Gatuzo - Đepetov sin, priča o drvenim nogama

Autor: Boris Jovanović
utorak 28.11.2017.
10:59
Izvor: Sportske.net

Nijedan zid nije dovoljno tvrd da ne popusti kada ga Rino udari glavom. Kalabrijski stolar sigurno nije imao nameru da napravi ovakvog fudbalera, ali noge od drveta ne moraju da budu prepreka. Tasmanijski đavo je prešao baš dug put do klupe Milana.

EPA/ETTORE FERRARI
EPA/ETTORE FERRARI

Povezane vesti

Znate ono kad su Baji Malom Knindži, kada je bio mali, psovali popa, a on njima fratra?

E, to, ma koliko ogavno bilo, podseća na prve Gatuzove profesionalne dane u Gersima. Legendarna priča iz Rendžersove protestantske svlačionice je da Italijan nije znao ko je Elizabeta II na zidu svlačionice. Kada su mu objasnili i zahtevali da skine krst koji je nosio oko vrata odgovorio je napucavajući sliku kraljice loptom, kako bi pokazao koliki je katolik. U toj prostoriji na okupu je bio baš veliki broj ludaka predvođenih Gaskojnom, koji je često lupao zauške Rinu kako bi ga smirio.

"Ostali Italijani, Negri, Porini su uvek izgledali postiđeno, Rino nije znao ni reč engleskog, a oblačio se kao lučki radnik", pričaju saigrači iz tog vremena.

Gaskojn


"Niko ne bi položio ni peni da će postati igrač svetske klase, ali je bio neverovatno agresivan, gladan, stalno je nešto mrmljao u bradu, iskreno, delovao je kao tasmanijski đavo", pričao je jednom Brajan Laudrup.

Rino je sin stolara iz Kalabrije, ludost mu je prelivala iz džepova, njegov otac je bio amaterski fudbaler i jednom je igrao protiv tima za koji je navijao Gatuzov deda.

"Kada je tata Franko igrao protiv Skijavonea za koji je deda navijao čitavog života, 'nono' je stao iza gola i prozivao sina čitav meč da je prodana duša. Zahtevao je od sudije da isključi izdajnika, čoveka koji je pljunuo na porodičnu tradiciju. U pitanju je bila peta liga", smeje se Gatuzo koji je sa 12 godina, ispraćen majčinim suzama otišao u Peruđu.

Za Kalabreze važi jedno, nikada ne odustaju, najveća sramota je vratiti se poražen na svoju obalu. Rino je želeo da bude ribar, postao je fudbaler, ili makar nešto što liči na profesionalnog igrača.

Gatuzo

"Nisam siguran, kada vidim Pirla, teško mi je da zamislim kako mene neko računa u fudbalera. Kad bih ja dobio 'Zlatnu loptu' to bi značilo da je umro fudbal
", govorio je svojevremeno.

Ali, i za takve je bilo mesta, posle svađe sa Peruđom i velikog novca koji su mu kao klincu ponudili Gersi otišao je u Škotsku gde je našao ženu svog života, ali i naučio lekciju, "ne potcenjuj nikoga".

"Sećam se jednog popodneva, igrali smo protiv Aberdina, lik je imao 37 godina, ja 17, i čim sam pomislio da će to biti lako, završio sam sa licem u blatu", prisetio se početaka.

Gatuzo

Ma koliko hladna i daleka Škotska bila, Gatuzo je voleo svaki trenutak u Glazgovu. Ali, posle odlaska Voltera Smita koji ga je doveo, pobegao od Dika Advokata. "Mali general" je imao suludu ideju da Rino igra štopera u škotskoj ligi, pa se sin juga vratio kući, tačnije u Salernitanu. Igrao je odlično, ali taj tim je ispao iz lige, pa je između Milana i Rome izabrao "Rosonere".

Time je ispunio obećanje majci da će igrati za italijanskog šampiona, "Rosoneri" su godinu pre osvojili titulu, bila im je potrebna sveža krv, dolazak Ševčenka i Gatuza dva potpuno različita tipa podmladili su istrošenu generaciju. Na početku nije išlo, posle je stigao Pirlo, neko ko je bio Gatuzova inspiracija, ali i "bol u zadnjici", mačak Tom i miš Džeri, na to je ličilo. Obično bi Pirlo pobeđivao, imao je na svojoj strani čitavu svlačionicu, jer kad god bi Gatuzo progovorio saigrači su urlikali od smeha.

Gatuzo

"Nikako nije uspevao da sastavi gramatički tačnu rečenicu, ponekad nas je njegov italijanski boleo više nego kako mu krv udari u glavu, zacrveni se i juri te po Milanelu da te udavi", pričao je jednom Pirlo za svog prijatelja.

Prvog dana se pojavio u klubu sa nekom Milanovom "Kappa" trenerkom, klub je već dugo imao ugovor sa "Adidasom", pa je odmah naišao na grdnju ljudi iz marketinga. Na treningu bi svi stali i kriveći se od smeha, aplaudirali kada bi pogodio pas duži od pet metara.

Gatuzo zna koliko ne ume u fudbalu.

"Vidite, mene možete da posmatrate kao Mona Lizu, ali onu ružnu kopiju koju netalentovani crtač prodaje kod mene na plažama Kalabrije", objasnio je svoje umeće.

Gatuzo

Ali, ovaj Đepetov sin, fudbalska verzija Pinokija, momak sa nogama od drveta je uspeo da izbori poštovanje na terenu, svi znamo kako.

"Kada ti Đenaro vrišti na uvo, kada je iza tebe, apsolutno si sposoban za sve, nikada nisam imao takvog saigrača", pričao je Ronaldinjo.

Jednom se Rinu desilo da vidi četiri Ibrahimovića, igrao je 20 minuta pitajući se da li je poludeo na terenu, ispostavilo se da ima tešku povredu očnog nerva. Sanjao je Zidana, tačnije, molio se noć pred finale Mundijala da Francuz ne izmisli nešto posebno i napravi ga smešnim u utakmici života. Na kraju, Zidan je otišao u legendu, udarivši u grudi Gatuzovog "brata", Marka Materacija. Naime, njih dvojica su zajedno bili u Peruđi, i ako neko može da meri Gatuzovo ludilo sopstvenim kriterijumima onda je to baš "Matriks".

Gatuzo

Gatuzo je odšetao iz Milana kada su, kako kaže počeli da ga posmatraju kao "matorog drkadžiju", prve sede dobio je na prvom trenerskom poslu, postao je žrtva Zamparinija u Palermu. Gazdu Sicilijanaca je nazvao zlobnim starcem koji u fudbalu ne kapira ništa, mada je bio dobra mušterija, ostavljao je veliki novac u Gatuzovoj ribarnici.

"Zvao me je u dva noću da priča o taktici i to nije bio problem, ja živim za fudbal 24 časa, ali on nema pojma o bilo čemu", objašnjava kako je osedeo na Siciliji.

Gatuzo

Bradu nosi da se ne bi videlo da ima isturenu vilicu, kaže da je toliko istrošen da se i sam oseća poput starkelje, ne može ponekad da ustane iz kreveta zbog bolova. Pokušavao je u Grčkoj sa trenerskom karijerom, nije išlo, jer nije bilo para. To ga pratilo i u Pizi gde je uspeo na voljni momenat da klub vrati u Seriju B, ali posle toga se sve raspalo.

Sada će iz Milanove primavere na klupu kao njen čuvar do leta. Nije loše za momka koji je u Peruđi plakao u kupatilu iznajmljene sobe, igrajući za 500 maraka mesečno. Kada je pobegao kroz prozor u Glazgov, Lučano Gaući je prijavio policiji nestanak maloletnika kako bi mu se osvetio.

Na kraju je prihvatio oko 4 miliona maraka od Rendžersa za momka iz Primavere. I svaku paru koja je za njega plaćena, stolarov sin sa kalabrijskih obala je krvavo odradio.

Gatuzo

"U Kalabriji pričamo brže kako bismo manje vremena razmišljali, u fudbalu to pomaže", rekao je jednom, pošto se na "Madonini" uneo u lice Ronaldu i rekao da će mu sabiti ružne zube u grlo.

Želeo je samo da ostavi utisak. ali i zaplaši Brazilca. Za klupu Milana će biti potrebno više od pretnji, ali ne potcenjujte Gatuza, do sada nijedan zid nije bio dovoljno tvrd da ne popusti kada ga je Rino udario glavom.

Ne propustite

Komentari

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj članak