Gvardiola vs Murinjo - Ko je veći trošadžija?

  • Autor: Boban Filipović

  • 01. februar 2018.

  • 16:13

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Zanimljiv podatak je jutros lansirao u etar novinar Nik Heris.

Gvardiola vs Murinjo - Ko je veći trošadžija?
Foto: EPA/PETER POWELL
Veliki rivalitet između Pepa Gvardiole i Žozea Murinja je obnovljen kada je Katalonac stigao na ostrvo, a njegovi počeci datiraju iz vremena kada su njih dvojica bili za kormilom dva najveća španska kluba.

Poznato je i da je Murinjo bio pomoćni trener u Barseloni u poslednjoj deceniji prošlog veka kada je Gvardiola bio na vrhuncu svoje igračke karijere. 'Posebni' je bio član stručnog štaba Bobija Robsona (kom je ranije bio prevodilac u lisabonskom Sportingu, pa desna ruka u Portu), a kada je Englez otišao sa kormila Katalonaca i na njegovo mesto došao Luj Van Gal, Murinjo je ostao na 'Nou Kampu' da nastavi da peče trenerski zanat kod holandskog 'majstora'.

Početkom XX veka Murinjo dobija prvi posao kao prvi trener u Benfiki, gde nije imao naročitog uspeha, ali se preko Leirije domogao Porta i napravio veliki bum osvajanjem Lige šampiona.

Nakon toga odlazi u Premijer ligu, u Čelsi, uspeva da oboji Englesku u plavo, ali pošto je izostao 'klempavko' dolazi do razlaza i on nastavlja svoju avanturu u Interu. U to vreme na velikoj sceni se pojavjuje i Pep Gvardiola u novoj ulozi, on 2008. godine dobija unapređenje od uprave Barselone i nakon uspešnog vođenja B tima preuzima prvi tim.

Gvardiola odmah uspostavlja domnaciju Katalonaca u Španiji i Evropi, a prvi velki sudar sa Murinjom imao je u sezoni kada je 'Posebni' sa 'Neroazurima' osvojio sve što se osvojiti moglo. Murinjo je tada nadmurdio Gvardiolu u polufinalu Lige šampina i osujetio Barselonu u pokušaju da odbrani titulu pravaka "Starog kontinenta", a onda u finalu pobedio svog učitelja Van Gala koji je predvodio mihenski Bajern.

Sa ove tačke gledišta može se reći da od tada počinje veliki rivalitet, a zaustavljanje Katalonaca poslužio je kao najjači mogući argument predsedniku Real Madrida Florentinu Perezu da dovede Murinja na 'Bernabeu' i u narednih par godina taj rivalitet će doživeti vrhunac.

Sada je obnovljen, premda treba biti realan i priznati da mančesterski derbi nema ni približnu težinu kao 'El Klaisko', ma koliko engleski mediji pokušavali to da isforsiraju.

Paralelno sa velikim uspesima dvojice trofejnih trenera, išli su i veliki transferi.

Logično, Murinjo je potrošio više novca jer je duže u poslu, ta cifra je premašila milijardu funti, ali ako merimo vreme od trenutka kada je Gvardiola preuzeo prvi tim Barse 2008. godine, pa do sada, uprave klubova koje je Katalonac vodio su mu omogućile više finanskijskih sredstava nego Murinju.

Od kako je počeo da se bavi trenerskim poslom Pep Gvardiola je zaključno sa upravo okončanim prelaznim rokom na pojačanja svojih ekipa potrošio 958 miliona funti, a Žoze Murinjo od te 2008. godine 91 milion manje (867 miliona funti).

  • facebook
  • twitter
  • email

Komentari