Garet Bejl - Priča o prljavim rukavicama

Autor: Boris Jovanović
ponedeljak 22.07.2019.
11:50
Izvor: Sportske.net

Sve što se desilo je posledica pogrešne percepcije. Velšanin je pao na staroj zagonetki Sfinge kakav je Real. Da li je intepretacija uspeha važnija od samog dela?

EPA/ZIPI
EPA/ZIPI

Povezane vesti

Pisao sam jednom o spasavanju redova Bejla, nazvao ga frontmenom sopstvene nevolje, proglasio za Endija Mareja svetskog fudbala.

Da li me je vreme demantovalo?

Pa i ne, mada nije samo do Bejla.

Od one fiks ideje Karla Anćelotija u drugoj (poslednjoj) sezoni da mu uvede obavezu u igri, do Benitezovog obećanja direktorima da će ravnotežu moći pomeriti od Ronalda ka Velšaninu, čini se da je Garet dobijao preširoke kopačke.

Koncept najskupljeg na svetu, od koga se očekuje da štrči na posteru i marketinški obuzda ego najboljeg na svetu je od početka bio nerealan. Jer, Bejla možete da sabijete, makar i u pogrešne kategorije. Sa Ronaldom to nije slučaj, on je izvan ukalupljenih teorija, pa i fudbalskog kategoričkom imperativa.

Bejl

Drugim rečima, to što će Ronaldo učiniti stavlja njegovu volju iznad sreće saigrača, ali će kao posledicu gotovo uvek imati vrednost za tim.

Dokaz?

Pogledajte Real prošle sezone, ultimativnu utopijsku sliku u kojoj Bejl gura kamen uz brdo.

Zinedin Zidan je to znao. I nije u pitanju naknadna pamet, naime 2013. je upravo njega Perez poslao u izvidnicu. Igrali su Totenhem i mislim Lion, čovek od procene je trebalo da prelomi, vredi li Bejl natezanja sa surovim pregovaračem Danijelom Levijem.

Francuz je doneo vesti, Bejl je odličan igrač, ali nikako ne može sad da nosi tim. Ovo ćemo uzeti sa rezervom, čak i Zidanova procena nije uzimala u obzir da će Kristijanova ambicija i radna etika zakloniti Sunce iznad Madrida u narednim godinama. Što je više Real bio navučen na Ronalda, sve bolnije je delovalo saznanje da Velšanin nije čovek koga biste sledećeg instalirali na presto.

Bejl

Treba razumeti i Pereza. Nova lica su conditio sine qua non za Realovu holivudsku publiku, oni traže blokbaster i sveži utisak. Sa druge strane Ronaldo je, svestan svojih supermoći, prilično iritirao predsednika unjkanjem koje se ticalo statusa i para. Sećate se, verovatno, svake godine bi odlazio na odmor, posle Lige šampiona, nakon što bi zabacio mamac dvosmislenim porukama na ivici suza.

Jasno, Perez je šampion teških odluka, političar dorastao svakoj igri, izvarao je Ronalda posle Kardifa i kupio sebi još jednu tranzicionu sezonu.

Bejl

Kako je Bog šaljivdžija i smeje se našim planovima, Bejl je rešio finale u Kijevu, i stavio Zidana pred nemoguću misiju, da ubedi gazdu da je to labudova pesma Velšanina. Na kraju, otišli su i Ronaldo i Zidan, ostali Perez i Bejl.

Sve što je posle usledilo samo je posledica raspleta u ukrajinskoj noći.

Usuđujem se da kažem, da je ta jedna sezona koju je na "grejs" period dobio Florentino, laganjem i odlaganjem Ronaldovog zahteva za veći novac, sada stigla na naplatu. Sa fudbalom je kao i sa bankama, stvari su suviše dobre da bi bile istinite.

Bejl

Ako ostavimo po strani Bejlovo odsustvo socijalnih veština, gluposti o tome da ne govori španski jezik, problem je u potpuno drugim stvarima, tačnije pogrešnoj percepciji njegove uloge u klubu.

On nije protivteža Ramosu, niti neko kome je stalo da se dopadne okolini. Nije ni tačno da ga saigrači ne vole, u pitanju je, pre svega, nerazumevanje njegovog odnosa prema kodeksu svlačionice. Ima toga i do kulture u kojoj je odrastao, karaktera, Zidan bi prvi morao to da razume, njegov odnos je bio sličan, mada ne pod takvom lupom, vremena su bila drugačija.

Na kraju, ne možemo da znamo šta se dešavalo između Bejla i trenera, politički korektni fudbal retko iskoči iz zadatih okvira kao što je Zidan uradio juče.

Ovakve stvari zahtevaju rukavice, ako ni zbog čega drugog, a ono, jer ruke kraljeva nikada nisu prljave, te poslove za njih obavljaju drugi. Bejl je dao Realu dosta toga, da je samo igrač, odnosno da su ga posmatrali kako on posmatra sebe, njegovi brojevi su impresivni.

Bejl

Ali u Realu nikada nije samo u brojevima, oni računaju i sa utiscima i interpretacijom samog uspeha. A snaći se u tome, često je važnije od rezultata.

Ako mogu da povučem paralelu, Kapelo koji je slično prolazio kao i Bejl, je jednom primetio da kredibilitet čoveka ne zavisi od njegove marketinške vrednosti i slike koju stvaraju mediji.

Zbog toga su ga dva puta otpustili u Realu, nakon što je osvojio titulu...

Ne propustite

Komentari

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj članak