Bufon - Poslednji heroj malog čoveka

Autor: Boris Jovanović
petak 24.03.2017.
15:50
Izvor: Sportske.net

Danas mu je hiljadita utakmica. Ovo nije priča o fudbalu, te su odavno jevanđelje golmanske Biblije. Ne radi se ni o poštovanju koje će ti pribaviti vrlina, ovo je priča o ljubavi i nesavršenosti. O Supermenu koji kriptonit nosi u džepovima i to ne krije.

Beta/AP Photo/Andres Kudacki
Beta/AP Photo/Andres Kudacki

Povezane vesti

Napisao sam jednom, posle smrti Umberta Eka, Đanluiđi Bufon je najveći živi Italijan.

I to nema veze sa fudbalom, već karakterom, oživelom fikcijom, lako ga možete zamisliti u Felinijevim filmovima i Moravijinim pričama.

Poštovanje je pribavio klasom, ali ovo drugo je ljubav. Nju mu je Italija podarila zbog nesavršenosti.

Sigurno nema većeg paradoksa od toga što su ga prozvali Supermen, jer običnijeg, ranjivijeg heroja teško možete da zamislite.

"Nije to tako jednostavno, navijači te gledaju kao zvezdu, nikad ti niko neće prići i pitati te kako si, heroji su neranjivi, od njih se očekuje da budu dobro", pričao je Bufon kada je otkriveno da se lečio od depresije 2003. Često je vozeći se u svom FIATU 500 na treninge Juventusa razmišljao da je možda bolje presuditi sebi, nego doživeti slom dok ti se noge tresu pred desetinama hiljada svedoka.

Italy Soccer Champions League

"Uvek sam mislio da su psihijatri ljudi koji izvlače novac da bi druge ubeđivali da im je potrebna pomoć, a onda se desilo meni", iskren je Bufon.

Nadimak je dobio mnogo ranije, majicu sa "žigom" Supermena poklonili su mu navijači Parme, noseći je ispod dresa odbranio je penal Ronaldu, od tada će ga pratiti, mada nije imun na kriptonit.

O budalaštini sa brojem 88, koji su protumačili kao "Hajl Hitler" sam pisao. Bufon tvrdi da broj podrazumeva, simbolički prikaz ona dva saputnika koja bi svaki muškarac trebalo da poseduje, kao karakternu osobinu. Ne ulazeći u čitavu priču, nisu baš pomogle majice sa sloganima koje je uzvikivala Dućeova Italija dok su ih mlatili na ratištima širom sveta, od domorodaca po Etiopiji do crnogorskih plemena. Ali, ono što je politička korektnost svih ovih današnjih uvrnuto obučenih mladih bogataša sa slušalicama na ušima i smorenim izrazom lica, zaobišlo je Bufona i njegovu generaciju.

Oni su mit i van terena, bilo da potroše bogatstvo na klađenje, što je Bufon radio dok se rvao sa svojom psihom, do 2005. Kako tvrdi tada je prestao, mada su se tu i tamo pojavljivale zlurade opaske da je najgori prognozer na svetu i da mu tiketi nikada ne prolate.

"Sa mojim novcem radiću šta hoću", rekao je navodno, ali je pod zakletvom izjavio da je prestao kada je savez zabranio klađenje tamo negde pre nego što je Bufon sa Italijom osvojio titulu prvaka sveta.

Ta "Zlatna lopta" sa kojom je spavao Fabio Kanavaro njegov prijatelj i zvanično najbolji igrač sveta te 2006. je Bufonova. To će vam reći svako, ali golman je samo batler igre, neko ko stoji u predsoblju, podalje od glamura. Doduše, ni Kanavaro nije daleko od toga, ali neke stvari golmanima su zabranjene.

O Điđiju sve znate, verovatno jedino njegove komšije nisu bile reprezentativci u nekom sportu, mama, tata, sestre, stric, deda, svi su predstavljali Italiju, to je ono što se zove gen.

China Soccer Italian Supercup

Ima jedna čudna priča, tamo krajem osamdesetih, Bufon je bio među najtalentovanijim, ali ne golmanima, već fudbalerima svoje regije, kao desetogodišnjaka zapazio ga je Milan. Onda je Điđi otkrio Tomasa N'Kona, i rešio da brani. Skoro je njegov deda Lorenco, takođe nekada golman otkrio da je Milan nekoliko godina kasnije zaključio da je Bufon netalentovan. Sudbina je udesila baš da na debiju sačuva Parmu jednog sivog novembarskog popodneva protiv "Rosonera". Njegove tri odbrane, Eraniju, Bađu i na kraju Marku Simoneu sada već čine poglavlja golmanske Biblije.

Ne bi bilo fer ne pomenuti Nevija Skalu, Bufon nije bio drugi, nego treći golman, talentovani klinac iz grada mermera, naučen da živi daleko od kuće. Ali, nakon povrede Luke Bućija, iskusni trener nije verovao rezervi Nisti, proviđenje ga je odvelo ka Bufonu, ostalo znate.

Ono što vam je verovatno promaklo je da je Điđi sledeće godine upisao pravni fakultet na nagovor roditelja koji su posle velike karijere u atletici postali profesori fizičkog. Ne samo da nije završio fakultet, optužili su ga da je falsifikovao diplomu srednje škole.

Juventus goalkeeper Gianluigi Buffon celebrates after his teammate Alvaro Morata scored during the Champions League second leg semifinal soccer match between Real Madrid and Juventus

Mislite da je prezren posle toga?

Nikako, u Krotoneu mu je 20 000 Kalabreza skandiralo dok je skakako sa njima u onoj drugoligaškoj sezoni Juventusa, navijači Lacija su ga proglasili čovekom od časti, nećete čuti na italijanskim stadionima uvrede namenjene Bufonu. Nema ih, jer je on veći od svakog rivalstva, podseća na starijeg ili mlađeg brata, bučnog nasmejanog ujaka na slavi, lika koji u društvu kaže nešto posle čega se svi smeju, mada je svima u početku neprijatno.

Zaista teško ga je ne voleti, i mada od ove subote ima tek 39 godina, čini se kao neko koga ste sreli i ranije i ko vam je izmamio osmeh.

U tome je tajna, Supermen koji deli i previše osobina malog čoveka. Na takvog se nećete naljutiti, jer bi to značilo da zamerate sebi.

U svetu u kome živimo, na to niko nije spreman, lakše je reći, "Kad može najbolji na svetu, mogu i ja".

I znate šta, potpuno ste u pravu.

Ne propustite

Komentari

41 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Barcelonista
Friday, 24.03.2017
18:33

Il grande Gigi Buffon, jedan od divova Fudbala. Covjek pa igrac koji se rijetko ponavlja i ostavlja veliki trag u tu igru. Treba da budemo zahvalni sto zivimo u vremenu takvih velicina poput njega :-).

avatar
DEL PIEROO
Friday, 24.03.2017
18:32

Tekst da se najezis, svaka cast autoru, velika zal sto nije osvojio tu zlatnu loptu, kakav je ovo golman, kakav je ovo gospodar medju stativama, ako ne znaju sad, tj znaju ali ne prihvataju, prihvatice svi kad zvanicno okaci rukavice o klin, najveci ikad, bez sumnje, bez poredjenja.. GRANDE DJIDJI

avatar
Jugluk
Friday, 24.03.2017
18:17

Cuj u Felinijevim filmovima...lepo je sto pominjes Felinija,mozda se neko od ove nalozene decurlije zbog ovog teksta zainteresuje za lik i delo filmskog genija,ali ne vidim nikakvu vezu sa njegovim likovima,bar onim bitnim. Pozdrav,svakako lep tekst i prica.

avatar
Juventino SS
Friday, 24.03.2017
17:56

Sjajan tekst. Koliko traje ovaj čovek na najvišem nivou. Svaka čast ljudino.

avatar
Forza RoSs0neri
Friday, 24.03.2017
17:46

Ah da Bufon ljudina jos se secam kako je pokrao Milan tamo negde 2012 cini mi se kad je izvuko loptu metar iza gol linije i kasnije Juve zbog toga uzeo titulu i pravio se lud,dobicu tonu minusa od Juventina ali ja cu uglavnom po tome da ga pamtim.Nista protiv Juventusa samo ce moje vidjenje Bufona biti vezano za taj momenat.

avatar
Billionaire
Friday, 24.03.2017
18:43

Jadan komentar za ovakvu fudbalsku velicinu! Nebitno ko za koga navija uopce ali ovaj covjek zasluzuje postovanje.

avatar
juventino
Friday, 24.03.2017
19:28

Šta da ti kažem, lopta nije u golu dok tako Gigi ne kaže.

avatar
BRAT IGI
Friday, 24.03.2017
17:33

bufon je najveci golman ali da je veca legenda italije od na primer maldinija to nije.

avatar
neme
Tuesday, 07.02.2017
15:59

Fakultet?Davno- 16 -eg Didija profesor video u klupi pitao ga je zar si ti jos tu,vec tad je bio golman u najjacoj ligi na svetu.Krasa - presao u Juve kad ga je video odseko se a Didi mu prisao i odveo na rulet kao da se znaju 100 godina.Sve ostalo je legenda-jedan i neponovljiv-Didi.

avatar
Sunday, 05.02.2017
20:38

kako je to dobar covek ovaj djidji , ne mozes ga mrzeti

avatar
Жан Пол Белмондо
Sunday, 29.01.2017
09:45

Свака част овом човеку ,браво и за чланак .Увек га са задовољством прочитам .

avatar
HVALA TI, RONALDINJO
Sunday, 29.01.2017
01:13

Bufon veci od Barezija i Maldinija?

avatar
juve! zizu! real!
Sunday, 29.01.2017
18:00

Ajde molim te ali molim te stavi tacku na sve to.

avatar
To nije istina
Monday, 20.02.2017
01:32

there is always that guy..

avatar
Forza Juventus
Sunday, 29.01.2017
00:25

svaka čast autoru #forzajuve #finoallafine #juventus #grandegigi

avatar
No ®ules
Sunday, 29.01.2017
00:17

Veliki gospodin, često puta ispravniji od kluba čije boje brani. Nikada nije dizao tenzije, uvijek odmeren i elegantan. Dobar je Djidji!

avatar
PfkVa
Sunday, 29.01.2017
00:04

Odlican tekst !!!

avatar
Goran.984
Saturday, 28.01.2017
23:42

Mi svi imamo tu cast da zivimo za vreme ovoga coveka...nije sto sam navijac Juventusa,vec volim istinit i pravi fudbal,onaj s ljubavlju,a postujem svakoga,pa i najveceg rivala...al nisam jos video takvu velicinu od igraca,civek je ziva lehenda svetskog fudbala..on je taj prvi koji postuje svoga rivala i uvek ce reci reci hvale...taj gdje dodje,svi mu se klanjaju...da mogu produzio bi mu karijeru jos 20 godina...Zivio Djidji legendo!

avatar
Super liga
Saturday, 28.01.2017
21:53

Sjajan tekst bravo!!!

avatar
Marchisio8
Saturday, 28.01.2017
21:33

Заиста,невјероватан човјек и невјероватан голман. Иако је и Супермен некад Кларк Кент. Али,огромно поштовање за њега,један од оних који ће трајати вјечно.

avatar
Shaftilo
Saturday, 28.01.2017
21:32
avatar
ADP_10
Saturday, 28.01.2017
21:31

Bufon je jedan veliki gospodin. Takvih karaktera je u italijanskom fudbalu ranije bilo mnogo vise nego danas. Bufon, Del Piero, Zaneti, Maldini, Pirlo, Di Natale su igraci koje su cenili navijaci sirom Italije bez obzira za koji klub navijaju. Danas nazalost, ne samo u Italiji nego uopste u fudbalu, takvih fudbalera je sve manje.

avatar
HVALA TI, RONALDINJO
Saturday, 28.01.2017
21:14

P.S. I kako on moze da bude veci Italijan od Silvija Berluskonija ili od svih onih umetnika koje ta zemlja ima, knjizevnika, javnih licnosti- to je kao da sad pocnete da tvrdite da je na primer Ivo Andric veci od Nikole Tesle da su obojica zivi samo zato sto zvezda ima najvise navijaca u zemlji, zar ne?

avatar
juve_4ever
Sunday, 29.01.2017
00:24

hahahahha kraljuu..legendoo :D

avatar
juve! zizu! real!
Sunday, 29.01.2017
18:03

A dbr ti si kao i ovi navijaci intera i rome.. bije vas kompleks

avatar
HVALA TI, RONALDINJO
Sunday, 29.01.2017
01:00
avatar
HVALA TI, RONALDINJO
Saturday, 28.01.2017
21:09

Borise, Lorenco nije Djidjijev deda vec rodjak njegovog dede kao sto ni Fester nije ujak nego stric i postoje razlicite verzije o tome sta se desilo izmedju Milana i Djanluidjija. Bas si pozurio da me demantujes, tacnije, da potvrdis pisanje kolege. Vi ovde gajite kult Bufonove licnosti, nikoga ovde ni izbliza niste toliko velicali, sad je i ZL njegova (dobro, sa tim cak mozda i mogu da se slozim), sta je bre sa vama?:-D

avatar
Amar Zornic
Sunday, 29.01.2017
01:13

U pravu si , ima subjektivnosti u svim vestima al sta fali , njihov sajt moze im se :)