Bonućijev kroše - Ko će ostati na podu?

 • Autor: Boris Jovanović

 • 14. jul 2017.

 • 14:01

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Lik koji nikada nije umeo da izbroji ni na prste jedne ruke se navukao na pobeđivanje. Najbolji defanzivac sveta je postao preveliki kamen u Juventusovim salivenim cipelama, ambicija koja je pretila da pojede klupsku filozofiju. Zbog toga krošea koji je jednom pogodio čoveka sa pištoljem se plaše i Juventini i Milanisti...

Bonućijev kroše - Ko će ostati na podu?
Foto: Beta/AP Photo/Gregorio Borgia
Kada je Leonardo Bonući suočen sa pištoljem uperenim u ženu i dete umesto skupocenog sata pljačkašu poklonio svoj najbolji kroše, bilo je jasno da je u pitanju tip koji nikada neće izbrojati do deset. Potražio je pomoć u onom što je new age nazvao mentalnim trenerom, mi manje prosvećeni guruom, a cinici prevarantom koji te za veliki novac ubeđuje da si više od kožne vreće koja se puni, prazni i razmnožava.

Njegova pražnjenja su kroz karijeru uvek bila opasna po okolinu, u mlađim danima važio je za fudbalskog bombaša samoubicu, sposobnog da čitav tim posle perfektnih 85 minuta gurne u provaliju.

Leonardo Bonuci

Dolazak u Juve nije osedlao Leovu emociju, ali je naučio je da pobeđuje tamo gde se to jedino računa. Samo, dejstvo te droge slabi vremenom, doza se mora povećavati, ovaj Juventus nije sposoban da mu to pruži, poslednju dijagnozu ispisao je Kardif. Šta se tamo dešavalo u poluvremenu velškog debakla, neko će jednom zaraditi na toj autobiografiji, ali jedno je sigurno, Leo Bonući je bio trula jabuka u toj korpi.

Ne u smislu namere, nemojte me pogrešno shvatiti, njegova ambicija je pojela limitirani tim. Bilo da je doveo u pitanje autoritet Alegrija zahtevajući da eliminiše Barzaljija, na čijoj je palubi propuštala voda tokom prvog poluvremena, bilo da je Dibalu, kako se priča, nazvao starletanom koji se krije kada je najvažnije.

Juventus je bio pragmatičan tokom proleća, dobili su bitku u Portou bez ražalovanog komandanta odbrane, ali ga i odmah posle toga vratili u tim. Ukalkulisali su rizik u ograničeno primirje, no Alegri je već krajem aprila u listu uslova za odlazak štopera popeo na jedno od prva dva mesta. Uz to, svlačionica je ispljunula Bonućija kao strano telo, nije baš da je radio na tome da sebi pribavi saveznike. Nekoliko igrača je pred odlazak na plažu poručilo da bi ga radije videlo kao protivnika umesto saigrača u narednoj sezoni.

Leonardo Bonuci
 
Sve ostalo je bilo stvar načina, jasno, Bonući plaća ljude da rešavaju probleme raciom umesto srcem, uskoro je menadžer Lući Juventusu suzio manevarski prostor, odnosno ostavio ih bez opcija.

Naime, igrač je odmah odbacio mogućnost da ode u Englesku i Španiju, čime je klubu direktno zavukao ruku u džep. On sebi može da priušti da izgubi tri miliona evra po sezoni, već je prošlog leta pokazao da ga nije moguće impresionirati novcem, likovi poput Lea dobijaju bitke tako što dovoljno puta udare nekoga ili nešto glavom i isteraju svoje. Dakle, umesto deset u Čelsiju ili Sitiju, Milanovih sedam za njega nije gubitak, princip vredi više.

Kod klubova je nevolja što svaku odluku u modernom fudbalu moraš da platiš u brojevima, to nema veze sa principima. Sigurno negde u novim kancelarijama nekakav trbušasti činovnik već računa kako nadoknaditi one milione od prošlog leta kada je Bonući mogao da postane najskuplji štoper svih vremena.

Ovako, Milan je dobio lidera, moraće da spakuju baš velike zalihe samopouzdanja i da pobeđuju odmah, ako žele da vide pravog Bonućija, umesto zlog brata blizanca.

Bonuci

Montelina namera je jasna, on veruje ispravno da će glad čoveka koji zna da pobeđuje biti bič za ostatak tima i svetionik kada euforiju smeni oluja očekivanja navijača. To je ključ, svi ostali će se dokazivati drugima, Bonući sebi, zbog toga je ovo više od bure u čaši vode, ko zna možda i nova "pirloizacija" Serije A, uvod u svrgavanje Juventusovog prosvećenog apsolutizma.

A opet, Leova emocija je poput njegovog pasa iz poslednje linije, razvučena od genijalnosti do prodaje lopte na 40 metara od gola.

Kraj ćemo dopisati, ovo je priča od koje će zazirati i Milanisti i Juventini, svi osim Lea Bonućija, jer on zna, jedino što je izvesno je da će kroše nekoga zaboleti i spreman je da primi svoju porciju bez gundjanja.

Samo po sebi i to je vrlina koju Milan do danas nije posedovao...

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari