Bajern - Oktoberfest, daleko od kuće...

  • Autor: Boris Jovanović

  • 03. oktobar 2013.

  • 15:13

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Spremite se za zastrašujuću istinu, Pepova update verzija igre je još bolja. Bavarski festival na engleskom ostrvu je pokazao da u prašini koja se diže, iza Bajerna nema nikoga na vidiku. Zbog čega Gvardiola vara na kartama?

Odložite katran i perje u podrum, Bajern je bolji nego prošle sezone.

Može li se biti takav, kad ujediniš sve pojaseve u teškoj kategoriji? Šta je sledeće, da se potučeš sa trojicom u ringu?

Nije u tome stvar, o načinu govorim, broju veština kojom raspolažeš.

Jer, osim što nam podvaljuje sa “lažnom devetkom”, Gvardiola vara i na kartama. On partiju igra sa dva špila, sastavljena od suvih štihova.

Ima, osim igre bez napadača, kao opciju onog momka što voli da salutira ratnim zločincima. Taj je sjajan, mada pokazuje da fudbalska i ljudska klasa ne moraju da budu sinonimi.

Unapredio je Švajnija, nova verzija se zove Toni Kros, može sve što i Bastijan, i još da bude metronom, kakav je bio šef sam, ili njegova mnogo naprednija varijanta, izvesni Ćavi.

Sa Alabom i Lamom, Pep je sposoban da optereti ne bok kakvog fudbalskog, već NFL tima. A gde je tek Martinez spreman da obeleži svaku teritoriju kao svoju?

Koji Gece? Iz ove vizure izgleda da su ga kupili kako bi ih nasmejao izraz lica hipstera Jirgena Klopa...

Otužno deluje pokušaj Engleza da krivicu za poraz naguraju u kofer Džoa Harta. Istina, sinoć smo videli eksploziju onog skladišta kikseva koje je činio na startu u Premijer ligi. Ali, negde između redova, probajte da se setite nekoliko odbranjenih šuteva, biće da je Džo na neki način sprečio masakr.

Slično je sa kontemplacijom oko Pelegrinijevih grešaka. Da li je Čileanac zaturio pamet u sredu popodne kada je odlučio da na klanicu Robenu i Riberiju pošalje Ričardsa i Klišija, umesto Zabalete i Kolarova?

Da li je poklonio Bavarcima igrača insistirajući na Džekovim gabaritima umesto brzog razmišljanja Davida Silve? Ova teza je dobra za kafanski kockasti stolnjak, zasnovana je na poslednjih dvadesetak minuta u kojima je Siti uravnotežio vagu. Nije nikakav reper, tada je već šampion već mislio o toplom domu.

Ne vredi, govorimo o klasnim razlikama, englesko društvo bi o tome ponešto trebalo da zna. Ta razlika neće se istopiti sa snegom tamo negde u martu, čemu se nada, ne samo Pelegrini, već i ostale kolege sa ambicijom. Prosto, ne radi se o kvalitetu igrača, Siti je duplo skuplji.

Rešenje jednačine? Sistem fercera i kod Gvardiole. Bajern je imao duplo više pasova sinoć, siroti Jaja Ture je bio osuđen da pliva sa ajkulama.

Naravno, ne tvrdim da će Bajern sigurno izvlačiti uši onom peharu u maju. Za izvesnost bi trebalo da se obratite tarot kartama, samo procenjujem šanse. Nikada u ovom veku, nijedan fudbalski tim nije imao tako dobre izglede da još jednu godinu gleda na ostale sa visine.

Da, takvu nadu ni bivše Pepovo čedo, najbolja Barselona od kada je sveta i igre, nije mogla da priušti.

Ređate li već izazivače?

Junajted i Čelsi? Suviše ukopani u tranziciji, nijedan tim nije uspeo da iz takvog lavirinta izađe za godinu dana.

Barselona? Navučena na Mesijev čarobni štapić, to je već hronična bolest.

Real? Previše Murinjovog “šuta”, iako je Anćeloti čovek koji preferira kupove. Uz to, nepisano pravilo da se broj minuta ima izjednačiti sa brojem uloženih miliona i količinom prodatih dresova je bure baruta na kome sedi svlačionica na “Bernabeu”.

Italijani? Odeljak sa bajkama je na drugom spratu...

Atletiko? Fudbal se ne igra 11 na 11, pogotovo ne kad se približi poslednji čin. Mala je to družina za ovako veliku bitku.

Dortmund? Da, mogli bismo da vidimo reprizu Vemblija, ali i deja vu na semaforu.

Da li smo došli do trenutka u kome Bajern od prašine koju diže ne vidi ništa kada se osvrne iza sebe?

Moguće, tim pre što su Nemci najbolji na svetu kada treba primeniti ono što drugi smisle. Njihova razrada velikih ideja je nenadmašna, tamo gde prestaje avangarda dolaze Germani.

Bolje će to objasniti holandski komšiluk, oni su to osetili na svojoj glavi.

Tako je i sa Pepovim varijacijama na Hajnkesovu temu, katalonska aroma zbilja čarobno miriše.
         
                                                             https://twitter.com/Boris_sportske
  • facebook
  • twitter
  • email

Komentari