Antonio Konte - Leto dobrih vesti...

Autor: Boris Jovanović
sreda 05.06.2019.
19:21
Izvor: Sportske.net

Povratak hausmajstora u Seriju A plaši bivše prijatelje, raduje doskorašnje neprijatelje, biće veštačko disanje za ugrožene. Jer, ma šta o njemu mislili, Konte nije profesor Baltazar već čovek koji ume da popravlja stvari.

Twitter
Twitter

Povezane vesti

Ne postoji odluka da se pobeđuje.

Antonio Konte je tu u pravu, upravo u toj negaciji sadržana je njegova životna filozofija, postoje utvrđeni putevi, bez prečica.

Kada je prilikom predstavljanja ispravio predsednika Žanga i rekao da nema više "ludog Intera", bio je precizan, neće menjati svoju ideologiju, već klub.

U stvari, Inter je sve što Konte nije, neobuzdan, šarmantan, nepouzdan, sklon improvizaciji, nepredvidiv, samodopadan bez razloga. Divno ih je rahmetli Đani Brera uporedio sa ženskim karakterom, lepi, zavodljivi i varljivi.

I ako se to uzme u obzir, Konte je na pogrešnom mestu.


Lipi

Neki navijači su zlurado primetili da Lipi (koji se prvog dana priprema, pošto je pao sa bicikle u neku jamu, pojavio zavijen kao tifusar iz partizanskih filmova) nije uspeo u Interu, zadržao se tek nešto više od 12 meseci.

Samo, te analogije ne rade, najbolji trener u istoriji Serije A, Trapatoni je takođe iz Juventusa došao u Inter i osvojio titulu.

Tu nema pravila, osim što je izvesnije da će Inter i pored onog srceparajućeg pisma navijača i zaklinjanja da su neke stvari važnije od pobede, morati da sledi Kontea, umesto obrnuto.

Inter

Jer, jedna od Konteovih mantri je da je cilj pobeda, nikako sreća igrača. On u svom koferu donosi upravo to, prtljag igračke karijere u kojoj je žrtvom postigao mnogo više nego što je realno vredeo, kada vam to uspe, sasvim je jasno kako vidite fudbalske vrline.

Njegove vrednosti su poput obrnute piramide, tačnije polazi od najvažnije stvari, pluća, svaki tim koji je trenirao trčao je više od drugih. Tek sa tom osnovom, kao prethodnicom presinga i želje da se stalno bude na lopti, njegovi sistemi funkcionišu.

Gledao sam Konteov Juventus, ne primećujete razliku između onog što donosi pesak i momka na mešalici. Napadač je samo sredstvo, nema čekanja, odlaganja, alibi pasa, sve što ste videli kod Alegrija bila je negacija Konteovog fudbala.

Italy Soccer Serie A

On sigurno neće ponuditi ništa novo, Konte nije profesor Baltazar već hausmajstor, sličan Murinju. Verovatno je to i ideja Marote, da uradi rimejk sa kraja prošle decenije. Portugalac je obrnuo igricu, niko sem njega ne ume da pobeđuje sa Interom.

Pa, što ga nisu vratili, pitaćete?

Jer, niko ne voli podgrejanu pastu, Murinjo je dinosaurus, Konte je i dalje gladan, vodi ga i želja za osvetom, kao i pokušaj da gumicom iz svesti Italijana prebriše neopreznu rečenicu.

"Ne može se večerati u restoranu gde obrok košta 100 evra, sa 10 u džepu",
rekao je pre nego što se pokupio iz Juventusa. Zamerao je klubu nedovoljna ulaganja, nakon strašne svađe sa Anjelijem, otišao drugog dana priprema u Dolomitima. Ostavio je tim i tri titule, Alegri je umalo handirao na njegove karte, stigao je u prvoj sezoni do finala Lige šampiona.

Anjeli Konte

Upravo to što je ostalo sakriveno u retkom vazduhu, na planini, na visinskim pripremama, sprečilo je Konteov povratak u Juventus. Niko od svedoka nije progovorio, ali svi su neodređeno potvrdili da je bilo strašno, da su Konte i Anjeli izgovorili takve stvari da su svi mostovi spaljeni. Pa, čak i da je Anjeli popustio ovog leta, priča se da bi Džon Elkan, prvi čovek kompanije spustio rampu, porodica ne oprašta.

Plaši li se Juventus svog bivšeg kapitena i trenera?

Svakako, pa upravo je on u svojoj prvoj sezoni oteo Alegriju krunu i to sa timom koji je bio mnogo slabiji, sa druge strane je još bio Ibra. On je praktično "mafiji italijanskog fudbala", kako je u nastupu besa nazvao Galijanija izvukao tepih ispod nogu, od tog pada se nisu oporavili već sedam godina.

Paradoksalno, upravo je Konteov dolazak u "Apijano Đentile" dobra vest i za navijače Juventusa. Jer, ponovimo, u strahu su velike oči, i makar delovali mirno, kao ljudi sa planom, moraće da kupuju, i to ozbiljno.

Sari

Juče se Paratići odao, glavni cilj je nastaviti dominaciju u Italiji, Sari će trajati koliko i titule, a zavisi i od toga koliko Pep bude na klupi Sitija. Jer, Gvardiola je savetovao ljudima iz Juventusa baš čoveka sa kojim razmenjuje fudbalske tajne, ali u klubu neće čekati da "Sarizam" bude početak, ne smeju da dozvole da Konte bude u pravu. Dakle, Sari će, za razliku od Kontea morati da se prilagođava timu, umesto obrnuto. Kako bi se ubrzala tranzicija, Juve mora da uzima gotov proizvod, za razliku od prošlih sezona, ovo neće biti baš vikend razbibriga.

Da se vratimo Interu.

Konte

Beton imaju, za Kontea je to najvažnije, da nagura trojicu pretorijanaca pred Handanovića, ostalo će morati da dokupi desnog beka, zatim nekoga ko će oplemeniti Naingolana i napadače.

Prepoznao je problem, kao i svaki Tinkerman, Interovom napadu su potrebni i centimetri i kilogrami, dakle mogućnost uspeha može kvantitativno da se izmeri. Džeko, plus Lukaku, upravo ispunjavaju sve te kolone koje Konte mora da štiklira ovog leta.

Ostalo će istesati, makar od Perišića napravio levog beka, odnosno oživeo napadački potencijal Asamoe iz Juventusa. Sećate se kako je izmislio Mozesa u Čelsiju?

Naravno, 3-5-2, ako dovede ozbiljnog desnog beka, ne mora da bude kanon, ali ovo nije priča o sistemu vešanja, već nozi na gasu.

Konteovi timovi su uvek to, bez kočnice, povlačenja, stalno u brzini. Zbog toga ga često nazivaju pijavicom koja isisa sve u dve sezone, tera "preko džombi" što bi Srbi rekli i na kraju ostavlja krševe. I ponovo, neodoljiva paralela sa Murinjom.

Konte Murinjo

Svejedno, Konte u Seriji A je dobitak za sve.

U situaciji u kojoj Milanu nema ko da isključi aparate, kada Roma predstavlja tek petu ili šestu stvar koju turisti treba da vide u Rime, kada Margarita ili Marinara, ma koliko bile ukusne, u Napulju, nikada neće biti ni skupe, Inter nikada nije bio potrebniji Seriji A, i samom Juventusu.

Ponovimo, Konte ne pobeđuje slučajno, ni prečicom, već to je ohrabrenje za Interiste...

Ne propustite

Komentari

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj članak