Mlada nada Premijer lige na radaru "Svetaca"

Autor: Nikola Miloradović
ponedeljak 10.09.2018.
18:39
Izvor: Sportske.net

Parižani bi da pokvare planove Liverpulu i Junajtedu.

EPA-EFE/WALLACE WOON
EPA-EFE/WALLACE WOON

Povezane vesti

Stigao je Ruben Neveš na iznenađenje mnogih leta 2017. godine u redove Vulverhempton Vonderersa, koji su se u tom trenutku takmičili u engleskom Čempionšipu.

Pokazali su tako "Vukovi" velike ambicije, povratak u Premijer ligu je bio prioritet, a glavni cilj je i ostvaren i u to u dominantnom maniru, dok je Neveš bio jedna od najboljih igrača ekipe Nuna Espirita Santa.

Već ovog leta povela se priča da bi mogao da pojača Liverpul, kasnije se u priču uključio i Junajted, ali je mladi Portugalac odlučio da ostane veran Vulvsima, sa kojima ima ugovor do 2023. godine.

Ipak, kada bogati Parižani pokucaju na vrata, nikome nije svejedno, pa će tako Vulverhemtpon biti na velikom iskušenju.

Pari sen Žermen će sve izvesnije ostati bez Adrijena Rabio, kojem ugovor sa prvakom Francuske ističe na kraju sezone i za sada je odbio sve ponude da produži saradnju, pa bi Neveš bio idealna zamena za francuskog fudbalera.

Ruben Neves

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

7 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Anonymous Official
Tuesday, 11.09.2018
17:48

Ipak, kada bogati Parižani pokucaju na vrata, nikome nije svejedno. Ovo je napisano kao da je mali PSG veci od ManU ili Liverpool cirkus

avatar
Novakovic10
Tuesday, 11.09.2018
09:30

Ako ga dovedu biće pun pogodak, Neveš je predobar igrač pratim ga i za Vulvse i za Portugal, on je za Rabioa izmislio fudbal...

avatar
Gvozdeni1997
Monday, 10.09.2018
19:54

Decko ima potencijal i talenat

avatar
autokomanda011
Monday, 10.09.2018
18:47

'Bio idealna zamena' Kakva crna zamena covek izmislio sport za limitiranog Rabijoa (protiv koga nemam nista protiv, ali radi se o neuporedivo boljem igracu ovde) Sad ide klise 'Zivi bili pa videli' :D

avatar
Kuma Baba Car
Monday, 10.09.2018
20:54

Ruben Neves brutalan igrac. Mislim da su vlasnici Vulverhemptona najavili napad na titulu u narednih 5 sezona, sasvim solidno su poceli sa pravljenjem tima, verovatno planiraju igrace poput Ruja Patrisija, Rubena Nevesa, Ivana Kavaljera kao okosnicu tima, finansijski su stabilni- gotovo sigurno ce se boriti za sredinu tabele po onom prikazanom za sad, tako da ce PSZ ili bilo ko drugi morati ozbiljno da se "isprsi" novcano da bi ga dobili. Posebno na danasnjem trzistu gde svako skoro ima pocetnu cenu od 30 miliona... plus mnogo jace plate u premijer ligi u odnosu na ostale..

avatar
Kuma Baba Car
Wednesday, 12.09.2018
09:30

Samo kazem sta su vlasnici najavili... ali pazi to je jos 9 prelaznih rokova...

avatar
Miletaaaaa
Tuesday, 11.09.2018
11:25

Napad na titulu? Pa vidis da od naftasa ne mogu doci do izrazaja ni ekipe poput UTD,Celzija,Arsenala i mog Livea,tj boriti se za titulu... Sredina tabele je za njih vrh.