Bajern - der Nächste, bitte!

 • Autor: Boris Jovanović

 • 21. februar 2014.

 • 09:18

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Arsenal je možda žrtva sopstvenih očekivanja, a isključenje golmana je padobran kojim će se Englezi lakše prizemljiti. Bajern je Barselona naše decenije i "Tobdžije" se u ovoj utakmici nisu pitale ništa.

Znate šta je zastrašujuće u vezi Bajerna?

To što postoji nema margine za napredak. Pisao sam o tome prošle jeseni kada su masakrirali Siti, Pep vara na kartama, ima dva špila i sa lica mu ne možeš pročitati ništa. Rekao sam vam već, Toni Kros je update Švajnija, na sopstvenu žalost, ne i punopravni član klana iz reprezentacije, osuđen je na čekanje vesti iz lekarske ordinacije. Dodao je 97% pasova igraču u istom dresu, sam je imao uspešnih dodavanja koliko svi igrači Arsenala zajedno.

Ok, to što je Vengerov tim, uvek spreman da igra fudbal, u drugom poluvremenu viđao loptu samo kada treba da izvede aut delom je posledica igrača manje, ali, može da posluži kao padobran umesto grubljeg prizemljenja. Arsenal nije bio dovoljno dobar, ni pre isključenja, njihova utakmica je završena kada je Ozil propustio da primi nagradu za odličnu uvodnu partituru. Posle toga, lopta je postala nemačko vlasništvo, ti vam ne daju drugu šansu, osim onomad Zvezdi na "Marakani".

Za razliku od Pelegrinija, Venger nije izdao princip, on je zaista želeo da igra fudbal protiv boljeg od sebe.  Ne volim "Profesora" jer je plaćeniji od igrača koje zavetuje na štednju, ali ovakav kraj nije zaslužio. Čudno je to pravilo, podseća na srpske zakone, "mož da bidne, ali ne mora da znači". Neke sudije isključe golmana, druge smatraju da su penal i žuti već dovoljna kazna. Ricoli je odbacio "Nulla regula sine exceptione". Preporuke UEFA nemaju obavezujuću snagu, već je neko smislio da to podvede pod "sudijsko uverenje", što je prevedeno na jezik ljudi "Zaštićen sam kao beli medved, koje god boje karton bio".

"Upropastio je utakmicu", zagrajaće, osim navijača Arsenala, i kibiceri. Donekle su u pravu, sve što bi Bajern uradio Arsenalu da je Poljak ostao na golu videli smo puta pet.

Kako to?

Prvo, nemojte se zavaravati, to što hoće Arsenal, Bajern radi mnogo bolje, kada su Lam i Roben rastezali kao žvaku odbranu domaćih to nije samo igrač više. Pre Alabinog penala, u nekoliko istih situacija, Vengerov bok je delovao kao neispravna harmonika, uspeš da je razvučeš, ali su rupe sve veće i tonovi neprepoznatljivi. Nije to sramota, taj Bajern je najbolje što igra ima da ti ponudi, oni su Barsa naše decenije, bez obzira da li će prokletstvo back to back trijumfa u Ligi šampiona konačno biti srušeno.

Drugo, Venger je gurnuo tim u nevolju, 1:0 u uvodnim minutima je kao bensedin, istopi ti slabost stomaka za tili čas. Sigurno bi Arsenal pomislio "Yes, we can", sasvim je ljudski izjednačiti početak i kraj. Odluka da Ozil izvede penal je pogrešna iz nekoliko razloga. Naime, kada sa nekim odrastete, to kako šutirate penal nije najveća tajna koju ste poverili drugaru, delite i mnogo mračnije stvari. Uz to, Nojer je znao koliko je stalo Ozilu, neverovatno je da Venger na to nije pomislio. Jer, Ozil je igrao za najveći klub na svetu, ali nema sumnje da bi dao sve da se pridruži klanu iz reprezentacije u klubu. To sinoć je bila prilika karijere da zapuši usta nepristojnom Henesu. Ne znam, da li vam je poznato, Ozil je treći igrač po broju pretrčanih kilometara na "Etihadu". Njegov voljni momenat je bio najveći u karijeri, nevolja je što on na tu travu nije doveden da trči, već razmišlja.

Takođe, drugi gol je dao Gvardiola, trebalo je njegovo ime da ispišu na semaforu. Perfekcionisti to rade, stalno nešto majstorišu, doteruju, bivaju dosadni sa detaljima. Pep nije imao razloga da menja stvari, ali je prvo Boateng platio ceh za uvodnih 15 minuta meča, kada ga je Katalonac bezuspešno dozivao, a onda je opteretivši bokove stigao do vođstva. Posle je procenio da će Miler više mučiti Mertesakera jer je brži i odmorniji, jasno, onih 0:2 je negde bilo zapisano u Pepovoj svesti. Taj gol je revanš učinio izvesnim. Nije bilo ni toliko teško zaključiti, Miler gotovo svaki put da gol  engleskim timovima, Arsenal je već bio žrtva, ali i Siti i Čelsi, tip ne bira.

Poštedite me komentara o prošlogodišnjoj pobedi Arsenala u Minhenu, odgovor je prethodni pasus, perfekcionista će već naći način da svoje igrače ubedi da je Zvonko Mihajlovski (ili ko već) dobio napad genijalnosti konstatujući da je 2:0 najopasniji rezultat. Bajern će za razliku od prošle godine početi od 0:0, to je prečica ka četvrtfinalu.

Arsenal nije dovoljno dobar, nema to veze sa crnim februarom, niti mesečevim menama, nije za poređenje. Jer, "Tobdžije" nisu kameleon poput Čelsija, niti imaju realnu moć da ospore tu tapiju na loptu što bi mogla, možda, Barselona. Pre meča su pominjani bokovi Bavaraca u defanzivi kao slabe tačke, o tome može da razmišlja Anćeloti sa Ronaldom i Bejlom, ne i Venger.

Čini se da su Englezi od ovog meča očekivali previše, gorčina poraza je sada proporcionalna nadi. Negde u Nionu odjekuje "Wer ist der nächste, bitte?".

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari