Šta napravi Totenhem od čoveka, za šest nedelja Murinjo ostario deceniju! Hoće li ga januar podmladiti?

Autor: Vladimir Stojanović
sreda 08.01.2020.
09:30
Izvor: Sportske.net

Navijači već zbijaju šale, ali Murinjov entuzijazam se izgubio...

screenshot - tottenhamhotspur.com
screenshot - tottenhamhotspur.com

Povezane vesti

Žoze Murinjo je bio raspoložen po dolasku u Totenhem, širio optimizam na sve strane, videli smo osmeh i na treningu, a navijači "Pevaca" sada dele drugačije slike na društvenim mrežama posle mršavom remija u FA kupu, ali i par lošijih rezultata u prvenstvu.

"Čovek je za šest nedelja ostario deceniju, eto šta Levi radi menadžerima", jedan je od duhovitih komentara.

Povrede Kejna i najskupljeg pojačanja u istoriji kluba Ndombelea su stvorile pravu paniku kod Portugalca, koga u februaru čekaju mečevi koji bi mogli da definišu sudbinu tima u ovoj sezoni.

Nema sumnje da bi u slučaju izostanka iz Lige šampiona, Totenhem ponovo morao da smanji budžet, pominju se pojačanja, ali je recimo i pored želje Zahe da dođe iz Kristal Palasa nerealno da Totenhem plati 90 miliona evra za fudbalera "Orlova".

Ili recimo Ben Čilvel, osim što ga Lester neće pustiti, sjajni levi bek ima bolju ponudu Sitija, tome klub iz Londona ne može da parira. Videćemo da li mogu da nađu nekakvu zamenu za Kejna, ali nema igrača koji bi mogao da bude prava alternativa, sada se pominje Žiru, no i to su samo spekulacije bez osnova.

Pričalo se da Murinjo želi da sredi odbranu, da sem Alderveirelda, smatra da igrači poput Rouza, Fojta, Orijea, povredama sklonog Vertongena, kao i Davinsona Sančeza nisu materijal za velike stvari.

Ali, nemoguće je promeniti toliko igrača, mogao bi da stigne Lemar na pozajmicu iz Atletika gde je razočarao, ali kako rekosmo, odbrana je najveći problem i tu Murinjo nema rešenja. Sada će morati da se suoči sa Klopom za vikend u šampionatu, on je smanjio razliku u odnosu na četvrto mesto i Čelsi, ali više zahvaljujući kiksevima "Plavaca" nego dobrim rezultatima Totenhema.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

3 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Carina_11303
Wednesday, 08.01.2020
15:52

Tako bude najcesce kad nema tim koji je najjaci u ligi. Ali briga ga, ugovor je potpisan i sad samo ceka da dobije otkaz i da naplati svoj novi neuspeh. Ne znam ko bi ga uzeo ako posao u totenhemu bude fijasko, mada su se i cudnije stvari desavale. Po sastavu u FA kupu jasno je da sve karte daje na to da ga osvoji i onda da prica kako je prvi menadzer totenhema od ko zna kad koji je uzeo trofej. Isto kao hvalisanje komjuniti sildom, karling kupom i evropa ligom kao triplom krunom dok je bio u junajtedu.

avatar
magister
Wednesday, 08.01.2020
15:29

Murinjo je svesno ušao u ogroman rizik. Pre svega iz razloga što je Totenhemov tim napravljen za napadački fudbal, a što Murinjo još ne pokazuje spremnost da igra to i, po mom mišljenju, nije ukapirao kako treba da postavi sredinu terena da bi napravio igru koja je najoptimalnija za Totenhem. Prvo, Kejn je neprikosnoven, a valjda i Son. Tu se pojavljuje potreba da se obezbedi krilo s desne strane (to izgleda nije Dele Ali, jer igra po levoj), koje će imati i defanzivne zadatke. Zadnji vezni, valjda Dajer i Sisoko (dokazani, ali možda može i da se eksperimentiše, mada do sada to ne daje neke rezultate), a ispred ostaju mesta za NDombelea, Eriksena, Lukaša Mouru, koji možda može (što Murinjo pokušava) da se preseli desno (mada bih ja pre to pokušao sa Dele Alijem).

Problem koji Murinjo takođe treba da reši sam sa sobom je nekakav gubitak osećaj za trend igre, koji se očitava u i dalje insistiranju na atletskim fizičkim osobinama ispred igračkih, a to izgleda da i kod stopera često donosi problem. Ti divovi su uglavnom nedovoljno brzi i okretni i/ili nemaju dovoljno sportske inteligencije i smisla za čitanje protivničkih akcija. U svakom slučaju, stoperi su bili problem u Junajtedu, a mislim da su i ovde. A on izgleda misli da su mu baš Alderveireld i Fertongen odlični, a da je u bekovima veći problem. To je pogrešno. Problem je što se ti stoperi teško snalaze u situacijama kad neko probija ili kad treba da pokriju rupu na beku (a u svakoj utakmici, svakom timu se takve situacije dešavaju). Murinjo to onda pokušava da popravi većim angažovanjem igrača sredine terena u defanzivi, ne sme da ulazi u visoki presing, upravo zbog tih džinova na mestima stopera, jer, šta će kad protivnik probije visoko postavljenu liniju... Znači, problem je u pogrešnoj filozofiji, koju vuče od Čelsija, gde je postizao uspeh zahvaljujući individualnim kvalitetima pojedinaca u napadu, pa je mogao da igra tvrdu defanzivu i da računa na Azara, Koštu i Vilijana (npr) da će uvek nešto da urade. Možda to može i ovde, ali Totenhem nije od početka selektiran kao tadašnji Čelsi i pametnije mu je da se on prilagodi onome što ima, nego da, kao u MUN-u, pravi svoj, novi koncept, koji će, ukoliko ne bude baš imao sreće - završiti još jednom pustoši nakon njega, a to će mu onda zaista biti i kraj karijere u velikim evropskim timovima. Ja sam njegov fan, i ne želim mu da propadne, ali se plašim da opet srlja ka katastrofi.

avatar
koma73
Wednesday, 08.01.2020
13:45

Ljudska i trenerska olupina.