Evropsko prvenstvo - Mamuzanje mrtve kobile

  • Autor: Boris Jovanović

  • 10. jul 2016.

  • 13:41

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Svejedno je ko će biti šampion, takvi ne završavaju na posteru. Osim ako ne planirate da život presedite na stoličici u svom sokaku, stvari kao što su fudbal među državama izgledaju sasvim nepotrebno.

Evropsko prvenstvo - Mamuzanje mrtve kobile
Foto: Beta/AP Photo/Pavel Golovkin
Nije ovo priča o finalu, ono realno ne zanima nikoga osim Francuza i Portugalaca. Evropa će večeras dobiti vladara, ne i reformatora, gotovo je sigurno da niko neće krenuti putem pobednika.

Zbog čega?

Ne možete da napravite tim trijatlonaca poput Francuske, niti da pobeđujete bez igre kao Portugal, to se ne da iskopirati. U prvom slučaju nemate resurse, u drugom vam nedostaje Ronaldo i gomila malih pomoćnika iz firme "Mendeš".

Zbog toga je ovo finale za statistiku,  tu se nikakva nova ideja neće zapatiti, čak ni naredne jeseni kada lakomisleni obično pomisle da je otkrivena formula za pobeđivanje.

Grizman

Jeste, pobednik će biti nesimpatičan, jer najbolji tim Nemačka je ispao, pošto je prethodno slomio srce onih koji su pridobili najviše simpatija predstavljajući se boljima nego što jesu, Italijana.

O Velsu i Islandu neću, ovakva takmičenja i takvi, heroji iz komšiluka, biće zaboravljeni kao i tekvondo zlato iz Londona među Srbima.

Šalim se malo, ali heroji malog čoveka obično ne završavaju na posterima po sobama klinaca sanjara, tih pet minuta slave zaista brzo prođe.

Sve je bilo pogrešno u vezi sa ovim EP, počev od kvalifikacija, mamutskog projekta za otimanje para, što jede vreme i nerve onih koji zaista vole fudbal, klupski. Ovo sa reprezentacijama nikada i nije bila zabava opsednutih, ti internacionalni vikendi kada Srbija padne u Zakavkazju protiv neugodnog Kazahstana, su tu da te podsete koliko fudbal ume da nedostaje.

Huligani

Kakva je budalaština šampionat sa 24 ekipe videli smo u grupnoj fazi, obilje bezveznih utakmica garnirano huliganskim takmičenjem na ulicama i razmetanjem ošišanih nasilnika na tribinama. Oni su bili i jedini spektakl, nije im bilo teško da ukradu pažnju jer se na terenu nije dešavalo baš ništa.

Podsetiću vas da je svojevremeno pobedi ukazana čast da vredi tri boda kada je neko pametan shvatio da piljarske reprezentacije umesto srca na teren ponesu digitron. Bojazan da bi se moglo desiti da neko ne pobedi čitav turnir i osvoji prvenstvo je tada ukinuta. Takva pretnja je visila nad glavom kada god proradi italijanski smisao za matematiku na startu prvenstva.

Portugal

Mnogo godina posle, UEFA se dosetila da ovim sistemom rehabilituje kukavičluk i napravi slavoluk za račundžije i kalkulatore, Portugal koji je na prste računao protiv Mađara da remi vredi više od pobede večeras će igrati za titulu.

Francuska koja osim Nemačke nije pobedila nijedan ozbiljan fudbalski tim danas će se boriti za treću titulu prvaka Evrope. Prošli put su 2000. dobili Dance, Čehe, Špance, Portugalce i Italijane, izgubili od Holanđana, sada Švajcarska deluje kao Brazil kada se uporedi sa ostalim protivnicima koje su imali do polufinala.

Nije jasno to krivica Gala, ali jeste dokaz proseka u koji su nionske birokrate zavile ovo prvenstvo.

Reprezentativni fudbal je obesmišljen, osim ono malo isforsiranog patriotizma državica koje su nesigurne u svoju kakvoću i BDP, ostali gledaju ka plaži svesni da će se uskoro kupati u znoju lica svoga, jer počinje ono što je stvarno bitno, mis Premijer liga i par pratilja.

Island

U svetu u kome je šuštanje novčanica jedina stvarna himna pobednika, takmičenje država u fudbalu je passé. Virtuelni svet vam je izmakao tu stoličicu što biste ukopali u blato sopstvenog sokaka i na njoj proveli život.

Možda bi umesto kvalifikacija i turnirskog raspleta šampionat evropskih nacija trebalo da se igra po nokaut sistemu tokom godine, ili makar da samo četiri ili maksimalno osam najboljih timova igraju u završnici.

Svetu je dosta jedan Mondijal u četiri godine da se izmeri evropski osećaj za taktiku i latino - radost igre, sve ostalo je mamuzanje mrtve kobile.

Francuska ili Portugal?

Svejedno je, samo neka se jednom završi.
  • facebook
  • twitter
  • email

Komentari