Finale za ljude koji obično ne gledaju fudbal - Klop u rukama Nemeze?

Autor: Boris Jovanović
subota 26.05.2018.
08:55
Izvor: Sportske.net

Najbolja vest za Liverpul je što kroz ona stakla impulsivnog Nemca ne postoji fino podešavanje sopstvene ideologije u odnosu na rivala. On neće izdati sebe, sad kad je preskočio zid limitiranosti sopstvenog tima. Samo, Zidan ima natčoveka i moć da te učin

EPA-EFE/ROBERT GHEMENT
EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Povezane vesti

Otišao je Filip Rot. Popio sam mu za dušu, nekima vrat nije bio ni potreban da im drži glavu, niko nije hteo o knjigama, sam pokojnik je pisao da si to što jesi, a da na stranicama samo leži nešto što bi želeo da budeš.

Pred nas su umesto omaža genijalnom Jevrejinu prostrli kijevsko finale, pitanje koje traži odgovore pre nego što se desi.

Pa kako je veliki Rot govorio, ne možeš ljude da gledaš kroz njihovu ideologiju, jer tvoja sopstvena te je već odredila, odnosno procenila onog preko puta tebe.

Rot nije igrao fudbal, što kažu u Americi, Jevreji se ne bave sportom, oni poseduju profesionalne timove, ali svakako da se negde iz raja neće ljutiti, ako misao pozajmim dok seciram utakmicu koju nisam želeo da gledam.

Liverpul


Da li su ovo dva najbolja evropska tima?

Ne.

Da li su zaslužili da budu tu?

Svakako, uvek si tamo gde zaslužuješ, i tu, u stvari ideologija može da posluži, ne za procenu šanse, već kao očekivanje da se ne odrekneš sebe.

Klop ne može da proceni Zidana kroz svoje naočare (rekao bih Buvačev mozak, ali ta veza se raspala u najgore moguće vreme, pred fudbalskim oltarom).

Šta to znači?

Liverpul ne sme da razmišlja o Zidanu, jer će ga proceniti u odnosu na sebe i svoj polaz. A to je u ovom trenutku najgluplja stvar koju mogu da učine.

Zidan

Dakle, Klop koji je izgubio pet finala u nizu (ovo nije kritika nego statistika koja nema nikakve veze sa onim što se sprema u Ukrajini) bi pucao svom timu u koleno, ako ne napadne u subotu uveče.

Jednostavno, to je njegova jedina šansa u ovom finalu. Real ima naviku da prima brze golove, ali i onu, ne banalnu, već finu prepotentnost pobednika, oni prosto veruju da ne mogu da izgube. Pa, bilo da će pustiti Simeonea da igra fudbal na "San Siru", ili razglaviti Juventus za 20 minuta u Kardifu, za njih stvari nikada nisu toliko loše da se ne mogu popraviti.

Sve to međutim nema veze sa Klopom, ne sme da okleva. Liverpul je tim koji je čudesno preskočio zid limita koji ga je okruživao. Neki put može i tako, Srbi imaju običaj da kažu "nameste se stvari", u suštini to je niz savršenih scenarija, nikako sreća, koji ih je učinio sposobnima da deluju bolji nego što jesu.

Mohamed Salah

I nije samo u pitanju Salahova 1001 noć, nemojte biti površni, istina je da su linije u Engleskoj duže nego u Italiji, da bekovi brže isplaze jezik, da imaš mogućnost da se probiješ do situacije "jedan na jedan" pre nego što ti još dvojica iz Sasuola lupe ćušku kako bi te usporili i iznervirali.

Ali, niti je on sam doveo Crvene do predvorja slave, niti je to jedino što Liverpul uzima kao šansu da prekine belu dominaciju.

Zidan krije tim, sigurno, ima samo jednu dilemu, da li da prepiše iz sveske za Kardif, koja podrazumeva Iska kao četvrtog u kvartetu u kome Kazemiro kopa, ostali osmišljavaju građevinu, ili da na gegenpressing odgovori nožem u zubima, sa 4-3-3, to bi već ličilo na polja Pelenora ili ono kad se Škoti i Englezi zatrče jedni na druge u "Hrabrom srcu".

Real

Jer, gotovo sam siguran, Klop će probati da odmah pritisne, radilo je protiv Sitija koji je bolji tim i to ne malo od Liverpula. Radilo je protiv Rome koja nije toliko dobra, ali je izgledala kao grupa preplašenih maturanata na "Enfildu". Tih 45 minuta, ma hajde da ih produžimo na 60, su sat najboljeg fudbala u Ligi šampiona ove godine. I sad, kad pomislim na to, meni, kome je samo ime Liverpul komanda za napad i negativnu emociju, ostaje neka vrsta priznanja da bi i poluvreme takvog fudbala bilo dovoljno da Liverpul raznese i Real.

Zidan će imati problem da zauzda Marsela, nevolja sa brazilskim levim bekovima koje tako volimo da proglasimo najboljima na svetu je što oni razapnu šator preko polovine na početku. Marselo se već oblizuje zamišljajući kakav bi Trent-Arnold mogao da bude plen, ali sa druge strane, ako Ramos i Varan, plus Kazemiro kao ključar iz poslednje trećine terena ne stignu da zatvore, tu je samo pitanje na čijem će nosu prvo završiti pesnica, odnosno ko će prvi dati gol. Od toga, odluka će biti u rukama tima koji ima šta da čuva.


Liverpul trening

U pravu su navijači Liverpula što se boje više Lovrena nego Ronalda, jer za Kristijana je to još jedan posve obični dan u kancelariji, ovi na drugoj strani imaju životnu šansu.

U tome je Real bolji od drugih i ja ću bestidno to pripisati činjenici da je Zidan učio od najboljih meštra svog fudbalskog vremena, Italijana. Real će iskoristiti prvu šansu, odbrana poput Liverpulove stalno hoda na žici, ali to je i delom zbog načina na koji tim igra, kombinovano sa činjenicom da mirišu na nevolju čim im krv udari u glavu. A nije da su imali priike da se testiraju u realnim uslovima. Klop će im ubrizgati motivaciju dostojnu Leonide, ne sumnjam, samo Ronaldo je u ovakvim mečevima natčovek, tih repriza smo se nagledali kao "Boljeg života".

Ronaldo


I još jedno, što utakmica bude odmicala, Liverpulove šanse će se topiti, da se vratimo u Kardif, Realova klupa je rešila te rebuse iz prve. Nije isto kad Zidan uvede Marka Asensija, verovatno se protivnički trener okrene ka svojoj klupi i oseti kao najusamljeniji čovek na svetu.

Parafrazirao sam u naslovu Rota, Liverpul igra za trenutak i nema veze kako će se završiti, nema potrebe da brinu o tome, samo od trenutka do trenutka, čini se da drugog puta nema. Nagrada bi bila najveća moguća, za verovanje u sopstveni način, nešto što, recimo Vengeru ,nikada nije pošlo za ruku.

Srećom po crveni deo grofovije Merzisajd, Klop nije mislilac, već impulsivni hipster nesposoban da kalkuliše.

Čeka nas fudbal za ljude koji obično ne gledaju fudbal, već youtube kompilacije. I to je cilj predstave, zabava za sve.

Definitivno, neće biti dosadno, a možda Klop zasluži i naklonost boginje Nemeze zbog onoga što će neki nazvati istrajnost, drugi naivnost.

Jedno mu ne možete oduzeti, isterao je svoje, makar do subote uveče.

Ne propustite

Komentari

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj članak