Trošadžije - Od Fergija potrošili više od milijardu, ko je najviše upropastio Junajted?

Autor: Stefan Matić
sreda 18.11.2020.
12:44
Izvor: Sportske.net

"Đavoli" troše a trofeja nigde.

EPA-EFE/PETER POWELL
EPA-EFE/PETER POWELL

Povezane vesti

Računajući letnji/jesenji prelazni rok koji je iza nas Mančester Junajted je došao do jubilarnih milijardu funti potrošenih u post-Fergijevoj eri.

Soslkjer je ove pijace pazario Van de Beka, Diala, Telesa i Pelistrija, dok je Kavani došao bez naknade kao slobodan igrač te ceh iznosi oko 75 miliona funit.

Posle Fergusonovog odlaska 2013. godine suma sumarum Junajted je doveo 37 igrača, imao četiri menadžera a riznica trofeja se uvećala za tek tri pehara - jedna Liga Evrope, jedan FA kupa i jedan Karabao kup.

Naravno Junajted nije jedini igrač koji je prešao preko milijarde posle 2013. godine, Siti je potrošio preko 1.2 milijarde funti, ali se konto "građana" uvećao za tri Premijer lige, dva FA kupa i pet Liga kupova.

Fergusona je nasledio "Izabrani" - Dejvid Mojes, ali je bivši trener Evertona bio manje od godinu dana na "Old Trafordu" posle blagoslova svog starijeg sunarodnika. Vudvord je tada 'jurio' svuda, Junajted je želeo Bejla, Fabregasa, Korsa, Ozila, Kediru, Modrića i mnoge druge. Ipak došli su samo Maruan Felaini (29 miliona funti) a onda je stigao i Mata u januara za 40 miliona. Dvojac je 'nadživeo' Mojesa, Belgijanac je otišao 2019-te a Mata je i dalje tu. Škot je otpušten aprila 2014. godine posle sedmog mesta na tabeli.

Dejvid Mojes

Zatim je došao Van Gal.

Junajted je bio dosta uspešniji u pogledu pijace - došli su Luk Šo (33m), Erera iz Bilbaa (32m), Roho is Sportinga za 18 miliona funti i Blind iz Ajaksa za 15 miliona dok je Falkao došao na pozajmicu iz Monaka - najveća zvezda je bio Di Marija koji je stigao za 67.5 miliona. Argentinac je u početku bio odličan, ali je kasnije utonuo u sivilu i prodat godinu kasnije PSŽ sa gubitkom od 15 miliona funti.

Posle povratka u LŠ, Van Gal je na leto 2015-te doveo Marsijala za sumu od 54 miliona plus bonus, stigli su još i Depaj za 30 miliona, Šnajderlin i Švajnštager za ukupnu sumu od 40 miliona i Darmijan za 16 miliona funti. Epilog znamo, Van Gal je otpušten posle osvajanja FA kupa - ceh Holanđanina u dve sezone je iznosio nešto preko 300 miliona funti.

Usledio je dolazak "Posebnog" - navijači su ponovo verovali jer stigao je Žoze Murinjo.

Prve nedelje portugalskog stručnjaka su bile izuzetno skupe. Vratio se Pogba iz Juventusa za sumu od 89 miliona funti, stigli su Bai i Miktarijan za po 30 miliona a tu je i dolazak Ibrahimovića kao slobodan igrač, ali sa velikim mesečnim izdacima.

Murinjo

"Posebni" je doneo trofeje, osvojeni su Liga kup i Liga Evrope a Junajted se ponovo vratio u LŠ. Posle dva trofeja usledile su nove kupovine. Stugao je Lukaku za 75 miliona funti, Matić iz Čelsija je plaćen 40 miliona, Lindelof 31.5 miliona tu je bio i Sančez koji je stigao januara 2018. godine u razmeni sa Miktarijanom, Čilenac je imao ogromnu platu od 500 hiljada funti nedeljno.

Matić se pokazao kao uspeh, Lukaku i Sančez su otišli u Intera, Lindelof je mačka u džaku. Poslednje Murinjove kupovine su bili Fred (53m) i Dalot (20m), Brazilcu je trebalo dosta vremena da pronađe mesto u timu a "Posebni" je završio svoj mandat u Mančesteru decembra meseca i implozije zbog loših odnosa sa pojedinim igračima (Pogba).

Klub je privremeno a potom i za stalno preuzeo Soslkjer, koji je i dalje na "Old Trafordu", ali jasno da je vremena sve manje za Norvežanina.

Mladi stručnjak je pazario Megvajera za sumu od 80 miliona funti, što je rekord za odbrambenog igrača. Ulaganje u odbranu se nastavilo dolaskom Van-Bisake za sumu od 50 miliona funti, stigao je i Džejms iz Svonsija za 16 miliona.

Naravno izdvaja se januarsko pojačanje u vidu Bruna Fernandeša, Portugalac je 'izbio' 47 miliona funti iz džepa Junajteda. Jasno bivši igrač Sportinga vredi svaku paru. Usledilo je leto i potera za Halandom i Sančom, ali Borusija nije imala nameru da prodaje.

Bruno Fernandes

Stigao je Van De Bek za 35 miliona funti iz Ajaksa, ali deluje da mu Solskjer ne nalazi dobru minutažu, iako bivši "kopljanik" pruža odlične partije kada igra. Stigli su na početku pomenuti Dialo, Peliestri i Teles uz Kavanija kao igrač bez ugovora.

Početak sezone nije baš obećavajući, Mančester je imao sjajnu pobedu nad PSŽ-om u Parizu, ali odmah zatim i poraz u Istanbulu protiv debitanta Bašekšehira. U PL su tek četrnaesti na tabeli sa svega deset bodova iz sedam odigranih kola.

Baner

Dakle brojke su tu, ko je suludo trošio, kome je dato više a kome manje podrške na transfer-tržištu. Videćemo šta će biti i sa Solskjerom, Norvežanin je na vrućoj klupi a iz prikrajka vrebaju imena poput Alegrija, Poketina i Nagelsmana. 

Baner

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

12 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
OGLoc
Saturday, 21.11.2020
10:47

Vreca za udaranje, prosjecan klub

avatar
riquelme
Thursday, 19.11.2020
04:55

Bajern tu drzi lekcije. Francuska uzme SP oni pazare oba beka. Dok se unijaju za Mendija i oni kupe mladje, bolje i jeftinije. Alkantara hoce da ide zato sto ne igra stalnk oni ga uzmu od Barse. O krilima ne bih trosio reci, jedina ekipa koja je nasla instant zamene za Robena i Riberija. Doduse drze monopol u Nemackoj ali i ljudi nece da se smaraju. Ako nije Real idu u Bsjern iz bilo kog kluba.

avatar
riquelme
Thursday, 19.11.2020
04:41

Mnogo se velike pare vrte i sada je igracu svejedno da li ce da igra za 10 ili 13 miliona. Bitnije mu je da li ce da igra stalno i sa kime ce da igra. Murinju svi pripisuju greske, covek je jedini doneo trofeje... A i ostala pojacanja koja su dovedena su ona koja je i on trazio. Trazio je dobrog stopera, desnog beka i pleja i krilo. I posle osvojenih trofeja je govorio da cela odbrana nije imala trening a da je pola njih igralo SP a oola ga gledalo kao 25 igrac u ekipi. Najveca pojacanja koja su trebali da privlace druge igrace su ih upropastili. To su Sancez i Pogba. Plate zlo i naopako i totalna apatija u igri. Tako da su Baji i Lindelof bili skoro iznudjena resenja. Sada su napravili gresku sa trenerom. Alegri i Poketinjo sede oni ce da krenu da teaze trenera kada Alegri zavrsi u Realu a Poketinjo u Sitiju ili PSZ-u. I onda ce opet da dovedu nekog ko vodi Barnli. Trener je delom magnet za igrace ali tek kada ima ekipu koja te prosto vuce da dodjes. Sanco je vec trebalo da bude u Junajtedu. Opet kasne za jedno ozbiljno pojacanje. Kakav Mektomini... I tu treba neki igrac na fazon Veratija ilk Kantea.

avatar
Jasminn
Thursday, 19.11.2020
04:11

Ferguson koliko god da je dobar trener a to jeste. Jedan je od najvecih. Dosta je kriv za danasnje stanje. Ostavio je iza sebe star tim istrosen, tim kome je trebalo 11 novih igraca da mozes reci nesto mozemo osvojiti. Imam osjecaj da bi on ostao jos godinu ili svije da je imao tim za to. Vec vidio a-a od ovih slijedece godine nema nista i otisao. Da je poslije njega dosao ne znam ti ko nebi nista napravio.

avatar
NIKE
Wednesday, 18.11.2020
16:35

Posle Fergija se vratili na fabricko podesavanje..

avatar
GagiGGMU
Wednesday, 18.11.2020
20:11

O cemu li ti pricas muko moja? Bolje prati svoj tim koji je u mozda i goroj situaciji nego Junajted, svi znaju da ova Barsa ako ostane bez Mesija bice 0

avatar
devil
Wednesday, 18.11.2020
16:24

I onda je Vudvard kriv jel ne ulaze u tim...Lik nije cvjecka ali najodgovorniji je trener,uvijek bilo

avatar
riquelme
Thursday, 19.11.2020
04:48

Vudvord ulaze toliko da se vrti lova. Da ne budu bas neki levaci ali da se igra fudbal i zaradi pre svega sto vise. Ne interesuju ga trofeji. Kada si ga video da se veseli za gol ili tako nesto? Nema koncept i pravog sportskog direktora a nijednom treneru osim Oleu nije ispunio ni prvu negse ni drugu opciju. Sa Van Galom nije bio strpljiv a Siti je bio prejak. Murinja je pustio niz vodu zbog manekena Pogbe. Tada da je resio da podrzi trenera i da pedalira Pogbu dobili bi mnogo vise. Covek ih upropascuje od kada nema ko da ga spusti na zemlju kao recimo Ibrahimovic. Tako da trener je odgovoran ali menadzer nije ako mu ne dovedes sta trazi. Razliku verujem da znas izmedju trenera i menadzera.

avatar
Medison
Thursday, 19.11.2020
11:36

Pa ti ako pratis Junajteda znao bi da Wudvard nije bio sposoban da donese one igrace koji su bili prvi na listama pojacanja trenjera nego je dovodio treci ili ctvrti izbor trenjera pa ti sad vidi ko je kriv.

avatar
Darko0071
Wednesday, 18.11.2020
16:12

Zar nije kupljen i onaj Traore al je pusten na pozajmicu do zime?

avatar
GagiGGMU
Wednesday, 18.11.2020
20:10

Pa to je Diallo. Amad Traore Diallo..

avatar
Medison
Thursday, 19.11.2020
11:34

Dialo i Traore je ustvari isti igrac ;)