Gvardiola kaputt!

  • Autor: Boris Jovanović

  • 07. maj 2015.

  • 12:21

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Mesi je i dar i dželat, Gvardiola je nešto između svedoka i korpus delikti. Kako se Pepu prošlost kroz zabludu odmotala pred očima? I zbog čega je on, a ne Mesi, priča katalonske večeri...

Gvardiola kaputt!
Foto: Beta/AP Photo/Emilio Morenatti
Kada je Pep Gvardiola sinoć odlučio da skoči "lastu" sa poslednjeg prstena "Kamp Nou" koještarijom "3 na 3", nije ni sanjao da će se dočekati na leđa Manuela Nojera.

Ovo je priča o presudi sa odloženim dejstvom, Bajern je izgubio 3:0 poluvreme, samo su vesti putovale sporo na onoj velikoj livadi.

Neko bi taktički pristup nazvao istorijom, neko prizemniji, poput mene, emitovanjem očaja. Ova Barsa je bolja od Pepove iz prostog razloga jer ima veći kvalitet i zenit Lea Mesija. Pobediti je eksperimentom je isto što i ući u kavez sa lavovima sa planom da ih ubediš da postanu vegani.

Dakle, Pepova filozofija ogoljena pokazuje da on nema ideju kako bez smaranja posedom kombinovanog sa "Mesijanstvom", što nas vraća na ono njegovo priznanje tokom jednog meča sa, čini mi se Saragosom, da bi bez Lea bio trećeligaški trener.

Spain Soccer Champions League

To naravno ne čini Mesija Maradonom, nemojte da vas zavede svežina utiska ispranog u "Lenoru". "La Pulga" je veličanstven igrač, ako mu dozvolite ono što je sinoć učinio Bajern.

Pisao sam tokom sezone, Gvardiola je jasno detektovao problem prošlog leta, Boateng i Dante su kriptonit Bavaraca, makar ovaj prvi odigrao monumentalno finale Mondijala. Nije jednostavno od beka napraviti štopera, rekreacija vikendom u Bundesligi često ume da navede na pogrešne zaključke.

Germany Soccer Bundesliga

Ali, Pep se nije potrudio da izvadi trn iz noge, Benatija je samo gomilanje zaliha, oseka štopera na tržištu je učinila da Bajern u novu jurnjavu za klempavim peharom ušao isti. Ok, Levandovski je bolji igrač od Mandžukića, ali Hrvat voljom pomera planine, to je više pitanje potrebe, nego jasne razlike.

Ako analiziramo golove, kod prvog bi ozbiljna odbrana, Mesiju otkinula nogu zubima, u ovakvim utakmicama majstorski radovi ne podrazumevaju otvoren šut sa 20- metara, kod drugog je ostao jedan na jedan na 10 koraka od Nojera. Šešir dole i najlepši stihovi Mileta Kitića u čast Ivana Rakitića za pas. Ipak, Barseloni je dopušteno previše, kada je tako suze obešćašćenog u mraku su logičan ishod.

Da li je Bajernu nedostajao Roben?

Svakako, zaposlio bi Danija Alveša koji je ovako radio ono što najviše voli, kampovao i roštiljao na protivničkoj polovini.

Da li bi Alaba sprečio onaj karusel na kome se i dalje vozi, iako su sva druga deca otišla, Gvardiolino "otkriće" Bernat?

Spain Soccer Champions League

Naravno, ali nije samo pitanje personala, već ideje.

Ako izađete da pobedite Barselonu tako što ćete joj oduzeti posed, opet pričam o Pepu, pokazujete da ste rob ideologije i šetač linijom manjeg otpora.

Proglašavali su ga vizionarom, meni više liči na čoveka koji se grčevito drži knjižice u kojoj je jednom bila zapisana pobednička formula.

Davno smo na ovim stranicama konstatovali, možete stalno da pobeđujete, ali morate da se menjate, Gvardiola je taktički fanatik, takvi završavaju na lomači ili kao prećutni dogovor da se o njima ne govori.

Italy Soccer Champions League

Juventus ili Real?

Ništa se tu nije promenilo, osnova je i dalje patnja. Anćeloti nije ubedio svoj tim da mora da krvari za finale, u toj rečenici je sadržan rezultat prvog meča.

Anćeloti je dobro prošao, po mom mišljenju, te kombinacije sa štoperima kao veznim igračima sebi može da priušti ponekad Murinjo i to jer je manja šteta Luiza imati ispred odbrane nego ispred golmana. Juve je suviše iskusan i premazan da ne bi iskoristio gaf. Ali, ni oni ne mogu da budu potpuno zadovoljni, mogli su do trećeg gola u finišu, no, i tim timovima sa ogromnim los cojones ponekad proradi šićardžijski mentalitet.

Real ima samo jedan put, da se izjednači u fanatizmu sa Juventusom, klasa ovde neće odlučivati, to je bilo jasno i pre obračuna na "Areni".

Ako to nisu sposobni, gledaćemo Juventusov lov na Mesija koji će biti bolan za njegove noge, ali i za protivnička leđa.

Tu bi se rešavalo i pitanje ispravnosti ovog teksta, jer Juve je sve što Bajern nije sposoban da bude...
  • facebook
  • twitter
  • email

Komentari