Evropsko prvenstvo - Mamuzanje mrtve kobile

Autor: Boris Jovanović
nedelja 10.07.2016.
13:41
Izvor: Sportske.net

Svejedno je ko će biti šampion, takvi ne završavaju na posteru. Osim ako ne planirate da život presedite na stoličici u svom sokaku, stvari kao što su fudbal među državama izgledaju sasvim nepotrebno.

Beta/AP Photo/Pavel Golovkin
Beta/AP Photo/Pavel Golovkin

Povezane vesti

Nije ovo priča o finalu, ono realno ne zanima nikoga osim Francuza i Portugalaca. Evropa će večeras dobiti vladara, ne i reformatora, gotovo je sigurno da niko neće krenuti putem pobednika.

Zbog čega?

Ne možete da napravite tim trijatlonaca poput Francuske, niti da pobeđujete bez igre kao Portugal, to se ne da iskopirati. U prvom slučaju nemate resurse, u drugom vam nedostaje Ronaldo i gomila malih pomoćnika iz firme "Mendeš".

Zbog toga je ovo finale za statistiku,  tu se nikakva nova ideja neće zapatiti, čak ni naredne jeseni kada lakomisleni obično pomisle da je otkrivena formula za pobeđivanje.

Grizman

Jeste, pobednik će biti nesimpatičan, jer najbolji tim Nemačka je ispao, pošto je prethodno slomio srce onih koji su pridobili najviše simpatija predstavljajući se boljima nego što jesu, Italijana.

O Velsu i Islandu neću, ovakva takmičenja i takvi, heroji iz komšiluka, biće zaboravljeni kao i tekvondo zlato iz Londona među Srbima.

Šalim se malo, ali heroji malog čoveka obično ne završavaju na posterima po sobama klinaca sanjara, tih pet minuta slave zaista brzo prođe.

Sve je bilo pogrešno u vezi sa ovim EP, počev od kvalifikacija, mamutskog projekta za otimanje para, što jede vreme i nerve onih koji zaista vole fudbal, klupski. Ovo sa reprezentacijama nikada i nije bila zabava opsednutih, ti internacionalni vikendi kada Srbija padne u Zakavkazju protiv neugodnog Kazahstana, su tu da te podsete koliko fudbal ume da nedostaje.

Huligani

Kakva je budalaština šampionat sa 24 ekipe videli smo u grupnoj fazi, obilje bezveznih utakmica garnirano huliganskim takmičenjem na ulicama i razmetanjem ošišanih nasilnika na tribinama. Oni su bili i jedini spektakl, nije im bilo teško da ukradu pažnju jer se na terenu nije dešavalo baš ništa.

Podsetiću vas da je svojevremeno pobedi ukazana čast da vredi tri boda kada je neko pametan shvatio da piljarske reprezentacije umesto srca na teren ponesu digitron. Bojazan da bi se moglo desiti da neko ne pobedi čitav turnir i osvoji prvenstvo je tada ukinuta. Takva pretnja je visila nad glavom kada god proradi italijanski smisao za matematiku na startu prvenstva.

Portugal

Mnogo godina posle, UEFA se dosetila da ovim sistemom rehabilituje kukavičluk i napravi slavoluk za račundžije i kalkulatore, Portugal koji je na prste računao protiv Mađara da remi vredi više od pobede večeras će igrati za titulu.

Francuska koja osim Nemačke nije pobedila nijedan ozbiljan fudbalski tim danas će se boriti za treću titulu prvaka Evrope. Prošli put su 2000. dobili Dance, Čehe, Špance, Portugalce i Italijane, izgubili od Holanđana, sada Švajcarska deluje kao Brazil kada se uporedi sa ostalim protivnicima koje su imali do polufinala.

Nije jasno to krivica Gala, ali jeste dokaz proseka u koji su nionske birokrate zavile ovo prvenstvo.

Reprezentativni fudbal je obesmišljen, osim ono malo isforsiranog patriotizma državica koje su nesigurne u svoju kakvoću i BDP, ostali gledaju ka plaži svesni da će se uskoro kupati u znoju lica svoga, jer počinje ono što je stvarno bitno, mis Premijer liga i par pratilja.

Island

U svetu u kome je šuštanje novčanica jedina stvarna himna pobednika, takmičenje država u fudbalu je passé. Virtuelni svet vam je izmakao tu stoličicu što biste ukopali u blato sopstvenog sokaka i na njoj proveli život.

Možda bi umesto kvalifikacija i turnirskog raspleta šampionat evropskih nacija trebalo da se igra po nokaut sistemu tokom godine, ili makar da samo četiri ili maksimalno osam najboljih timova igraju u završnici.

Svetu je dosta jedan Mondijal u četiri godine da se izmeri evropski osećaj za taktiku i latino - radost igre, sve ostalo je mamuzanje mrtve kobile.

Francuska ili Portugal?

Svejedno je, samo neka se jednom završi.

Ne propustite

Komentari

38 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Boris Djuric
Tuesday, 26.07.2016
22:54

Ne slazem se sa ovim tekstom. Moje misljenje je da Evropsko Prvenstvo bilo sjajno. Nije tacno da je format los. Euro je bio veoma kvalitetan. U ovom tekstu je navedeno da je Nemacka najbolja reprezentacija u evropi. To nije tacno. Nemacka ima posed lopte, ali nema konkretne napade kao sto to ima Francuska. To se i videlo u polufinalu. Na pocetku te utakmice je Francuska krenula sa odlicnim napadima, da bi kasnije Nemacka umrtvila igru beskorisnim dodavanjem. Zbog toga je i bila kaznjena. Portugal nema blistavu igru, ali zna da igra takticki. Uostalom, nije bitno kako igras, ako pobedjujes. Po meni, Belgija je pokazala najbolju igru na turniru, ako zanemarimo prvi mec, ali ona nije imala dobru taktiku. Stalno je napadala, cak i kad to nije bilo potrebno, sto se videlo i protiv Velsa. Onaj ko je napisao tekst, neka razmisli malo. BIlo je i dosta lepih utakmica. Ali pobeda je vaznija od lepote.

avatar
Bojan Samardzic
Monday, 11.07.2016
10:12

Sto se tice formata takmicenja, svi su ga popljuvali i prije nego je pocelo. Island i Vels nisu produkti formata, Island je kvalifikacije odigrao veoma dobro i bio ispred recimo Holandije, prosli bi i na stari format. Vels je vec prestao da bude iznenadjenje, to je sasvim solidna reprezentacija. Kalkulator je vise vrijedio kad se sve zavrsava unutar grupe, ovako kad zavisis i od drugih grupa je samo nepoznata vise, nikako manje, u jednacini. Ja sam za to da se ukinu kvalifikacije i da se igra EP od 32 ekipe, Evropa to moze da izdrzi. Ucesnici nek se biraju recimo po nekoj rang-listi, moze i FIFA-ina, i jos 5-10 reprezentacija nek udju preko nekih kvalifikacija. Nema nikakvog smisla da Njemacka i Francuska igraju kvalifikacije na Farskim ostrvima i da se tamo povredjuju top igraci, ali zato povecati broj kvalitetnih utakmica.

avatar
Bojan Samardzic
Monday, 11.07.2016
10:06

Boris nije neki ljubitelj reprezentativnog fudbala, to je jasno, ipak treba razgraniciti neke stvari. Kvalifikacije i prventsvo, bilo da pricamo o SP ili EP, djeluju kao da ne gledamo isti sport. Utakmica u kvalifikacijama zanima obicno samo ljude iz dviju zamalja, dok na EP Albanija igra moderan fudbal ili recimo Sjevernoj Koreji se nije moglo puno toga zamjeriti na takticko-tehnickom planu na SP 2010. iako moderan fudbal ne gledaju ni na TV-u kao mi. Svi dobiju pare i svi se dobro pripreme za predstavu.

avatar
BenkovackiManitas31*
Monday, 11.07.2016
04:28

Za autora ovog teksta neka vidi zalaganje Ronalda da igra u finalu i riziku mnogo gore povrede pa ce da vidi besmislenost svojih reci. Reprezentacija je svetinja, najlepsi osecaj da igras za svoju zemlju. Kakav Epl, tu se igra samo za novac. Zar mislite da je npr bilo koji stranac vise zaljubljen u Manu, Liverpool itd nego recimo u klub iz svoje zemlje, Zvezde, Boke Juniors itd?

avatar
Red blood
Sunday, 10.07.2016
18:23

Samo jedno pitanje..ili konstatacija.nFrancuska je pobedila jednu ozbiljnu ekipu.nNemacku.nU tom slucaju,Nemacka nije pobedila nijednu..jer pobeda protiv Italije (koja se pravi da je bolja nego sto jeste) na penale..i nije pobeda.nFrancuzi su pokazali vise.nI tu staje svaka prica.nZasluzeno su u finalu.

avatar
stevan_vasic90
Sunday, 10.07.2016
17:18

Navijaš za nemačku, Nemačka izgubi-i odjednom reprezentativni fudbal više nema smisla i jedva čekaš da se prvenstvo završi. Da, tako se i ja osećam kad moj tim ispadne ali ti si novinar i svoje mišljenje treba da zadržiš za sebe a u javnosti da budeš objektivan jer nisu svi navijali za Nemačku i nije svakome Portugal smešna reprezentacija i ne misli svako isto što i ti. Dakle više objektivnosti, prestani da se ponašaš kao tinejdžer.

avatar
Делија_момак
Sunday, 10.07.2016
17:02

Текст нема везе с везом. Капирам новинару да си навијао за Немачку али они нису најбоља репрезентација на овом турниру. Ова Немачка није ни 30% оног тима који је пре две године раскомадао један Бразил. Ни сенка те екипе. Нису победили ниједног великог противника на овом турниру сем Италију после оних пенала. Благу предност дајем Французима јер је Гризман понајбољи и ако сам за неког сигуран да ће дати гол, то је онда он. Што се Португала тиче, CR7 мора да вечерас буде најбољи на терену, да буде прави вођа тима. Много су успешнији Португалци откако је он са њима. Далеко успешнији али, ово европско првенство је јако слабо одиграо сем полуфинала са Велсом и вечерас му је најбоља могућа прилика за искупљење. Једва чекам финале. Биће ово добар меч. Па нека бољи тим победи.

avatar
stevan_vasic90
Sunday, 10.07.2016
16:12

Sve dok odobravanje komentara ne zavisi od uslova korišćenja sajta nego od toga da li se redakciji isti komentari sviđaju i da li se sa istim slažu-nikad nećete da budete ozbiljan portal kao recimo b92.net/sport-dakle smešni ste. Takođe, tekst Vam je teška nebuloza i dečku koji ga je napisao predlažem da uzme loptu u ruke, izađe na poljanče i pita da li može da gleda dok odrasli igraju fudbal njegovom loptom, možda nešto i nauči pa prestane da piše ovakve nebuloze i još da ih objavljuje u javnost.

avatar
Bookmaker
Tuesday, 12.07.2016
12:59

Svaka cast! Potpisujem svaku tvoju rec.

avatar
stevan_vasic90
Tuesday, 12.07.2016
13:45

Bookmaker# Hvala :)

avatar
MANUTD
Sunday, 10.07.2016
16:03

Ne znam cemu cudjenje zasto je tekst los, pa to je pisao Boris. Njemu je jedino sto valja u svetu fudbala Juventus i italijanski( onaj pravi kukavicki anti-fudbal) stil igranja istog.

avatar
dwade
Sunday, 10.07.2016
15:59

Najgore i najdosadnije prvenstvo u istoriji

avatar
Колатерална Штета
Sunday, 10.07.2016
15:34

Tekst ne vredi da se procita, totalna nebuloza. Najbolja reprezentacija Nemacka? Francuska ih oducila od fudbala...

avatar
NEMANJA RM
Sunday, 10.07.2016
15:34

Bas nerealan tekst i pristrasan,tendenciozan. Dve najbolje ekipe su u finalu a ako ne verujete pogledajte ko igra veceras,sta mi solite pamet.

avatar
BenkovackiManitas31*
Sunday, 10.07.2016
15:33

Samo cu reci Darko Nikolic sa Blica, ugledajte se na kolegu kakve tekstove covek pise, razbija. Ovde je gomila hvalospeva prema Pl i gadjenje prema reprezentativnom fudbalu. Velika vecina fudbalera zeli da postigne uspehe i na reprezentativnom nivou, da osvaja trofeje za svoju zemlju. Verovao ili ne ali nije bas sve u novcu, ima igraca koji vole svoju zemlju i osvajanje EP ili Sp im je kruna karijere. Da brkam babe i zabe evo reci cu da je i Djokovic sam rekao da mu je Dejvis Kup jedan od najdrazih trofeja u karijeri. Pa i ta PL je interesantna prvih 20-30 kola, pa se otegne brate jedva cekam kad ce da zavrsi. Za mene licno vise bi voleo Srbiju na krovu sveta nego Zvezdu kad bi morao da biram

avatar
neme
Sunday, 10.07.2016
15:09

text totalna glupost to sto nas nema ne znaci da se tocak vremena zaustavio,bolje si postavi pitanje koliko je truda potrebno da napravis ekipu poput Nemacke koja moze da primi gol samo sa kreca,da igras fudbal ispred vremena kao Italija,da imas kontranapad kao Belgija,da ti u ekipi Grizman,Paje i Pogba cine i trkacku i kreativnu snagu,Portugalija sa CRom i Pepeom u zivotnoj formi.da nikad na svetu nije bilo prvenstvo sa boljim golmanima- ljudi macke -Loris,Bufon,Nojer,Kurtoa,DE Hea strasno.Na kraju inteligencija citanje igre igraca kao posledica igranja u LS dugi niz godina dovelo je do toga da su neke ekipe -masine.Kad vidis da si ti daleko i od tih piljara sa digitronom onda shvatis gde je fudbal otisao.Ako ti je do cirkusa gledaj norvesku i svedsku ligu tamo je uvek 4-1,5-2,6-2

avatar
J.R.
Sunday, 10.07.2016
14:30

Razocarenje od prvenstva....u finalu igraju reprezentacije koje ne zasluzuju da tu budu...slazem se da ce ovo finale biti samo za statistiku...

avatar
Bojan Samardzic
Monday, 11.07.2016
14:55

Prvenstvo jeste jedno od najlosijih, ali zbog toga sto je reprezentativni fudbal pao i nema vise tako jakih reprezentacija. To nema veze sa formatom takmicenja. Recimo EO 2008 je jedno od najboljih, Holandija igrala odlicno pa ih Rusi razbili, a onda dodju Spanci pa oduce Ruse od fudbala. Takvih stvari ovdje nije bilo, niko nije odigrao 2 dobre utakmice protiv dobrih timova.

avatar
Sinisa MIhajlovic 11
Sunday, 10.07.2016
14:30

Odlican tekst!

avatar
cvija
Sunday, 10.07.2016
15:39

cuj odlican.. pa onaj ko je objavio ovakav tekst je klasican luzer kao sto je i njegova raspala nemacka reprezentacijansvaka reprezentacija zasluzuje postovanje kakav god da igra fudbal ili kalkulaciju kako je ovaj nazvao...

avatar
Krešo Arsenal
Sunday, 10.07.2016
16:53

ovaj tekst nije odlican sigurno,ali par stvari je u pravu

avatar
Stefan Lazović
Sunday, 10.07.2016
14:03

Tek nemci nisu igrali protiv nekih protivnika. Eto izbacili su Italiju kako su je izbacili a Francuska je izbacila njih.

avatar
riquelme
Sunday, 10.07.2016
14:00

Auuu...nKo je tebi dao da pises ovaj clanak!?nI po kojoj logici je Nemacka najbolji tim???nZato sto je Lev zvao igrace koji nisu videli teren cele sezone pa nije imao koga da ubaci posle parnih kartona i jedne povrede?nIli zato sto je Nojer istripovao da je Supermen pa zaplivao na 1:0 protiv Francuske?nZa prosirenje prvenstva se slazem da je BZVZ ali da su Francuska i Portugal nezasluzeno u finalu... Ma daJ! Jedine reprezentacije bez poraza, sa najboljim strelcima i asistentima...nGde je tu Nemacka u celoj prici?nA cudi me da nisi spomenuo Hrvatsku posto se i za nju prica da bi bila u finalu da su imali selektora... Pa Partizan bi bio City da ima Gvardiolu a ne Tomica!nPOZDRAV!

avatar
PoparaZarko
Sunday, 10.07.2016
14:36

Portugal zasluzio finale? Pa da je starog sistema, u grupi bi zavrsili putesestvije.. Oni su igrali najlosiji fudbal do polufinala, protiv plasljivih Hrvata u osmini su odigrali utakmicu koja ih potpuno opisuje. Ne znam da li imas dovoljno godina da bi znao kako je Grcka osvojila prvenstvo, svi ce reci: najdefanzivnijom igrom ikada, pa i pored toga, to je bila fudbalcina u odnosu na ovo. Zao mi je sto je toliko likova nalik tebi, koji fudbal posmatraju kroz ovo sto se igra danas, bolje receno kroz PL koja je ukopala fudbal i napravila takav disbalans da se danas svaka prevara kotira kao reprezentativac poput onog Sedrika za kog ne znam kojim cudom igra finale EP.

avatar
riquelme
Sunday, 10.07.2016
15:21

Soares igra zato sto nemaju boleg defanzivca od njega... Kada su toliko losi sto ih niko nije pobedio? Za Francusku vazi isto sto i za Portugal. Ljudi su izdominirali i nema dalje.. Najbolji su u finalu!nSto se tice Grcke posle grupne faze se secam samo centarsuteva pa sta Bog da... I Nikopoloidisa koji je branio ne zna ni on kako je sve to uspeo da odbrani. Ali ponovo smatram da su samim tim zasluzeno osvojili prvenstvo! Ne posmatram ja fudbal kroz PL i to ne znam odakle si to zakljucio... Ako je zbog primera navedenog vezano za selektora mogao sam i neki drugi... Jedino sto vidim je da si iskritikovao sto je Ok, ali ne vidim da si naveo ko je onda po tebi trebalo da bude u finalu..? I ja sam pisao komentar na tekst i stojim iza njega... Ljudi u grupi nisu pobedili i ako su imali 70-ak suteva a da li su namerno igrali nereseno sa Madjarskom to ne znam. Mada ne verujem...

avatar
Eccentric
Sunday, 10.07.2016
13:56

Jedan od gorih tekstova. Ovo je svrha fudbala to sto nisu tvoji favoriti u finalu niko ti nije kriv za atletiko su svi navijali bice gusto francuzima dajem vece sanse bas a ako osvoji portugal jedan covek postaje besmrtan ali bajke sa srecnim krajem su retke u realnom zivotu.

avatar
PoparaZarko
Sunday, 10.07.2016
14:38

Svrha fudbala je zbog toga sto Ronaldo igra finale? To se u psihologiji naziva: poistovecivanje sa idolom. Onda kad si niko i nista, uporedjujes sebe sa nekim covekom, da bi u svojim ocima bar nesto vredeo..

avatar
stevan_vasic90
Sunday, 10.07.2016
17:12

PoparaZarko# Svrha fudbala nije da Ronaldo ili bilo koji drugi pojedinac dođe do finala... Svrha fudbala je da se na svaki mogući dozvoljeni način dođe do finala-a Portugal i Francuska su uradili upravo to i samim tim su zasluženo tu gde jesu, dva najbolja tima bore se za titulu prvaka i nema dalje. Nemci da su najbolja ekipa izbacili bi Francusku, ali pošto je nisu izbacili, niko nema pravo da priča o njima kao najboljima osima ako nije njihov fanboy.

avatar
Nikola_pg
Sunday, 10.07.2016
13:54
avatar
čerčil Brod
Sunday, 10.07.2016
13:51

Pa....nije bas tako. Malo se mesaju babe i zabe. Cinjenica je da je kvalitet fudbala opao sa ovim sistemom od 24 reprezentacije ali nijr istina da reprezentativni fudbal nema smisao. Svetsko prvenstvo u Brazilu je bilo potpuno OK,cak i vise od toga. Nikad ne generalizujte stvari,to nije dobro jer uvek ima izuzetaka

avatar
PoparaZarko
Sunday, 10.07.2016
14:47

Kakve veze SP u Brazilu ima sa ovim tekstom, danas je u fudbalu postalo dovoljno da imas dobrog menadzera i obezbedio si se do kraja zivota, bez obzira na kvalitet. Generalizacija omogucava da se uoci opstost, na osnovu koje se pravi sistem, ako bi se gledali izuzeci, na svetu ne bi postojao nikakav sistem. Cinjenica je da je Engleska Amerikanizovala fudbal: preplacivanje igraca i nemanje kulta reprezentacije kao i Brazilci, koji se prodaju, a igraju cisto da bi igrali. Autor je hteo da kaze da je takmicenje izgubilo smisao na EP jer su obezvredili npr. prvo mesto Nemacke ili Italije, koji su otisli u tezi kostur samo zato sto su pobedjivali..

avatar
čerčil Brod
Sunday, 10.07.2016
15:55

Ajdr ponovi procitaj tekst pa ces videti da itekako ima veze SP u Brazilu a ovim EP. Autor je hteo da kaze da reprezentativni fudbal nema kvalitet kao klupsku (sa naglaskom na EPL). Ja sam spomenuo SP Brazil jer je tamo kvalitet bio jako dobar.a ovo sa generaliziranjem ocigledno nisi razumeo

avatar
Stefan Lazović
Sunday, 10.07.2016
13:48

ne bih se slozio da je Nemacka najbolja reprezentacija, ne znam sta vi svi vidite tu, ali oni su igrali dobro jedino protiv Slovaka. To sto drze posed lopte ne znaci nista, francuzi su ih dobili na italijanski nacin, a italijani nisu imali kvaliteta za to koliko god su srcani i borbeni.

avatar
PoparaZarko
Sunday, 10.07.2016
14:51

Nemci su se protiv Francuza ispromasivali samo tako, ono sto je uradio Svajnstajger se Nemcima ne desava nikad, obilo im se o glavu to sto im je igrao nespreman igrac. Bilo je 2:0 za Francuze, ali ne bi bilo nezasluzeno i da je bilo obrnuto jer ono su cisti detalji.

avatar
Stefan Lazović
Sunday, 10.07.2016
17:14

naravno nisu ih francuzi nadigrali, ali da su nemci pokazali najvise na prvenstvu nisu, bili su mnogo bolji na svetskom

avatar
riquelme
Sunday, 10.07.2016
15:28

Pa zato Sedrik nije prevara nego spreman igrac za prvenstvo...nBoljeg nemaju ali je spreman. A Nemacka je pukla posto nije imala klupu... Sve krila i poluspicevi i nespremni igraci...

avatar
Sunday, 10.07.2016
13:47

Ne razumem bas toliku tvoju mrznju i otklon prema reprezentativnim mecevima, ali dobro, dobro je sto si se osvrnuo i na huligane jer ih od grupa nije bilo, a to je najvaznije...