Baloteli - Vašar licemerja

 • Autor: Boris Jovanović

 • 26. jun 2014.

 • 11:58

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Zbpg čega je najlakše jednog spaliti na lomači, kako je Baloteli svojim postupcima dokazao da je pravi Italijan i ko će morati da uzima nešto za glavobolju kada se neuspeh ubajati?

Baloteli - Vašar licemerja
Mario Baloteli je došao do nivoa kada promašiš poentu i fudbal ti postane sredstvo umesto cilja.

To su one situacije u kojoj je lopta premisa umesto ishodišta, sporedna stvar, moranje, bol u zadnjici koji si prinuđen da trpiš, bilo zbog novca, bilo zbog navučenosti na slavu.

Crn, beo, zelen ili plav, Baloteli je Italijan, čedo jednog brutalnog sistema bez ikakve mere. Njega su u srcu nekadašnje imperije krunisali za cara bez ikakvog dokaza o plemićkom poreklu, što se fudbala tiče. Sve što je činio Super Mario (o, odvratna pretencioznosti) bio je nagoveštaj.

"Maštao sam i ja da budem Luis Figo, ali sam se vremenom pomirio da nisam toliko dobar, pa sam trčao i borio se", ogorčen je Mauro Kamoranezi, "Orijundo", Argentinac italijanske krvi koji je sa "Azurima" osvojio Mondijal.

On, i nije sam, smatra da je Baloteli precenjen, da mu je poklonjena tapija na klasu koju nije zaslužio.

O tome se da raspravljati, fudbaler nije smesa koja se oblikuje samo na terenu, Balotelijeva kakvoća proždire talenat, on je trenutno nesposoban da razlikuje "dozvoljeno mi je" od "nije pristojno".

Ali, niti je ovo proces, niti osuda, Baloteli je u italijanskom fudbalu, ovakvom kakav jeste, simpatični gubitnik.

Jer, na njega se sručila navika glupih, da spale vešticu i na toj vatri se greju dok im ponovo ne bude hladno.

Proglasiti Marija Balotelija za najvećeg krivca je licemerno, ta osobina je toliko imanentna onim sa jeftinijim ulaznicama, da se lagano pretvara u obeležje ljudskog karaktera, kao da je zapisana u genima.

Osim što nije toliko dobar koliko bi Italija volela, Baloteli ne bi trebalo da bude prinešen na oltar pokajanja. Svakako, ako presipamo krivicu u sudove, onaj Prandelijev bokal je dublji. Njegovi pogrešni izbori su obeležili Mondijal "Azura", a izvlačenje Balotelija na poluvremenu je bedan alibi. To da Mario teško kontroliše emocije (iako ne ujeda) zna svako. Ako već ne pravi prevagu, ako mu je meta na leđima nacrtana već protiv Kostarike, šta je tačno Prandeli želeo odlukom da počne utakmicu? Opravdanje?

Navodno je svlačionica poludela nakon što je Mario Baloteli objavio onu sliku "Panini" albuma u kome su sve sličice u italijanskom timu, on sam. Prema pisanju "La Stampe", okrenuli su se protiv njega, iako je delovalo kao bezazlena šala, makar su tako iskusniji igrači doživljavali Balotelija dok su ispaljivali ode o njegovim fudbalskim kvalitetima.

Kako obično prljav veš pokulja kada se veštačko zajedništvo raspadne, saznali smo da su Bonući i De Rosi nasrnuli na Balotelija jer nije trčao u prvom poluvremenu, da je svlačionica u porazu odbacila Marija kao strano telo, čekao je u autobusu sam, posle Urugvaja.

Odjednom je to što je detinjast, nezreo, bez mogućnosti da se kontroliše postao državni neprijatelj broj jedan. Nije pomogla ni njegova tirada, naslanjanje na budalasti rasizam koji živi u kalću. Umeo je Baloteli da borbu prebaci na taj teren, samo, ovoga puta, ni moralni autoritet nekoga ko je na meti rasista, ne pomaže.

Svi vole pobedu, u Italiji je ona uslov svih uslova. Balotelija niko ko navija, a navija velika većina, za "Azure", ne posmatra kroz boju kože. Sa suprotne strane ostane manjina idiota koji traže identitet na tribinama iza gola. Reprezentacija je mnogo veća od takvih nesretnika.

Zbog toga je Baloteli na kraju pokazao da je Italijan, licemeran je koliko i njegovi zemljaci, jer ovde o rasizmu nema ni govora. Radi se samo o društvu koje ti je bez ikakvih dokaza darovalo status natčoveka, a onda te uvaljalo u katran i perje i nateralo da skakućeš bosonog po krhotinama iluzija.

Neuspeh će nacija progutati, možda uz mučninu, ali ništa nije tako bajato i jeftino kao jučerašnja vest. Od svega, glava će najviše boleti Galijanija (i Berluskonija, ako se priseti da ima u vlasništvu jedan veliki fudbalski klub). Jer, Baloteli je sada u izlogu second hand radnje, a tamo cena obično odgovara izlizanosti robe...
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari