Bufon - Poslednji heroj malog čoveka

 • Autor: Boris Jovanović

 • 24. mart 2017.

 • 15:50

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Danas mu je hiljadita utakmica. Ovo nije priča o fudbalu, te su odavno jevanđelje golmanske Biblije. Ne radi se ni o poštovanju koje će ti pribaviti vrlina, ovo je priča o ljubavi i nesavršenosti. O Supermenu koji kriptonit nosi u džepovima i to ne krije...

Bufon - Poslednji heroj malog čoveka
Foto: Beta/AP Photo/Andres Kudacki
Napisao sam jednom, posle smrti Umberta Eka, Đanluiđi Bufon je najveći živi Italijan.

I to nema veze sa fudbalom, već karakterom, oživelom fikcijom, lako ga možete zamisliti u Felinijevim filmovima i Moravijinim pričama.

Poštovanje je pribavio klasom, ali ovo drugo je ljubav. Nju mu je Italija podarila zbog nesavršenosti.

Sigurno nema većeg paradoksa od toga što su ga prozvali Supermen, jer običnijeg, ranjivijeg heroja teško možete da zamislite.

"Nije to tako jednostavno, navijači te gledaju kao zvezdu, nikad ti niko neće prići i pitati te kako si, heroji su neranjivi, od njih se očekuje da budu dobro", pričao je Bufon kada je otkriveno da se lečio od depresije 2003. Često je vozeći se u svom FIATU 500 na treninge Juventusa razmišljao da je možda bolje presuditi sebi, nego doživeti slom dok ti se noge tresu pred desetinama hiljada svedoka.

Italy Soccer Champions League

"Uvek sam mislio da su psihijatri ljudi koji izvlače novac da bi druge ubeđivali da im je potrebna pomoć, a onda se desilo meni", iskren je Bufon.

Nadimak je dobio mnogo ranije, majicu sa "žigom" Supermena poklonili su mu navijači Parme, noseći je ispod dresa odbranio je penal Ronaldu, od tada će ga pratiti, mada nije imun na kriptonit.

O budalaštini sa brojem 88, koji su protumačili kao "Hajl Hitler" sam pisao. Bufon tvrdi da broj podrazumeva, simbolički prikaz ona dva saputnika koja bi svaki muškarac trebalo da poseduje, kao karakternu osobinu. Ne ulazeći u čitavu priču, nisu baš pomogle majice sa sloganima koje je uzvikivala Dućeova Italija dok su ih mlatili na ratištima širom sveta, od domorodaca po Etiopiji do crnogorskih plemena. Ali, ono što je politička korektnost svih ovih današnjih uvrnuto obučenih mladih bogataša sa slušalicama na ušima i smorenim izrazom lica, zaobišlo je Bufona i njegovu generaciju.

Oni su mit i van terena, bilo da potroše bogatstvo na klađenje, što je Bufon radio dok se rvao sa svojom psihom, do 2005. Kako tvrdi tada je prestao, mada su se tu i tamo pojavljivale zlurade opaske da je najgori prognozer na svetu i da mu tiketi nikada ne prolate.

"Sa mojim novcem radiću šta hoću", rekao je navodno, ali je pod zakletvom izjavio da je prestao kada je savez zabranio klađenje tamo negde pre nego što je Bufon sa Italijom osvojio titulu prvaka sveta.

Ta "Zlatna lopta" sa kojom je spavao Fabio Kanavaro njegov prijatelj i zvanično najbolji igrač sveta te 2006. je Bufonova. To će vam reći svako, ali golman je samo batler igre, neko ko stoji u predsoblju, podalje od glamura. Doduše, ni Kanavaro nije daleko od toga, ali neke stvari golmanima su zabranjene.

O Điđiju sve znate, verovatno jedino njegove komšije nisu bile reprezentativci u nekom sportu, mama, tata, sestre, stric, deda, svi su predstavljali Italiju, to je ono što se zove gen.

China Soccer Italian Supercup

Ima jedna čudna priča, tamo krajem osamdesetih, Bufon je bio među najtalentovanijim, ali ne golmanima, već fudbalerima svoje regije, kao desetogodišnjaka zapazio ga je Milan. Onda je Điđi otkrio Tomasa N'Kona, i rešio da brani. Skoro je njegov deda Lorenco, takođe nekada golman otkrio da je Milan nekoliko godina kasnije zaključio da je Bufon netalentovan. Sudbina je udesila baš da na debiju sačuva Parmu jednog sivog novembarskog popodneva protiv "Rosonera". Njegove tri odbrane, Eraniju, Bađu i na kraju Marku Simoneu sada već čine poglavlja golmanske Biblije.

Ne bi bilo fer ne pomenuti Nevija Skalu, Bufon nije bio drugi, nego treći golman, talentovani klinac iz grada mermera, naučen da živi daleko od kuće. Ali, nakon povrede Luke Bućija, iskusni trener nije verovao rezervi Nisti, proviđenje ga je odvelo ka Bufonu, ostalo znate.

Ono što vam je verovatno promaklo je da je Điđi sledeće godine upisao pravni fakultet na nagovor roditelja koji su posle velike karijere u atletici postali profesori fizičkog. Ne samo da nije završio fakultet, optužili su ga da je falsifikovao diplomu srednje škole.

Juventus goalkeeper Gianluigi Buffon celebrates after his teammate Alvaro Morata scored during the Champions League second leg semifinal soccer match between Real Madrid and Juventus

Mislite da je prezren posle toga?

Nikako, u Krotoneu mu je 20 000 Kalabreza skandiralo dok je skakako sa njima u onoj drugoligaškoj sezoni Juventusa, navijači Lacija su ga proglasili čovekom od časti, nećete čuti na italijanskim stadionima uvrede namenjene Bufonu. Nema ih, jer je on veći od svakog rivalstva, podseća na starijeg ili mlađeg brata, bučnog nasmejanog ujaka na slavi, lika koji u društvu kaže nešto posle čega se svi smeju, mada je svima u početku neprijatno.

Zaista teško ga je ne voleti, i mada od ove subote ima tek 39 godina, čini se kao neko koga ste sreli i ranije i ko vam je izmamio osmeh.

U tome je tajna, Supermen koji deli i previše osobina malog čoveka. Na takvog se nećete naljutiti, jer bi to značilo da zamerate sebi.

U svetu u kome živimo, na to niko nije spreman, lakše je reći, "Kad može najbolji na svetu, mogu i ja".

I znate šta, potpuno ste u pravu.
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari