Evropski klasik, igra u kojoj ne pobeđuju Nemci!

  • Autor: Boris Jovanović

  • 02. jul 2016.

  • 15:00

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Najveća evropska utakmica ruši Linekerovu teoriju, jer "Panceri" mogu obično sve, dok se ne suoče sa najvećom fudbalskom opsenom. Mesto, vreme i način su nebitni, danas je kraj prvenstva, ostalo je za ljude koji fudbal gledaju jedino leti...

Evropski klasik, igra u kojoj ne pobeđuju Nemci!
Kada je omiljeni partizan-predsednik prve italijanske republike, Sandro Pertini gestikulirao ka nemačkom kancelaru Helmutu Šmidu, ali i Henriju Kisindžeru (takođe Nemcu) tokom finala Mondijala 1982. egzaltirani zemljaci su to protumačili kao poruku "Vi, Nemci, nas nikada nećete pobediti".

Pertini koji je preživeo smrtnu presudu SS kada im je pao u ruke u borbama oko Rima je u veliku pobedu uneo ličnu notu. Njegova radost i ono što se u italijanskom usmenom predanju zove "Tardelijev urlik" su dominantne slike finala.

Ostareli "Partigiano" je u loži Bernabeua delovao kao prorok, ali realno, i pre, i posle te utakmice, Italija je uvek kada je bitno, bez obzira na vreme ili mesto, nalazila način da pobedi Nemačku.

Pertini

Nekako su "Azuri" predodređeni da pokvare žurku, Nemcima i celom svetu. Na prelazu decenija su, u onome što je proglašeno kasnije za meč veka, sprečili novu nemačku silu 1970. u Meksiku da se sudari sa poslednjim Peleovim Brazilom. Strela Đanija Rivere je završila u srcu "Pancera" za 4:3 i finale koje su lako izgubili. Delom zbog toga Nemci ne vole Italijane, jer je kod njih sve stvar trenutka i improvizacije.

Ako ostavimo po strani one odvratne stereotipe o Italiji kao zemlji mafije, muškaraca koji se kriju ispod majčine suknje i parazitski uživaju u tom statusu "mamaroša", nemačka netrpeljivost seže mnogo dublje od fudbala.

Još je Gete diveći se sicilijanskim obalama sa čuđenjem pričao o naravi  suncem opaljenih kontadina ostrva.

Nemci preziru italijansku neorganizovanost i pompeznost. Ta ikonografija se doduše sviđala Hitleru, ali su njegovi generali bili još tridesetih godina, pre krvavog rata bili ubeđeni da će ga izgubiti, kada su videli saveznika, Musolinijevog zeta grofa Ćana i italijanske vojnike.

"Samo džabe trošimo hranu na njih", napisao je nekoliko godina kasnije jedan vojnik Vermahta svojima sa ruskog fronta.

Što se vedrijih tema tiče, jednom je nemački trio Mateus-Klinsman-Breme požurio na trening u Interu, zakazan za 10 časova. Stigli su ranije i zatekli prazne svlačionice. Saigrači su se pojavili oko 10:10, a Trapatoni im je objasnio da je vreme u Italiji rastegljiv pojam.

Baloteli

Italijanski fudbal na površini deluje kao antipod nemačkog pristupa, kod "Azura" to ume da bude opereta, često i Televisa presenta kada vam se čini da je sve drugo važno osim igre.

Ali, taj trik Nemcima prodaju uvek i na svakom mestu, bilo da im serviraju Del Pjerovu majstoriju ili Balotelijevo pumpanje mišića pre četiri godine u Varšavi.

Ove dve nespojive kulture umeju da zavide jedna drugoj, za Nemce, Italijani su pirati koji "kradu sve, od peškira do verenice, ali znaju da žive", na drugoj strani, Italijan će podsmešljivo govori o izgledu Nemaca, ali i skinuti kapu kada se priča o germanskom zajedništvu i o tome kako su digli državu iz pepela rata.

O nemačkom fudbalu nemaju visoko mišljenje, legendarni Đani Brera će jednom Nemce nazvati "ekipom sa hipodroma", aludirajući na njihov trijumf iz 1954. i optužbe da su bili dopingovani. Često Italijani kažu da Nemcima uvek ostaju prijateljske utakmice, jer tu "Panceri" obično pobede "Azure", kada nije bitno.

Večeras je najbitnije i niko ne može da pretpostavi šta će desiti, osim da su Nemci izabrali da ne razmišljaju o prošlosti, kao i da će Italijani u njoj ponovo tražiti odgovore i način da rasplaču "Elf".

Nemojte da vas  sistem laže, ovo će do kraja prvenstva biti jedina bitna utakmica, ostalo je za one što fudbal gledaju samo leti.
  • facebook
  • twitter
  • email

Komentari