboljm predratnim golmanom na svetu,  Rikardom Zamorom, vodila, da bi u nadrealnoj situaciji Italija izjednačila. Skjavio je nokautirao Zamoru prilikom kornera, sudija je prvo poništio gol, ali pošto su mu fudbaleri Italije zavrnuli uši, priznao je gol. Nije to bilo sve, u nastavku je poništio gol Špancima zbog ofsajda i to pošto je Ramon De Lafuerte prošao četvoricu igrača Italije i postigao gol.

Klasična krađa, FIFA ni danas nije imuna na te stvari, tada se igrala ponovljena utakmica. Bez trojice povređenih, uključujući i Zamoru koje su domaći namerno povredili, bilo je 1:0 za Italiju, odlučio je "Pepino" Meaca, Španiji je poništen opet regularan gol.

Italija

Od tada, oni Italijane zovu pežorativno"los perros", manje upućeni bi to preveli kao "psi", oni drugi kao "džukele" kojima nikada ne treba verovati..

Kada su i Španija i Italija pokradene na onom sramnom Mondijalu u Južnoj Koreji, Španci su se iskreno radovali, italijanskim mukama pošto ih je sudija iz Ekvadora i kasnije diler droge Bajron Moreno eliminisao protiv Južne Koreje. Isto tako iskreno plakali kada im je nekoliko dana kasnije takođe protiv domaćina slično napravio Egipćanin Gamal Al Gandur.

Jer, "Italijani su dobili što su zaslužili", a "Španija je nastavila da bude žrtva prevare na velikim takmičenjima", pisali su mediji, ne nalazeći da je bilo šta u tome protivrečno.

Moreno

Iz tog razloga, španski fudbaleri ne uspevaju baš u Italiji, Mendijeta je u Laciju delovao kao da je plaćen 50 evra, a ne 50 miliona, u domovini su ga pravdali da nije uspeo da se snađe u tom moru prevare i opstrukcije u Seriji A.

Katarza je bila 2008. kada je Španija savladala Italiju na penale, na putu do titule.

"Mi smo tad postali evropski prvaci, oslobodili smo se tereta prošlosti", to je bio ključ, reći će jednom Nando Tores, koji je takođe proveo tužnih nekoliko meseci u Italiji.

Zanimljivo, i kada su mnogo jači, Španci zaziru od Italijana, upravo strahujući od oportunizma rivala.

Kasiljas

Madridski mediji su otvoreno zagovarali remi 2:2 protiv Hrvata 2012. čime bi Španija eliminisala Italiju u grupnoj fazi (na otvaranju šampiuonata rivali je bilo 1:1).

Na kraju su im ironično poručili da je španski osećaj za viteštvo prevladao, ali se kroz redove provlačila bojazan da će im se to obiti o glavu.

Nije, iako su "Azuri" stigli do finala, Španija ih je rasturila i osvojila drugu evropsku titulu.

Kako Italijani gledaju na Špance?

Spanija

Pa, u najkraćem, ne veruju baš da postoji rivalstvo jer su ih uglavnom dobijali na velikim takmičenjima. Španija obično savlada "Azure" u prijateljskim mečevima, ali kada je bitno, Italija je dok im "tiki taka" nije eksplodirala u lice, pobeđivala "Crvenu furiju". Uostalom, Italijani za najveće rivale smatraju Nemce i nemaju Špance, osim jasno u poslednjih osam godina, u svom vidokrugu. Zadovoljenje da se raduju na teritoriji "neprijatelja" dobili su 1982. veruju da je tada stavljena tačka.

Danas je novo poglavlje, Španija ne voli što pojas iznosi u ring baš protiv "Los Perrosa", sa druge strane, Konteov tim ima isti plan bez obzira ko je rival, patnjom do pobede.

Ma kako završi, Španija će ostati gorka spram Italijana, jer kako rekoh, prezir ima sposobnost da traje kroz vekove, mržnja se vremenom izliže...
  • facebook
  • twitter
  • email

Komentari